Dupa cativa ani de crestere rapida, in 2008 economia Romaniei a intrat in recesiune ca urmare a crizei economice globale. In timp ce majoritatea economiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) au dat semne de revenire, economia Romaniei a continuat sa scada si in 2010. In raportul de analiza „Strategy Romania”, analistii Raiffeisen Bank International si Raiffeisen Bank Romania estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste in 2011, marcand prima crestere economica de la inceputul crizei. „Declinul PIB-ului Romaniei pare sa fi atins punctul maxim in 2010, cand a scazut cu 1,3 procente”, spune Peter Brezinschek, Raiffeisen Research. Brezinschek apreciaza ca in 2011 activitatea economica a tarii va cunoaste o revenire treptata, in principal datorita cresterii cererii externe care va conduce la exporturi mai mari si la o crestere de 1,5% a PIB-ului.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

In anii urmatori ratele de crestere ale PIB-ului vor fi mai mici decat in perioada 2000-2008, deoarece fluxurile de capital strain vor fi la un nivel mai scazut. Raiffeisen Research estimeaza ca regiunea ECE a cunoscut o rata medie de crestere a PIB-ului de 3,1 procente in 2010, si ca aceasta va fi mai mare in 2011, de aproximativ 3,7 procente.

  • Guvernul Romaniei planuieste sa reduca deficitul bugetar la 4,4 procente din PIB

Din 2009 incoace, Romania a contractat un imprumut de circa 12 miliarde de euro de la FMI, dar a renuntat la ultima transa in valoare de 1 miliard de euro. Tara a imprumutat si 3,65 miliarde de euro de la Comisia Europeana, ultima transa, in valoare de 1,35 miliarde de euro urmand sa fie primita la sfarsitul lunii martie 2011. Fondurile au permis Romaniei sa isi acopere problemele de finantare si deficitul bugetar mare, amortizand asadar socul recesiunii. Autoritatile romane au fost nevoite sa implementeze un plan ambitios de consolidare fiscala si au reusit sa creeze o politica fiscala sustenabila.

“In cadrul acordurilor cu FMI si CE, guvernul Romaniei si-a asumat raspunderea de a reduce in continuare deficitul bugetar de la 6,5 procente in 2010 la 4,4 procente din PIB in anul curent, si la 3 procente din PIB in 2012. Majoritatea masurilor necesare pentru a atinge aceasta consolidare bugetara au fost deja luate. Acum totul depinde doar de masura in care guvernul Romaniei isi va mentine pozitia si se va abtine de la a mari din nou cheltuielile fiscale” a explicat Ionut Dumitru, Director Directia de Cercetare Economica si Sectoriala al Raiffeisen Bank Romania.

  • Rata inflatiei va scadea semnificativ in 2011

Evolutiile nedorite ale preturilor alimentelor si petrolului pe pietele externe, dar si ale preturilor administrate la nivel local, pot face ca rata inflatiei din Romania sa iasa din tinta de 2-4 procente si sa se indeparteze astfel de previziunile anuntate de Banca Nationala a Romaniei. Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa scada semnificativ in 2011, desi aceasta va ramane la un nivel ridicat comparativ atat cu celelalte tari din Uniunea Europeana cat si cu tinta bancii centrale. Posibilitatea ca rata inflatiei din Romania sa fie de peste 4,5 procente nu poate fi complet exclusa, spun analistii. „Inflatia va continua sa fie o provocare serioasa pentru banca centrala si un factor important in deciziile de politica monetara din 2011”, este convins Brezinschek.

  • Rata de schimb stabila sau usor in crestere

Raiffeisen Research se asteapta ca in trimestrele urmatoare leul sa se aprecieze marginal in termeni nominali, atata timp cat nu exista nici un derapaj la nivelul politicilor publice, si cu conditia ca riscurile de pe pietele externe sa nu se materializeze. Diminuarea dezechilibrelor macroeconomice in contextul unor castiguri si al unor rate ale dobanzii ridicate va conduce cel mai probabil la o crestere a apetitului jucatorilor straini pentru active in lei. Cu toate acestea: „o moneda puternica in termeni reali ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor, singurul sector care a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB-ului Romaniei in ultimele trimestre. In consecinta, o apreciere rapida a leului nu este dezirabila”, spune Dumitru. Deprecierea leului ar putea surveni in urma unor evolutii politice nefavorabile sau a unor derapaje ale politicilor publice.

  • Diminuarea aversiunii fata de risc favorizeaza bursa

Piata de capital a Romaniei continua sa inregistreze castiguri in 2011 datorita evolutiei pozitive din 2010. Principalul motiv din spatele acestei evolutii a fost revenirea economica globala si diminuarea aversiunii la risc a investitorilor fata de pietele in dezvoltare. Din ce in ce mai mult, atentia investitorilor se indreapta catre perspectivele de crestere pe termen lung pe care Romania le ofera companiilor si investitorilor. „Ne asteptam la o evolutie fundamental pozitiva a bursei de la Bucuresti. Stabilitatea obtinuta cu ajutorul masurilor de politica fiscala precum si revenirea economica lenta dar sustinuta cresc increderea investitorilor internationali in economie, lucru reflectat de intrarile mai mari de capital strain”, spune Brezinschek. „Evaluarile actiunilor listate pe indicele BET sunt atractive. Cu un raport cost/beneficiu de 10,5 bazat pe castigurile anticipate pentru 2011 – un castig de 21,9% fata de 2010 – BET pare sa fie pozitionat bine atat dupa standardele regionale din ECE cat si dupa cele internationale. Daca la nivel global pietele de capital vor ramane pe valori pozitive, atunci bursa din Romania ar trebui sa continue sa isi revina”.