Reducerea la jumatate a garantiilor statului pentru programul Prima Casa va afecta portofoliul de credite al bancilor, ceea ce va presupune costuri suplimentare pentru institutiile de credit, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. El a precizat ca acest cost trebuie suportat de cineva, insa guvernul vrea ca nivelul costurilor sa ramana la acelasi nivel ca in trecut.

"Daca am un portofoliu care este garantat 100%, insa apoi garantia scade la 50% inseamna ca am un alt profil din punct de vedere al cerintelor de capital si de provizionare, ceea ce are un cost. Acesta trebuie recuperat, dar nu de la cei care au deja un credit prin programul Prima Casa, pentru ca au un contract semnat. Costul trebuie suportat de undeva, insa intentia statului este ca acesta sa ramana la fel", a spus seful Raiffeisen Bank.

El a precizat ca aceste costuri pot fi suportate ori de client, ori de catre banca. "Daca guvernul vrea ca nivelul costurilor sa ramana la fel, cred ca vor fi banci care nu se vor mai arata interesate si mai bine vin cu produse proprii", a spus van Groningen.

El a explicat ca in piata exista credite ipotecare cu conditii similare in ceea ce priveste dobanzile, insa marele avantaj al programului Prima Casa este avansul de doar 5%.

Steven van Groningen a declarat ca Raiffeisen nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste propunerea Guvernului a de accepta reducerea garantiilor guvernamentale de la 100% la 50% in cazul programului Prima Casa.

In data de 22 martie, premierul Emil Boc le-a propus bancherilor sa imparta riscul in cadrul programului Prima Casa, astfel incat autoritatile sa garanteze 50% din valoarea creditelor acordate. Primul ministru a declarat ca in acest fel numarul de beneficiari se va dubla, in conditiile in care nivelul garantiilor guvernamentale va ramane la acelasi nivel.

Emil Boc a mai aratat ca pana acum statul a acordat garantii in cadrul programului Prima Casa in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, iar daca bancile ar prelua jumatate din garantii, nivelul total al creditelor care pot fi acordate ajunge la 3 miliarde de euro.