Leul a continuat sa se aprecieze in fata monedei unice europene, cursul de referinta publicat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,0881 lei pentru un euro, cu 1,39 bani mai mic decat joi.

Un nivel atat de redus al cursului de referinta nu a mai fost inregistat din data de 30 martie 2010, cand un euro era cotat la 4,0729 lei.

Pe piata valutara, leul a castigat joi 0,5%, in linie cu monedele regionale, si a inchis ziua la 4,09 unitati/euro. Economistii ING Bank arata ca dupa ce s-a depreciat la inceputul sedintei de vineri, leul a inceput sa corecteze pierderile pe fondul indicatorilor de incredere din Germania ce s-au dovedit peste asteptarile pietei. Astfel, moneda nationala ar putea inregistra vineri o noua zi de apreciere.

Acestia mai noteaza ca boardul FMI urmeaza sa dezbata vineri cererea Romaniei privind un nou acord de finantare. "In timp ce s-a ajuns la un acord la nivel tehnic exista riscul ca aprobarea oficiala sa fie amanata pana se va finaliza procesul legislativ privind initiativa de reducere a TVA pentru alimentele de baza. Un astfel de rezultat ar putea determina o corectie a cursului EUR/RON deoarece multi participanti la piata ar putea sa-si inchida pozitiile dupa trendul recent de apreciere", se arata intr-o nota a economistilor.

Ei precizeaza insa ca decizia FMI va fi anuntata probabil prea tarziu pentru activitatea de tranzactionare din Romania din sedinta de vineri, iar cea mai mare parte a impactului ar putea fi observat luni.

Reprezentantul Romaniei la FMI a declarat recent ca ar trebui sa se astepte decizia finala a Parlamentului privind legea ce prevede reducerea TVA la alimentele de baza inainte de a realiza o evaluare si a sugerat ca orice rediscutare a programului (daca va fi necesara) ar putea avea loc cand urmatoarea misiune FMI va veni in Romania, reducand probabilitatea scenariului de risc mentionat mai sus.

Moneda nationala a castigat teren si in fata dolarului american, care a fost cotat la 2,8876 lei pentru un dolar, dupa ce joi BNR a publicat un curs de 2,9046 lei/dolar.