Temerile Presedintelui Basescu

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 25 martie 2011, 10:40 Economie | Finanţe & Bănci


Preşedintele Băsescu este îngrozit de revenirea crizei. Are şi motive. Foarte întemeiate. Viaţa pe această planetă se bazeză pe obţinerea unei cantităţi de nergie superioară celei consumate pentru obţinerea acelei energii şi pe folosirea cât mai eficientă a surplusului rezultat. Asta e valabil pentru plante, animale, societate.

Civilizaţia actuală este bazată pe combustibili fosili. EROEI (raportul între energia obţinută şi energia investită) este principalul indicator al efortului energetic pe care-l face societatea pentru a obţine un surplus de energie. De obicei acesta e calculat la gura minei, lângă sonda de petrol sau la poarta fabricii de biocombustibil.

Un studiu serios ne arată că orice sursă de energie cu un EROEI mai mic decât trei este de fapt o sursă de energie subvenţionată de combustibilii fosili (petrol în principiu). Asta pentru că pe lanţul care duce la consumul acelui tip de energie se adaugă nenumărate alte tipuri de consum energetic, de la prelucrarea tipului de enrgie
energie
Foto: Hotnews
la transport sau întreţinerea infrastructurii.

Biocombustibilul are un EROEI sub 3, de fapt irosim resurse de dragul politicii şi ecologismului. Şi creştem şi preţul la alimente.

Cu cât EROEI este mai mic cu atât preţul este mai mare. Creşterea economică se bazează pe consumul mai mare de energie şi pe creşterea eficienţei energetice. Aceasta creşte cu 1,2 procente pe an. Deci o creştere economică de 1,2 procente la nivel mondial a PIB-ului poate fi obţinută doar prin creşterea eficienţei energetice menţinând consumul actual.

Dar creşterea economică a ţărilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) este mult peste 1,2 procente. Şi atunci este necesară creşterea producţiei de energie. Mai ales a celei obţinute din combustibili fosili, petrol, gaze, cărbune. Cererea conduce la creşterea preţului. Asta s-a întâmplat în 2008. Simultan cu creşterea preţului la energie a crescut şi preţul alimentelor pentru că agricultura intensivă se bazează pe petrol şi gaze.

Creşterea preţului la energie şi alimente a condus la recesiune dintr-un motiv foarte simplu. Au existat mai puţini bani disponibili pentru consumul altor bunuri, a scăzut cererea pentru acestea, a crescut şomajul, preţul proprietăţilor imobiliare s-a prăbuşit pentru că oamenii nu şi-au mai putut plăti datoriile. Lipsa banilor a condus la un val de falimente şi la creşterea datoriilor suverane (ale Statelor).

energie2
Foto: Hotnews
Într-o primă fază creşterea preţurilor a permis investiţii în tehnologie şi de aici viabilitatea economică a noi surse de energie. Dar în momentul în care lipsa cererii datorată crizei economice a condus la scăderea preţului energiei sursele cu un EROEI mic au fost abandonate nefiind viabile economic. Asta s-a întâmplat în 2009. La asta s-a adăugat lipsa capitalului şi scăderea creditului. Şi astfel s-a revenit la sursele clasice.

Economia din ţările emergente a început să-şi revină şi din nou preţul a început să urce. Scenariul din 2008 se repetă chiar sub ochii noştri. Arabia Saudită şi-a limitat producţia deşi spune că face faţă creşterii cererii.

La toate astea se adaugă situaţia din Orientul Mijlociu şi nordul Africii plus dezastrul din Japonia.

La un preţ de peste 85 de dolari pe baril Statele Unite intră din nou în criză (aceeaşi sursă ca mai sus), deja preţul este depăşit. Din nou sunt viabile economic diferite surse cu un EROEI mic. Dar dacă preţurile la energie şi alimente vor conduce la o nouă restrângere a consumului, ceea ce este evident, economia va intra din nou în criză. Şi asta în ţările dependente de petrol şi fără resurse. Pentru UE avem PIIGS. Dependenţa de petrol e direct legată de datoria publică.

