Temerile Presedintelui Basescu
Civilizaţia actuală este bazată pe combustibili fosili. EROEI (raportul între energia obţinută şi energia investită) este principalul indicator al efortului energetic pe care-l face societatea pentru a obţine un surplus de energie. De obicei acesta e calculat la gura minei, lângă sonda de petrol sau la poarta fabricii de biocombustibil.
Un studiu serios ne arată că orice sursă de energie cu un EROEI mai mic decât trei este de fapt o sursă de energie subvenţionată de combustibilii fosili (petrol în principiu). Asta pentru că pe lanţul care duce la consumul acelui tip de energie se adaugă nenumărate alte tipuri de consum energetic, de la prelucrarea tipului de enrgie la transport sau întreţinerea infrastructurii.
Biocombustibilul are un EROEI sub 3, de fapt irosim resurse de dragul politicii şi ecologismului. Şi creştem şi preţul la alimente.
Cu cât EROEI este mai mic cu atât preţul este mai mare. Creşterea economică se bazează pe consumul mai mare de energie şi pe creşterea eficienţei energetice. Aceasta creşte cu 1,2 procente pe an. Deci o creştere economică de 1,2 procente la nivel mondial a PIB-ului poate fi obţinută doar prin creşterea eficienţei energetice menţinând consumul actual.
Dar creşterea economică a ţărilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) este mult peste 1,2 procente. Şi atunci este necesară creşterea producţiei de energie. Mai ales a celei obţinute din combustibili fosili, petrol, gaze, cărbune. Cererea conduce la creşterea preţului. Asta s-a întâmplat în 2008. Simultan cu creşterea preţului la energie a crescut şi preţul alimentelor pentru că agricultura intensivă se bazează pe petrol şi gaze.
Creşterea preţului la energie şi alimente a condus la recesiune dintr-un motiv foarte simplu. Au existat mai puţini bani disponibili pentru consumul altor bunuri, a scăzut cererea pentru acestea, a crescut şomajul, preţul proprietăţilor imobiliare s-a prăbuşit pentru că oamenii nu şi-au mai putut plăti datoriile. Lipsa banilor a condus la un val de falimente şi la creşterea datoriilor suverane (ale Statelor).
Într-o primă fază creşterea preţurilor a permis investiţii în tehnologie şi de aici viabilitatea economică a noi surse de energie. Dar în momentul în care lipsa cererii datorată crizei economice a condus la scăderea preţului energiei sursele cu un EROEI mic au fost abandonate nefiind viabile economic. Asta s-a întâmplat în 2009. La asta s-a adăugat lipsa capitalului şi scăderea creditului. Şi astfel s-a revenit la sursele clasice.
Economia din ţările emergente a început să-şi revină şi din nou preţul a început să urce. Scenariul din 2008 se repetă chiar sub ochii noştri. Arabia Saudită şi-a limitat producţia deşi spune că face faţă creşterii cererii.
La toate astea se adaugă situaţia din Orientul Mijlociu şi nordul Africii plus dezastrul din Japonia.
La un preţ de peste 85 de dolari pe baril Statele Unite intră din nou în criză (aceeaşi sursă ca mai sus), deja preţul este depăşit. Din nou sunt viabile economic diferite surse cu un EROEI mic. Dar dacă preţurile la energie şi alimente vor conduce la o nouă restrângere a consumului, ceea ce este evident, economia va intra din nou în criză. Şi asta în ţările dependente de petrol şi fără resurse. Pentru UE avem PIIGS. Dependenţa de petrol e direct legată de datoria publică.
Preşedintele Băsescu are dreptate să fie îngrozit. Scăderea veniturilor populaţiei, creşterea preţurilor la energie şi alimente, creşterea taxelor, toate conduc la prăbuşirea consumului şi creşterea creditelor restante. Ceea ce deja se întâmplă.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Dupa cum stiu cum functioneaza lumea oamenii or sa viseze reveniri economice pe toata perioada hopurilor energetico-economice ce vor urma , dar trendul o sa devina clar pe masura ce trece timpul.
Un aspect este ca in ultima bucla economica s-a constatat ca statele care produc energie in timpul crizei au avut somajul scazut, si criza le-a afectat mai putin, chiar au avut crestere economica. Doar daca ne uitam la Rusia, tarile arabe, Canada, vedem ca ele in criza au fosat avantajate. Romania, oricat de incredibil ar parea a fost si ea atinsa relativ putin de criza. Noi am imprumutat doar 20 de miliarde de $ si somajul nu ne-a crescut peste 10%. De aceea se impune un control mai mare pe cei care ne exploateaza petrolul, gazele, si se impune mentinerea in stare de functionare a minelor de carbune. Este foarte important sa ne mentinem in buna stare de functionare infrastructura FEROVIARA si CFR-ul sa nu fie vandut. Este important sa stimulam mutarea la tara pentru ca pe masura ce economia globala se va micsora complexitatea societatii va scadea. Adica nu vom mai avea meserii foarte specializate, se va cere ceva cat mai generalist care sa faca totul. Birocratia trebuie abolita, lumea trebuie lasata sa munceasca fara hartii multe, iar cei care invartesc hartiile trebuie sa se indrepte catre agricultura. Agricultura faramitata, lucrata manual, cu energie animala, bio, independenta de petrol este viitorul, de aceea ar trebui sa renuntam la unificarea terenurilor.
