Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul Greciei si Portugaliei, invocand faptul ca cele doua tari isi vor restructura datoriile dupa 2013, potrivit Wall Street Journal.

S&P a coborat cu doua trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung de la "BB plus" la "BB minus", in vreme ce calificativul Portugaliei a fost redus cu o treapta, de la "BBB" la "BBB minus". Ratingul Portugaliei, cu doar o treapta peste categoria junk, are perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca o noua retrogradare este posibila.

Standard & Poor's a aratat ca este "foarte probabil" ca Grecia sa obtina asistenta oficiala dupa 2013, cand Facilitatea Europeana de Stabilizare Financiara va fi inlocuita cu Mecanismul European de Stabilizare. Diferenta esentiala dintre cele doua este ca prin Mecanismul European de Stabilizare va exista posibilitatea de a cere detinatorilor de obligatiuni sa accepte o serie de pierderi inainte ca statele ce fac parte din acest mecanism sa intervina cu banii contribuabililor.

Analistii S&P au precizat ca aceasta situatie este "in detrimentul" creditorilor privati din ambele tari.

Retrogradarea calificativului Portugaliei vine la doar patru zile dupa ce agentia de evaluare financiara a redus cu doua trepte rating-ul suveran al Portugaliei, de la "A minus" la "BBB", din cauza "gradului sporit de incertitudine politica" creat de demisia sefului guvernului.