Care sunt masurile europene pentru a rezista mai bine in fata crizei datoriilor suverane
Acordul a fost posibil in urma identificarii unui compromis care sa raspunda exigentelor Germaniei, care a obtinut o esalonare in timp a varsamintelor care urmeaza a fi efectuate pentru a finanta viitorul mecanism de salvare financiara al Uniunii Monetare.
UE a reusit astfel sa "creeze un Fond Monetar European", a comentat un diplomat european.
Iata principalele elemente ale dispozitivului anti-criza adoptat in noaptea de joi spre vineri:
Intarirea fondurilor de salvare financiara si crearea unui fond permanent
Fondurile de salvare financiara temporara ale Zonei Euro (FESF), create in primavara lui 2010 pentru a ajuta tarile care se confrunta cu dificultati bugetare, vor beneficia de o majorare a capacitatii efective de imprumutare de la 250 miliarde euro la circa 440 miliarde euro.
Dispozitivul care il va inlocui de la jumatatea lui 2013, denumit Mecanismul Permanent de Stabilitate (MES), va fi dotat cu o capacitate de 500 miliarde euro.
Noul mecanism va avea o baza de capital de 700 miliarde euro pentru a putea acorda imprumuturi efective de 500 miliarde euro. Din aceasta suma, 80 miliarde vor fi capital varsat de tarile Zonei Euro si 620 miliarde capital exigibil si garantii.
Germania a obtinut joi o esalonare in timp a platilor: Statele isi vor varsa cotele in cinci transe egale, incepand cu 2013.
Cele doua dispozitive de ajutor vor putea cumpara direct obligatiuni emise de statele aflate in dificultate.
Dobanda va fi aliniata la nivelul praccticat de Fondul Monetar International. Noile masuri urmeaza sa intre in vigoare pana in vara acestui an.
Reforme economice si intarirea competitivitatii
Liderii europeni au adoptat un "Pact pentru Euro" destinat imbunatatirii competitivitatii. Concret, ei se angajeaza sa-si reformeze economiile si sistemele de pensii, daca este necesar, sa limiteze strict nivelul datoriei publice si sa practice o politica salariala moderata.
Disciplina bugetara
Sefii de stat si de guvern sustin un ansamblu de masuri pentru intarirea disciplinei bugetare, aprobate de ministrii de Finante si care urmeaza sa fie negociate cu Parlamentul European.
Aceste masuri introduc un nou tip de sanctiune (depozit blocat care se poate transforma in amenda) pentru tarile care nu respecta criteriile in materie de deficit si de indatorare. Aceste amenzi se aplica intr-o maniera mai rapida decat pana in prezent.
Bancile
In prezent, se efectueaza "teste de rezistanta" asupra bancilor europene pentru a le verifica soliditatea.
Liderii europeni cer tarilor membre sa pregateasca strategii pentru restructurarea institutiilor vulnerabile, daca va fi nevoie.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Insa putini dintre ei stiu (si nici nu prea vor sa stie cu adevarat) ca toata aceasta aparenta 'civilizatie', in multe state vestice, e in mare parte rezultatul indatorarii grave, aproape iresponsabile.
Exemplul Greciei e foarte clar, o aparenta prosperitate (in raport cu alte tari balcanice) sustinuta in realitate de falsificari de documente pt a obtine bani gratis de la 'fraierii' din UE (Germania, Austria, Olanda, Danemarca, etc.).
Romania s-a confruntat cu decenii de comunism stupid, apoi cu o schimbare brutala si anarhica de regim si un capitalism primitiv, de cumetrie si incompetenta.
Acum se fac modernizari, reforme si se combate evaziunea fiscala ca niciodata, Romania se modernizeaza accelerat si desi unora nu le vine sa creada, tara noastra e in avangarda reformelor necesare Europei.
In cativa ani, daca nu sunt abandonate reformele actuale, vom avea unul dintre cele mai eficace, si bine pregatite administrativ si economic, state din Europa !
Cu datorii moderate (circa 35% din PIB), cu un potential economic imens, cu resurse naturale uriase in comparatie cu majoritatea statelor UE, cu un capital uman ce face din elita romaneasca una de top european.
Pentru a reusi, va trebui sa luptam fara mila, permanent, contra coruptiei si evaziunii, va trebui sa eliminam cea mai mare parte a clasei politice actuale care constituie o frana pt Romania.
Sa ne intrebam si ce putem face noi pt Romania, pt ca e tara in care traim, e singurul loc unde suntem cu la noi 'acasa'. Orice reusita pt Romania se rasfrange putin si asupra noastra ca romani.
Sunt insa absolut de acord ca poporul roman e dator sa faca mai mult. E dator in primul lui insusi si abia apoi predecesorilor care au facut posibila existenta acestui stat.
Pe partea economica insa :) , pot discuta un an in contradictoriu si tot nu ma vei convinge ca Germania s-a dezvoltat doar din cauza ca s-a indatorat. Sau ca UK nu s-a dezvoltat la fel fiindca nu s-a indatorat.