Cursul BNR a coborat sub pragul de 4,1 lei/euro
Un nivel atat de redus al cursului de referinta nu a mai fost inregistat din data de 30 martie 2010, cand un euro era cotat la 4,0729 lei.
Pe piata valutara, leul a castigat joi 0,5%, in linie cu monedele regionale, si a inchis ziua la 4,09 unitati/euro. Economistii ING Bank arata ca dupa ce s-a depreciat la inceputul sedintei de vineri, leul a inceput sa corecteze pierderile pe fondul indicatorilor de incredere din Germania ce s-au dovedit peste asteptarile pietei. Astfel, moneda nationala ar putea inregistra vineri o noua zi de apreciere.
Acestia mai noteaza ca boardul FMI urmeaza sa dezbata vineri cererea Romaniei privind un nou acord de finantare. "In timp ce s-a ajuns la un acord la nivel tehnic exista riscul ca aprobarea oficiala sa fie amanata pana se va finaliza procesul legislativ privind initiativa de reducere a TVA pentru alimentele de baza. Un astfel de rezultat ar putea determina o corectie a cursului EUR/RON deoarece multi participanti la piata ar putea sa-si inchida pozitiile dupa trendul recent de apreciere", se arata intr-o nota a economistilor.
Ei precizeaza insa ca decizia FMI va fi anuntata probabil prea tarziu pentru activitatea de tranzactionare din Romania din sedinta de vineri, iar cea mai mare parte a impactului ar putea fi observat luni.
Reprezentantul Romaniei la FMI a declarat recent ca ar trebui sa se astepte decizia finala a Parlamentului privind legea ce prevede reducerea TVA la alimentele de baza inainte de a realiza o evaluare si a sugerat ca orice rediscutare a programului (daca va fi necesara) ar putea avea loc cand urmatoarea misiune FMI va veni in Romania, reducand probabilitatea scenariului de risc mentionat mai sus.
Moneda nationala a castigat teren si in fata dolarului american, care a fost cotat la 2,8876 lei pentru un dolar, dupa ce joi BNR a publicat un curs de 2,9046 lei/dolar.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
cum ii produce Isarescu asta, euroii?
Inflatia in zona euro a fost de 2,4% pe 2010, iar in Romania a fost de 8%, ceea ce ne rezulta o diferenta de 5,6 procente.
Da stiu ar fi trebuit ca leul sa slabeasca cu minim 5,6% in raport cu Euro, DAR si este un mare DAR, datorita politicilor extraordinare de relansare economica promovate de guvernu BOC sub inteleapta indrumare a Presedintelui Traian Basescu, Romania a depasit economic cu maimult de 5% Germania, Franta si toate tarile din zona euro si de aici rezulta aprecierea leului.
Va iubim dragi conducatori.
Pe de alta parte, ar fi bine sa nu ne bucuram. Aprecierea leului poate insemna ca speculatorii externi isi inchid pozitiile pe leu (adica scapa de lei) pentru ca simt (a se citi au informatii) ca vine ceva nashpa in Romania in urmatoarele luni. Si atunci prefera sa vinda toti leii acum, cit inca ii mai cumpara careva.