Preşedintele Băsescu este îngrozit de revenirea crizei. Are şi motive. Foarte întemeiate. Viaţa pe această planetă se bazeză pe obţinerea unei cantităţi de nergie superioară celei consumate pentru obţinerea acelei energii şi pe folosirea cât mai eficientă a surplusului rezultat. Asta e valabil pentru plante, animale, societate.

Civilizaţia actuală este bazată pe combustibili fosili. EROEI (raportul între energia obţinută şi energia investită) este principalul indicator al efortului energetic pe care-l face societatea pentru a obţine un surplus de energie. De obicei acesta e calculat la gura minei, lângă sonda de petrol sau la poarta fabricii de biocombustibil.

Un studiu serios ne arată că orice sursă de energie cu un EROEI mai mic decât trei este de fapt o sursă de energie subvenţionată de combustibilii fosili (petrol în principiu). Asta pentru că pe lanţul care duce la consumul acelui tip de energie se adaugă nenumărate alte tipuri de consum energetic, de la prelucrarea tipului de enrgie

energie

energie

Foto: Hotnews

la transport sau întreţinerea infrastructurii.

Biocombustibilul are un EROEI sub 3, de fapt irosim resurse de dragul politicii şi ecologismului. Şi creştem şi preţul la alimente.

Cu cât EROEI este mai mic cu atât preţul este mai mare. Creşterea economică se bazează pe consumul mai mare de energie şi pe creşterea eficienţei energetice. Aceasta creşte cu 1,2 procente pe an. Deci o creştere economică de 1,2 procente la nivel mondial a PIB-ului poate fi obţinută doar prin creşterea eficienţei energetice menţinând consumul actual.

Dar creşterea economică a ţărilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) este mult peste 1,2 procente. Şi atunci este necesară creşterea producţiei de energie. Mai ales a celei obţinute din combustibili fosili, petrol, gaze, cărbune. Cererea conduce la creşterea preţului. Asta s-a întâmplat în 2008. Simultan cu creşterea preţului la energie a crescut şi preţul alimentelor pentru că agricultura intensivă se bazează pe petrol şi gaze.

Creşterea preţului la energie şi alimente a condus la recesiune dintr-un motiv foarte simplu. Au existat mai puţini bani disponibili pentru consumul altor bunuri, a scăzut cererea pentru acestea, a crescut şomajul, preţul proprietăţilor imobiliare s-a prăbuşit pentru că oamenii nu şi-au mai putut plăti datoriile. Lipsa banilor a condus la un val de falimente şi la creşterea datoriilor suverane (ale Statelor).

energie2

energie2

Foto: Hotnews

Într-o primă fază creşterea preţurilor a permis investiţii în tehnologie şi de aici viabilitatea economică a noi surse de energie. Dar în momentul în care lipsa cererii datorată crizei economice a condus la scăderea preţului energiei sursele cu un EROEI mic au fost abandonate nefiind viabile economic. Asta s-a întâmplat în 2009. La asta s-a adăugat lipsa capitalului şi scăderea creditului. Şi astfel s-a revenit la sursele clasice.

Economia din ţările emergente a început să-şi revină şi din nou preţul a început să urce. Scenariul din 2008 se repetă chiar sub ochii noştri. Arabia Saudită şi-a limitat producţia deşi spune că face faţă creşterii cererii.

La toate astea se adaugă situaţia din Orientul Mijlociu şi nordul Africii plus dezastrul din Japonia.

La un preţ de peste 85 de dolari pe baril Statele Unite intră din nou în criză (aceeaşi sursă ca mai sus), deja preţul este depăşit. Din nou sunt viabile economic diferite surse cu un EROEI mic. Dar dacă preţurile la energie şi alimente vor conduce la o nouă restrângere a consumului, ceea ce este evident, economia va intra din nou în criză. Şi asta în ţările dependente de petrol şi fără resurse. Pentru UE avem PIIGS. Dependenţa de petrol e direct legată de datoria publică.

Preşedintele Băsescu are dreptate să fie îngrozit. Scăderea veniturilor populaţiei, creşterea preţurilor la energie şi alimente, creşterea taxelor, toate conduc la prăbuşirea consumului şi creşterea creditelor restante. Ceea ce deja se întâmplă.