Jeffrey Franks: Romania iese din recesiune la finele lunii martie. Perceptia publica nu va fi simultana
"Exista intotdeauns un grad de incertitudine si nu stiu exact care va fi cifra de la sfarsitul primului trimestru, dar cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi. Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor, de asemenea, foarte pozitiva. Chiar si cele negative, precum vanzarile din retail sunt mai putin negative decat erau, iar indicatori precum increderea consumatorului s-au imbunatatit", a adaugat Franks.
El a aratat ca indicatorii s-au imbunatatit constant in primul trimestru si se asteapta la o crestere modesta a economiei dupa primele trei luni ale anului.
Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.
"Ma astept ca avansul economiei sa creasca gradual pe parcursul anului 2011. Cresterea din fiecare trimestru va fi, in medie, ceva mai puternica decat in trimestrele anterioare, astfel incat sa putem intra in anul 2012 cu o crestere destul de robusta", a continuat Franks.
Guvernul si FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5%.
"As spune ca pana in a doua jumatate a anului veti vedea ca o persoana obisnuita isi va da seama ca lucrurile s-au imbunatatit", a mai spus Franks.
Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a saptea si ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, bazata pe indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum si termenii viitoarei intelegeri, de tip preventiv, care incepe la 31 martie.
"Trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala pentru ca Romania sa-si indeplieasca obligatiile de a reduce deficitul bugetar la sub 3% din PIB pana in 2012. Greutatile cele mai importante au fost depasite prin masurile dure deja adoptate. Vom completa acest proces acordand atentie acelor limitari care stau in calea cresterii economice", a mai spus oficialul FMI.
El a aratat ca una dintre aceste limitari este absorbtia fondurilor europene, care are ca obiectiv imbunatatirea infrastructurii, a sistemului de educatie si alte zone care sustin cresterea economica.
"In momentul de fata, cheltuiala publica este infestata de ineficienta si sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusa la dispozitia Romaniei pentru fonduri structurale este utilizata. Trebuie sa ne asiguram ca Romania va beneficia cat se poate de mult de aceste foduri", a continuat Franks.
Franks a declarat de asemenea ca BNR va lua masurile de politica monetara necesare pentru a reduce din nou inflatia dupa ce preturile au crescut peste asteptari in primele doua luni, influentate de cotatiile internationale la alimente, petrol si energie,
"Ne asteptam ca trendul inflatiei sa fie descrescator pe parcursul anului 2011", a continuat oficialul BNR.
Referindu-se la aprecierea leului, Franks a declarat ca aceasta reprezinta un vot de incredere dat de investitorii straini, in conditiile in care fluxurile de capital sunt mai degraba orientate catre Romania decat din interiorul tarii spre exterior.
"Cred ca aprecierea din ultima vreme a fost determinata de un val de incredere fata de Romania. In prezent exista anumite fluxuri de capital care mai degraba sunt orientate catre interior decat din tara catre exterior. Presiunea pe aprecierea unei monede este, de obicei, un vot de incredere dat de investitori in tara respectiva", a afirmat oficialul FMI.
Cursul de referinta anuntat vineri de BNR, de 4,0881 lei/euro, este cel mai redus din ultimele 12 luni.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Mi se pare mie, sau masurile alea care trebuiau sa scoata 1.000.000 de oameni in strada (dupa spusele Opozitiei), "au durut, dar au trecut" si incepem sa ne revenim ?
si nu a gresit...
Iesim din recesiune...si intram in colaps.
Iesim din criza...si intram in coma.
Romania este in criza incepind cu prima marele crah mondial inceput in 1929...asa ca vom iesi cu adevarat la liman, numai atunci cind "hahalerele"(metaforic grai Giginio-Europarlamentaru' lu' peste prajit) de astazi, vremelnic la putere, se vor transforma in puscariabilii de miine.
S'auzim numai de bine!!
Saracia are demnitatea ei;eu stiu asta am crescuit intr-o familie saraca dar DEMNA.
