Bancile romanesti si sondajele lor minunate. Sau cum poti fi deposedat elegant de datele personale
Sunt abonat de o luna si ceva la Cosmote. N-am dat numarul decat unor prieteni si cunoscuti (putini), deci ma bucur inca de o oarecare intimidate. Saptamana trecuta, supriza! “Buna ziua, sunt…., de la…., si vreau sa va propun sa participati la un sondaj despre banci si servicii bancare. Ups! Am fost luat cam prin surprindere, nici nu retinusem bine numele proprii, am refuzat pretextand lipsa de timp. Dupa, am inceput sa ma intreb de unde oare aveau baietii numarul meu, avand in vedere ca e in posesia mea de mai putin de 50 de zile? Ma rog, am trecut peste asta. Luni, din nou un telefon. De data asta am ciulit mai bine urechile, tot cu sondajul, de la Eurodata Management, tot despre banci.
“De unde aveti numarul meu”? “Pai, exista un sistem de generare aleatorie de numere” imi spune vocea feminina de la celalalt capat al firului. Bine-bine, se genereaza aleatoriu, dar cum naiba de m-ati nimerit de doua ori in decurs de cateva zile….mai ales ca am refuzat in prima instanta”? Pauza de respiratie….”Ok, hai sa vedem intrebarile” zic, banuind vag ca e vorba de un sondaj pentru racolare de clienti. Cum de sunt asa perspicace? Am fost agatat la inceputul anului de un tinerel in Cora-Berceni. “Doar 3 intrebari, va rog, un mini-sondaj”. Bine, care sunt? “Care este mijlocul modern de plata, cu card sau cash? Hm, ghici ciuperca ce-i. “Cu cash” zic asa, de-al dracului. “Cat cheltuiti lunar pentru alimente si combustibil”? Aici parea mai inofensiva si ne-aluziva intrebarea asa ca am raspuns serios. “1.000 lei”. Intrebarea 3, din nou una “la obiect”. “Cum vi se pare ideea de a face lunar pana la 5% economie din aceasta suma?” "Neutra" spun deja banuitor.In final sunt rugat sa imi spun numele. “Sigur, cu placere, ma numesc Mihai Eminescu” zic si ma indepartez in timp ce zambetul din coltul gurii operatorului se transforma in rictus.Ulterior am aflat ca exista o campanie Citi Bank pentru un astfel de card-minune.
Circuitul sondajului in natura: din respondent anononim, client dedicat
Sa nu o lungesc prea mult, ce banuiam s-a adeverit si in acest caz. Sondajul, mult mai sofisticat de aceasta data, s-a incheiat tot cu rugamintea de a-mi da numele si adresa de mail (ca telefonul oricum il aveau). Am refuzat bineineles, desi fatuca a incercat sa obtina macar un deget daca nu toata mana. “Macar prenumele?”. Despre sondajul propriu-zis in acest caz (a durat cam 15 minute): esti intrebat despre varsta, locul de resedinta, venituri individuale/familie, ce produse bancare folosesti, ce produse intentionezi sa contractezi. Ce banci te au drept client, ce nume de banci iti suna cunoscut. Cum evaluezi pe o scara de la 1 la 5 serviciile si comportamentul functionarilor bancari dintr-o lista de cateva banci. Esti rugat frumos sa spui ce banca ai lua in calcul pentru: card de credit, depozit, imprumut. Sa spui unde si in ce context ai auzit de cateva banci anume. Ce beneficii astepti de la un anumit produs (de exemplul cardul de salariu), etc. Dupa care, cum spuneam, te roaga politicos sa le dai ceva date personale. La un anumit interval presupun ca vei primi un telefon intamplator de la un agent de vanzari, gata sa-ti ofere exact produsele de care te aratai interesat in sondaj. Asta daca strangerea de date personale nu reprezinta adevarata miza. Nu stiu altii cum sunt, dar mie ideea de a oferi adresa de mail imi aduce aminte de avalansa de mailuri pe care le primeam anul trecut, sub diverse pretexte, in care eram rugat sa dau parola contului meu de internet banking de la Raiffeisen (nici nu aveam asa ceva, dar baietii pe mana carora cazuse probabil o baza de date nu aveau de unde sa stie ca ma limitasem doar la un depozit la un moment dat).
