Comitetul director al Fondului Monetar International (FMI) se reuneste vineri, 25 martie, sa dezbata solicitarea Romaniei privind un acord de tip preventiv cu institutia internationala, in valoare de 3,6 miliarde de euro, a anuntat Fondul.

Totodata, conducerea institutiei face cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by incheiat cu Romania in 4 mai 2009, pe o perioada de doi ani.

Aceasta este ultima transa din cadrul acordului stand-by, dupa ce autoritatile romane au decis ca Romania nu mai are nevoie de cea de-a opta transa pe care trebuia sa o primim de la FMI, in valoare de un miliard de euro, considerand ca rezervele BNR sunt suficiente.

Ultima misiune a FMI in Romania, aflata la Bucuresti in februarie 2011, a convenit cu autoritatile romane incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, de tip preventiv, in valoare de 3,6 miliarde de euro.

"Misiunea a ajuns la un acord la nivel de experti in ceea ce priveste un nou acord stand-by de tip preventiv de 24 de luni, in suma de 3,6 miliarde euro. Autoritatile romane au informat ca intentioneaza sa trateze acest acord ca fiind unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu au in plan sa traga fondurile in cadrul ASB", a declarat Jeffrey Franks la incheierea misiunii de la Bucuresti.

Acesti bani vor putea fi accesati oricand in aceasta perioada, doar in caz de urgenta.