Preşedintele Băsescu are dreptate să fie îngrozit. Scăderea veniturilor populaţiei, creşterea preţurilor la energie şi alimente, creşterea taxelor, toate conduc la prăbuşirea consumului şi creşterea creditelor restante. Ceea ce deja se întâmplă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4542 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Wake-up call pt. toata lumea... (Vineri, 25 martie 2011, 10:49)

  Andrei [anonim]

  Da,sa fie acesta un "wake-up call" pt. toata lumea: americanii sa devina mult mai chibzuiti, iar romanii sa invete din greselile acestea si sa puna mana sa recicleze, sa resusciteze agricultura si sa se bazeze mai mult pe energia alternativa. Olanda este un exemplu foarte bun.
  • 0 (2 voturi)    
   2012 (Vineri, 25 martie 2011, 11:50)

   Gamma [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   In 2012 PDL &Co or sa piarda alegerile . Imediat USL or sa il suspende pe Basescu . Power-down-ul se va intampla pe timpul guvernarii USL si dupa aia . Basescu o sa fie in cel din urma privit ca fiind un superpresedinte , mai ales ca dupa numai 20 de ani de tranzitie Ceausescu a devenit din nou digerabil pt multi .

   Dupa cum stiu cum functioneaza lumea oamenii or sa viseze reveniri economice pe toata perioada hopurilor energetico-economice ce vor urma , dar trendul o sa devina clar pe masura ce trece timpul.
  • +1 (1 vot)    
   pai, (Vineri, 25 martie 2011, 11:52)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   asemanarea romanilor cu olandezii(si nu numai) e ca intre iarna si vara, ca sa ramanem in text....
   • +2 (2 voturi)    
    Cititi comentariile lui AlinN! (Vineri, 25 martie 2011, 13:21)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui unu

    AlinN da dovada de optimism si vine cu solutii foarte bune pentru Romania. Sunt multe tari europene care au probleme mult mai grave decat noi. Noi avem probleme de coruptie si birocratie care se pot rezolva daca suntem uniti in proteste de strada si vot. Insa atata timp cat noi dansam pe manele si frigem mici la greve...rezultatul se stie...
   • 0 (0 voturi)    
    Corect!!! (Vineri, 25 martie 2011, 13:23)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui unu

    Nu am zis ca romanii se aseamana cu olandezii,insa putem sa luam exemplu de la ei. Am avut resurse multe,insa le-am cam pierdut. Si la olandezi iarna nu-i ca vara:)))
 • +3 (5 voturi)    
  Totusi sa nu privim cu groaza. (Vineri, 25 martie 2011, 11:34)

  AlinN [utilizator]

  Problemele astea sunt reale, ne vom confrunta cu siguranta cu ele, deci nu stiu cat de bine este sa le tratam cu soc si groaza.
  Un aspect este ca in ultima bucla economica s-a constatat ca statele care produc energie in timpul crizei au avut somajul scazut, si criza le-a afectat mai putin, chiar au avut crestere economica. Doar daca ne uitam la Rusia, tarile arabe, Canada, vedem ca ele in criza au fosat avantajate. Romania, oricat de incredibil ar parea a fost si ea atinsa relativ putin de criza. Noi am imprumutat doar 20 de miliarde de $ si somajul nu ne-a crescut peste 10%. De aceea se impune un control mai mare pe cei care ne exploateaza petrolul, gazele, si se impune mentinerea in stare de functionare a minelor de carbune. Este foarte important sa ne mentinem in buna stare de functionare infrastructura FEROVIARA si CFR-ul sa nu fie vandut. Este important sa stimulam mutarea la tara pentru ca pe masura ce economia globala se va micsora complexitatea societatii va scadea. Adica nu vom mai avea meserii foarte specializate, se va cere ceva cat mai generalist care sa faca totul. Birocratia trebuie abolita, lumea trebuie lasata sa munceasca fara hartii multe, iar cei care invartesc hartiile trebuie sa se indrepte catre agricultura. Agricultura faramitata, lucrata manual, cu energie animala, bio, independenta de petrol este viitorul, de aceea ar trebui sa renuntam la unificarea terenurilor.
 • +1 (3 voturi)    
  Este necesar un studiu serios!!! (Vineri, 25 martie 2011, 11:38)

  Frobenius [anonim]

  "Viaţa pe această planetă se bazeză pe obţinerea unei cantităţi de energie superioară celei consumate pentru obţinerea acelei energii şi pe folosirea cât mai eficientă a surplusului rezultat."

  Cind ne jucam de-a cuvintele ajungem la randamente supraunitare, la perpetuum mobile, la supranatural, la o alta Fizica, la... scoala. Doar studiul serios ne mai poate salva.
  • +3 (3 voturi)    
   Da... (Vineri, 25 martie 2011, 12:18)

