Economia Romaniei va reveni pe crestere in acest an, economistii UniCredit estimand ca Produsul Intern Brut (PIB) va avansa in 2011 cu 1,7% comparativ cu anul anterior, dupa o contractie de 1,3%, se arata intr-un raport al bancii italiene. Evolutia pozitiva a economiei se va datora exporturilor, care se vor mentine pe o traiectorie solida, si a accelerarii cererii interne din a doua parte a anului.

Pentru anul viitor, UniCredit se asteapta ca economia romaneasca sa creasca cu circa 3,4% comparativ cu 2011.

Analistii bancii cred ca revenirea cresterii economice va ajuta la reducerea deficitului bugetar de la 6,5% din PIB in 2010 la 5% in acest an. Totodata, ei arata ca mentinerea acordului cu FMI si UE ar trebui sa limiteze deteriorarea situatiei fiscale in urma alegerilor ce vor avea loc in 2012, cand deficitul bugetar va cobora la 4,5% din PIB.

In ceea ce priveste datoria externa, aceasta ar trebui sa se stabilizeze la 35-38% din PIB, nivel care in viziunea UniCredit este extrem de mic.

Totodata, UniCredit a revizuit in crestere prognoza cu privire la rata anuala a inflatiei pentru acest an la 4,7%, peste tinta bancii centrale de 3%+/- un punct procentual. Desi inflatia va scadea dupa dispariţia efectului majorarii TVA din iulie 2010, cresterea preturilor pe pietele internationale la alimente si petrol nu va permite BNR sa isi atinga tinta de inflatie nici in acest an.

Avand in vedere sistemul de tintire al inflatie al bancii centrale, analistii UniCredit se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual, de 6,25%, pana la finele anului.