Cum am intarziat cu rata creditului pe care nu l-am contractat
Pentru ca tacamul sa fie complet, in ziua in care mi s-a propus sa particip la primul sondaj despre banci si produse bancare, am primit un SMS la fel de interesant. ”Conform termenilor contractuali va reamintim ca astazi trebuie sa achitati restanta la creditul de consum acordat de Bancpost. 021/2016093”.Primul impuls a fost “o fi vreo greseala” Nu am si nu am avut niciodata relatii contractuale cu Bancpost. Ce e este insa cu adevarat interesant este expeditorul SMS-ului. 1868-centrul de mesaje Cosmote! Din doua una: ori este vorba de un dispozitiv ingenios de trimitere de SMS-uri din alta sursa decat expeditorul afisat, probabil tot in scopul culegerii de date personale (banuiesc ca urma sa mi se ceara CNP-ul pentru verificare); ori vorbim poate tot de o astfel de jucarie, dar pentru a jumuli credulii care suna pentru detalii la un numar cu supra-taxa.
Cum am ratat un salariu de 300 euro pentru taiat frunza la caini
De mult visam sa fiu platit fara sa fac mai nimic iar la sfarsitul lunii trecute chiar am crezut ca imi voi vedea visul cu ochii. Zana mea buna se numea Anna Pawlak, HR Manager la ABC, “Apple Premium Reseller” din Warsovia, Polonia. Ce trebuia sa fac pentru jobul de “financial agent” la ABC? O nimica toata, sa procesez niste plati. Adica sa primesc in contul meu din Romania 1-2 plati ale clientilor locali catre ABC pe saptamana si apoi sa virez banii (neaparat in urmatoarele 5 ore din momentul in care sunt anuntat despre transferul in cauza) prin Money Gram ori Western Union, probabil catre o terta persoana ce urma sa imi fie indicata. Nu-i asa ca era un job nemaipomenit pentru 300 euro pe luna plus 5% din toate transferurile operate? Ma rog, daca nu te deranjeaza postura de “bidon” scos la inaintare in caz de ceva. Si aici exista un site pentru credibilitate (abc-apple.com) care in prezent isi umple timpul trimitand virusi cand l-ai accesat.
Citeste si alte articole ale lui Cristian Dogaru.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Spun frumos ca nu, mersi. Si ca la revedere, sunt plecat momentan din tara la ski si ata ete.
A urmat intrebarea de 100 pcte. "si cind va intoarceti"??? Era sa cad de pe skiuri:) Casatoriti nu eram:). Amici? nici atit. Lucrez cumva la ei? Nuuuuuuuu..........
Inimaginabil tupeu.......sa imi traseze si urmareasca/contabilizeze o companie de telefonie drumurile si deplasarile.
raspunsul dat? ma intorc fix cind vreau, madame:))
Si daca nu reuseste sa demonstreze ca asa ai vrut tu sa primesti reclame, sa ii puna sa plateasca amenzi aspre pe toti cei care fac comert cu datele noastre PERSONALE.
..se mai intampla si altceva...pleaca oameni din anumite banci si iau si datele personale ale clientilor, pe care le folosec apoi in diferite ocazii, in diverse scopuri. si va dau un exemplu: o cunostiinta de-a mea a avut un credit la bancpost acum 8 ani ,si pe care l-a achita( nu a avut nici o problema)
a primit acum cateva zile, de la banca o oferta de card banacar...nu asta e problema ci, cat timp se pastreaza datele personale intr-o banca, dupa ce ai terminat un credit!!! 8 ani???? nu te intrebi daca in acest rastimp, cineva din banca nu a facut vre-un credit pe numele tau? si te mai trezesti si cu vre-o firma recuperatoare pe la usa, cum am auzit ca se practica!
Pentru operatorii telecom - perioada de retinere in bazele de date cu datorinici este de maxim 2(ani) de la ultima actualizare.
"Ultime actualizare" este o operatiune de:
- actualizare a soldului prin acumulare de dobanda sau dobanda penalizatoare
- actualizarea soldului in urma unei plati (partiale sau integrale)
- actualizarea datelor cu o noua adresa, nume de familie, alte corectii, etc.
Firmele care utilizeaza datele personale in scop de marketing fara acordul persoanei vizate, trebuie imediat reclamate Autoritatii Nationale pentru Protectia Datelor Personale, care sunt destul de iuti la dat amenzi sau la luat spaga ... oricum firma respectiva peirde ceva ... deci reclamati, reclamati, reclamati !
"Patria si Dreptul Meu!"
.