   AlinN [utilizator] i-a raspuns lui Frobenius

   Este drept autorul se exprima cam laconic, dar are dreptate. Gandeste-te la extractia petrolului. Ca sa extragi un baril de petrol folosesti o energie x (necesara saparii putului de petrol si obtii o energie 100x energia acelui baril de petrol. In felul asta ai investit x energie si ai obtinut 100x. Deci EROEI= energia returnata / energia investita este 100. Deci nu are legatura perpetuum mobile de care spui. Este un instrument cu care se masoara eficienta sursei respective de energie. Spre exemplu petrolul avea prin 1900un EROEI de 100. Acum il are la 25. Adica in 1900 investeai mult mai putina energie pentru a obtine energie, deci energia era mult mai ieftina decat este azi. Si ca sa revin la studii serioase, exista studii serioase care arata ca o societate complexa cum este societatea noastra actuala nu poate exista daca sursa de energie nu depaseste EROEI 5. Energia eoliana are EROEI in jur de 5 iar cea fotovoltaica il are cam 3, deci nu sunt alternative la energia combustibililor fosili care incep sa devina rari.
  • +1 (1 vot)    
   Eroare (Vineri, 25 martie 2011, 12:56)

   Gamma [anonim] i-a raspuns lui Frobenius

   Nu era vorba pe nicaieri de un sistem inchis . Nici macar Pamantul privit ca planeta nu reprezinta un sistem inchis
   • +1 (1 vot)    
    Fizica, manual cls a X-a (Sâmbătă, 26 martie 2011, 23:44)

    Mycroft [anonim] i-a raspuns lui Gamma

    Desigur, economia nu este un sistem inchis atata timp cat exista subventii, ajutoare, contracte de publicitate de la stat, returnari ilegale de TVA, s.c.l. Cata vreme fraieri ca mine isi vor plati impozitul la stat, dl. Popa si dvs veti putea ignora vesel fizica elementara fara riscul de a nu mai avea unde sa fiti publicati :)
 • +1 (1 vot)    
  ... (Vineri, 25 martie 2011, 11:54)

  SebyS [anonim]

  Ei nu ma innebuni...da´ ce-ar trebui sa faca ? Sa dea o petrecere in intampinarea crizei ? Orice om normal s-ar ingrozi de venirea unei crize. Important e sa te ingrozesti un pic, sa-ti treaca cu un pahar cu apa (groaza) si apoi sa cauti masuri pentru a trece mai usor prin criza. Doar de asta sunt acolo cei de la putere...nu ca sa se ingrozeasca.

  Dar am o intrebare...Romania a iesit din criza, ca sa ne ingrozim ca ea o sa revina ? Sau o sa ne prabusim si mai mult in criza ?

  Mai corect era de zis: T.B. are temeri ca va reveni/se va accentua criza... Acum depinde de fiecare daca se accentueaza sau revine.
 • +1 (1 vot)    
  Legat de energie (Vineri, 25 martie 2011, 15:38)

  VicX [anonim]

  Eu in locul lui TB as incuraja la maxim si as eficientiza agricultura 2. As investi in proiecte si tehnologii inovatoare autohtone care near ajuta Sa mai scapam de dependenta de titei!! De ce romania nar fi prima tara care ar produce masini si utilaje ce ar merge Pe combustibil alternativ gen apa curent!! Si Sa produca in serie! Exista atatea inventii tinute la sertar Doar din motive si interese ale unor corporatii!! Luati ca exemplu japonia anilor 60-80 china autohtona!! Ps: daca as fi tb mas ingrozi si Mai rau!!
  • +2 (2 voturi)    
   Sunt curios (Vineri, 25 martie 2011, 23:47)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui VicX

   Sunt curios unde ai vazut tu masini care merg cu apa? eu sincer am citit foarte mult de energie si niciodata nu am vazut miracolul asta. Mai repede am face combustibil din carbune ca germania nazista si cu asta am supravietui pana gasim energie alternativa serioasa.
 • 0 (0 voturi)    
  studiu serios?? (Vineri, 25 martie 2011, 18:00)

  bozo [anonim]

  imi pare rau, dar asta nu e un 'articol serios' iar studiul pe care isi construieste ratinamentul nu este atat de 'serios' ci mai degraba marginal. Problemele mari legate de biodiesel si bioetanol sunt altele decat EROIul (respectiv impactul direct si indirect in utilizarea terenului arabil si conflictul cu productia de alimente daca se depaseste un anumit grad de utilizare). Raportul de 3:1 sugerat ca limita durabila de autori pare de bun simt, dar nu este nici pe departe demonstrat ci estimat, dupa cum chiar autorii recunosc la concluzii.