I-ai vazut tu sa-si dea pumni in gura la coada pt ulei?
Tine si de educatie aici. Si ma refer la sapte ani de acasa si felul de a fi al poporeanului de rand, nu la vreo elita. Ca doar nu suntem animalele padurii.
pe Antena 3, postul tau tv favorit, la emisiunea ce e facuta de ziarul financiar, discuta moderatorul cu Ilie serbanescu despre calcatul in picioare care s-a facut nu numai pentru ulei si zahar ci si pentru BORMASINI!!! si scaune si pentru hainele de la promotiile H&M!!! Si chiar calculau ce economie faceau la zahar - vreo 9 lei. Apoi au vorbit si de BLACK FRIDAY de la americani unde si ei se calca in picioare si unii mai si mor si ajungeau la alte concluzii decat cele trambitate de fanaticii postului.
Daca romanii se calca in picioare pentru bormasini ma indoiesc ca saracia i-a scos din casa....eu nu imi permit o bormasina...
Ceea ce zici tu arata lipsa de civilizatie si nu foame...ar trebui sa mai studiezi nu doar sa privesti la TV caci informatiile de acolo sunt de foarte proasta calitate
vad ca nu mai comentezi- desi a transmis si protv- cind se-mbulzesc in occident la oferte, reduceri,etc...
acolo sunt gata sa-si dea-n cap pt o rochie (eventual de mireasa) , aici pt un kg de alimente
unde e diferenta?
daca o gasesti inseamna ca justifici agresivitatea dar numai de la un anumit pret in sus si am aflat raspunsul la intrebarea din titlu
Cine il impiedica pe romanul care castiga din ce in ce mai putin sa munceasca mai mult si sa castige la fel?
Dar e mai bine sa te plangi, decat sa muncesti!
Iar despre cei care s-au calcat in picioare pentru ulei, nu pot sa spun decat ca sunt oameni fara demnitate.
Iar, dvs, dragi membri ai redactiei hotnews... se pare ca v-a deranjat mesajul meu anterior, desi nu continea nici limbaj licentios, nici instigari, de orice fel... E destul de clar acum pentru mine care este politica editoriala. Multumesc pentru revelatie.
N-ai auzit de alte afaceri si sectoare economice?
De ce sa astepti "sa se creeze" locuri de munca (ca apoi sa-i mai si injuri pe cei care le creaza, ca "au furat dom'le, altfel cine are"). De ce nu-ti creezi singur un loc de munca si poate mai creezi si pt altii?
Se pot porni multe afaceri cu investitii initiale mici si nu sunt toate masaj si videochat (nu ca nu ar fi mai onorabile acestea decat sa intinzi mana in continuu).
De fapt eu cred ca banii din viitorul imprumut vor fi accesati si nu m-ar mira ca cei de la FMI sa permita folosirea unei parti cel putin de catre guvern (campanie electorala?). Daca pica actuala putere, cui vor mai da imprumuturi care sa se intoarca in cea mai mare parte tot la ei (si restul prin buzunarele guvernantilor si prietenilor acestora)?
Toata lumea vuieste ca "sistemul financiar mondial ramane neputincios (si vulnerabil, n.a.) in fata unei noi crize economice-experti FMI!!!!!!).
S-au evaluat pagubele produse de dezastrul din 11 martie Japoniei la peste 300 miliarde $.
L-ati auzit chiar pe presedintele Basescu ca sunt 3 state europene care vor cere ajutor de urgenta
DESPRE CE VORBESTE FRANKS?
Guvernatorul face eforturi uriase sa mentina un leu tare,dar nu vreau sa ma gandesc cu ce costuri si cu ce consecinte sociale, probabil tot in contextul politicii basesciene.
Astea nu sunt speculatii , sunt fapte si declaratii.
Sa ne si demonstreze cu cifre dnul Franks ca am scapat de arierate!
POVESTI NEMURITOARE .