​Avantajul major al Ordonantei de Urgenta 29/2011 privind esalonarea datoriilor il reprezinta posibilitatea amanarii executarii silite, "cred ca de fapt acest lucru ar trebui sa se citeasca "printre randuri", a explicat Cristian Radulescu, partener la compania de consultanta fiscala Taxhouse, cu ocazia unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro. In cazul unor datorii mici, nu trebuie constituite garantii bancare, in aceste situatii esalonarea fiind chiar in avantajul contribuabililor. In schimb, peste aceste sume, trebuie constituite garantii, a mai explicat acesta.

Consultantul Cristian Radulescu, in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

El a mai spus ca avantaje, din punct de vedere financiar, ale esalonarii datoriilor conform acestei Ordonante, nu sunt semnificative, avand in vedere ca se datoreaza pe perioada esalonarii dobanzi de intarziere, iar nivelul dobanzilor este scazut dar cu foarte putin (0,03% pe zi fata de 0,04% pe zi in mod normal).

In plus, garantiile care sunt solicitate ar trebui sa acopere de minimum 100% din valoarea datoriilor. In plus, la prezentarea drept garantii a unor bunuri imobile, se impune existenta unui raport de evaluare.

Cristian Radulescu a explicat ca nu toate datoriile catre stat pot face obiectul reesalonarii, doar datoriile fiscale care sunt administrate de catre ANAF.