  Legatura intre temerile lui Basescu si energia este extrem de indepartata si oricum presedintele avea in cap criza economica ce a provenit din cauze financiare iar autorul o leaga fortat de pretul energiei.
  Nu detaliez ca nu e spatiu si nici timp, dar daca vreti studii serioase cautati in jurnale serioase sau puteti sa dati o raita chiar si pe siturile comisiei europene, la domeniul energie.
  Daca presedintele ar fi pasator de viitorul energetic al tarii atunci ar da mai multa atentie cresterii eficientei energetice si a utilizarii resurselor in Romania, ca fiind cele mai mari resurse energetice locale. In loc sa fie gata sa dea miliarde pentru conducte de gaz cu sursa incerta sau pe reactoare nucleare mai bine ar genera programe de eficienta energetica. Economiile de energie astfel rezultate ar face inutila constructia de noi grupuri energetice.
  Daca asta ar fi problema, s-ar preocupa mai intens si de cresterea eficientei in generarea energiei in Romania, la CETuri, la utilizarea potentialului hidro, geotermal, eolian si solar samd.

  Cu regret spun ca acest articol este din categoria Marmureanu/Hancu si cutremurele la romani. Drobul de sare.
  • 0 (0 voturi)    
   WSJ e bun pt tine ? (Vineri, 25 martie 2011, 19:35)

   Gamma [anonim] i-a raspuns lui bozo

   http://professional.wsj.com/article/SB10001424052748704520504576162780011205242.html?mg=reno-wsj

   Criza financiara a aparut pt ca bancile nu au introdus in calculele lor de risc triplarea pretului benzinei la pompa (2001-2008) si ce influente ar avea asta asupra bonitatii unor indivizi supraindatorati .Ca sa nu mai zic despre atractivitatea incalzirii pe motorina a unei case de sute de mp aflata la zeci de km de locul de munca si ce influente ar avea asta pe o piata imobiliara plina de asemenea case .
  • +2 (2 voturi)    
   Parerea mea (Vineri, 25 martie 2011, 23:53)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui bozo

   Din cate am observat Basescu are bunul obicei sa spuna lucrurilor pe nume. Eu care sunt sensibil la tema energetica l-am mai auzit acum 2 ani ca urmatoarea criza va fi energetica. Parerea mea este sa nu te mai uiti prea mult pe siturile UE. Daca te uitati pe ele inainte de criza financiara nu ai fi vazut criza, desi banii din lume, creditele, dobanzile sunt infinit mai bine cunoscute in cifre exacte decat petrolul si energia planetei.

   Problema este ca pana acum am facut o gaura intr-un lac subteran si am scos energia gata facuta, ca musca la miere, acum s-o facem noi este alta poveste care mi se pare ca se va termina trist.
 • +2 (2 voturi)    
  Pt. cine nu stie (Sâmbătă, 26 martie 2011, 0:37)

  Vlad-I [utilizator]

  Energiile alternative sunt eficiente atata timp cat le construiesti cu energie fosila. Ia construiti voi portile de fier cu escavatoare si camioane pe baterie, sau coaceti cimentul in cuptoare solare sa vedem la ce pret iese curentul.


  Cum agentiile financiare inainte de criza au mintit ca totul este ok, la fel si tarile exportatoare de petrol si-au umflat rezervele pe hartie. Ce castigau din asta? Foarte simplu, in OPEC fiecare are o cota in functie de rezerve, si ce face un guvern cand are nevoie urgenta de bani dar nu poate sa extraga mai mult? ati ghicit, incurajeaza frauda, zacamintele sunt suprevaluate, poate ca la vremea respectiva anii 80-90 era o frauda nevinovata, problema este ca populatia globului doarme linistita crezand ca are o rezerva suficienta. O tara care se mandreste cu mari rezerve fie si ele falsificate are mare greutate politica, este curtata, are credite ieftine, vin investitorii etc.

  Productia de petrol seamana cu clopot in prima faza creste atinge punctul maxim , iar apoi scade, cu 2-3% pe an, dar acest lucru pt. pamanteni va fi perceput ca ceva dramatic, pt. ca o scadere a productie de petrol cativa ani la rand in conditiile in care cererea creste, duce barilul la 200-300, somaj de 30-40% etc.
  In ziua de azi este o informatie oficiala, ca numarul de puturi care seaca sunt superioare celor noi descoperite.

  Petrolul de suprafata in zacaminte mari si lichid a fost deja descoperit si exploatat, acum ne raman pungile mici de petrol, la mare adancime si foarte vascos, deci cost energetic mare ca sa-l expoatezi.

  Faptul ca acum 70 de ani s-a inventat elicopterul, asta nu a insemnat ca toti avem unul la usa, la fel si cu tot felul de prototipuri de masini SF. Energia solara este multa dar risipita, procesul de transformarea a ei in propulsie pt. masini este unul extrem de costisitor. Tineti cont ca o placa solara va da 80W cand este soare si va costa 500 euro, Un TIR consuma 350 mii wati.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by