Cind ne jucam de-a cuvintele ajungem la randamente supraunitare, la perpetuum mobile, la supranatural, la o alta Fizica, la... scoala. Doar studiul serios ne mai poate salva.
Dar am o intrebare...Romania a iesit din criza, ca sa ne ingrozim ca ea o sa revina ? Sau o sa ne prabusim si mai mult in criza ?
Mai corect era de zis: T.B. are temeri ca va reveni/se va accentua criza... Acum depinde de fiecare daca se accentueaza sau revine.
Legatura intre temerile lui Basescu si energia este extrem de indepartata si oricum presedintele avea in cap criza economica ce a provenit din cauze financiare iar autorul o leaga fortat de pretul energiei.
Nu detaliez ca nu e spatiu si nici timp, dar daca vreti studii serioase cautati in jurnale serioase sau puteti sa dati o raita chiar si pe siturile comisiei europene, la domeniul energie.
Daca presedintele ar fi pasator de viitorul energetic al tarii atunci ar da mai multa atentie cresterii eficientei energetice si a utilizarii resurselor in Romania, ca fiind cele mai mari resurse energetice locale. In loc sa fie gata sa dea miliarde pentru conducte de gaz cu sursa incerta sau pe reactoare nucleare mai bine ar genera programe de eficienta energetica. Economiile de energie astfel rezultate ar face inutila constructia de noi grupuri energetice.
Daca asta ar fi problema, s-ar preocupa mai intens si de cresterea eficientei in generarea energiei in Romania, la CETuri, la utilizarea potentialului hidro, geotermal, eolian si solar samd.
Cu regret spun ca acest articol este din categoria Marmureanu/Hancu si cutremurele la romani. Drobul de sare.
Criza financiara a aparut pt ca bancile nu au introdus in calculele lor de risc triplarea pretului benzinei la pompa (2001-2008) si ce influente ar avea asta asupra bonitatii unor indivizi supraindatorati .Ca sa nu mai zic despre atractivitatea incalzirii pe motorina a unei case de sute de mp aflata la zeci de km de locul de munca si ce influente ar avea asta pe o piata imobiliara plina de asemenea case .
Problema este ca pana acum am facut o gaura intr-un lac subteran si am scos energia gata facuta, ca musca la miere, acum s-o facem noi este alta poveste care mi se pare ca se va termina trist.
Cum agentiile financiare inainte de criza au mintit ca totul este ok, la fel si tarile exportatoare de petrol si-au umflat rezervele pe hartie. Ce castigau din asta? Foarte simplu, in OPEC fiecare are o cota in functie de rezerve, si ce face un guvern cand are nevoie urgenta de bani dar nu poate sa extraga mai mult? ati ghicit, incurajeaza frauda, zacamintele sunt suprevaluate, poate ca la vremea respectiva anii 80-90 era o frauda nevinovata, problema este ca populatia globului doarme linistita crezand ca are o rezerva suficienta. O tara care se mandreste cu mari rezerve fie si ele falsificate are mare greutate politica, este curtata, are credite ieftine, vin investitorii etc.
Productia de petrol seamana cu clopot in prima faza creste atinge punctul maxim , iar apoi scade, cu 2-3% pe an, dar acest lucru pt. pamanteni va fi perceput ca ceva dramatic, pt. ca o scadere a productie de petrol cativa ani la rand in conditiile in care cererea creste, duce barilul la 200-300, somaj de 30-40% etc.
In ziua de azi este o informatie oficiala, ca numarul de puturi care seaca sunt superioare celor noi descoperite.
Petrolul de suprafata in zacaminte mari si lichid a fost deja descoperit si exploatat, acum ne raman pungile mici de petrol, la mare adancime si foarte vascos, deci cost energetic mare ca sa-l expoatezi.
Faptul ca acum 70 de ani s-a inventat elicopterul, asta nu a insemnat ca toti avem unul la usa, la fel si cu tot felul de prototipuri de masini SF. Energia solara este multa dar risipita, procesul de transformarea a ei in propulsie pt. masini este unul extrem de costisitor. Tineti cont ca o placa solara va da 80W cand este soare si va costa 500 euro, Un TIR consuma 350 mii wati.