Standard & Poor's a retrogradat ratingul Greciei si Portugaliei
S&P a coborat cu doua trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung de la "BB plus" la "BB minus", in vreme ce calificativul Portugaliei a fost redus cu o treapta, de la "BBB" la "BBB minus". Ratingul Portugaliei, cu doar o treapta peste categoria junk, are perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca o noua retrogradare este posibila.
Standard & Poor's a aratat ca este "foarte probabil" ca Grecia sa obtina asistenta oficiala dupa 2013, cand Facilitatea Europeana de Stabilizare Financiara va fi inlocuita cu Mecanismul European de Stabilizare. Diferenta esentiala dintre cele doua este ca prin Mecanismul European de Stabilizare va exista posibilitatea de a cere detinatorilor de obligatiuni sa accepte o serie de pierderi inainte ca statele ce fac parte din acest mecanism sa intervina cu banii contribuabililor.
Analistii S&P au precizat ca aceasta situatie este "in detrimentul" creditorilor privati din ambele tari.
Retrogradarea calificativului Portugaliei vine la doar patru zile dupa ce agentia de evaluare financiara a redus cu doua trepte rating-ul suveran al Portugaliei, de la "A minus" la "BBB", din cauza "gradului sporit de incertitudine politica" creat de demisia sefului guvernului.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
"Este interesant de comparat cât de mult le-a luat pieţelor să-şi dea seama că multe ţări din ECE sunt într-o formă mult mai bună decât unii membri ai zonei euro (...) Cât le va lua agenţiilor de rating să alinieze ratingurile la aspectele fundamentale?", se arată într-un raport prezentat marţi de Erste Group.
Analiştii Erste dau exemplul Croaţiei (BBB-), Ungariei (BBB-) şi României (BB+), ţări care, deşi au ratinguri cu până la patru trepte sub cel al Portugaliei (BBB), se împrumută cu costuri mai mici. În plus, guvernul Slovaciei plăteşte o primă de risc mai redusă decât cea suportată de Spania sau Italia, deşi aceste state beneficiază de ratinguri mult mai bune.
"Ne aşteptăm la îmbunătăţirea ratingurilor pentru mai multe state din regiune, însă nu mai devreme de începutul anului viitor", anticipează Erste.
Astfel, Slovacia şi România, ale căror ratinguri au perspectivă neutră din partea agenţiilor, ar putea obţine anul viitor îmbunătăţirea calificativelor, dacă guvernele celor două ţări respectă obiectivele fiscale şi continuă reformele, se spune în raport.
Analiştii altor două bănci importante de pe piaţa românească, ING şi UniCredit, au prezentat recent rapoarte pozitive cu privire la ratingul României.
UniCredit anticipează că România ar putea fi una dintre puţinele ţări din întreaga lume care să obţină îmbunătăţirea ratingului de credit în acest an.
Banca se aşteaptă ca ratingul de ţară să revină în categoria investment grade în a doua jumătate a anului, contribuind la reducerea costurilor de finanţare.
Experţii ING consideră că perspectiva ratingului de credit al României ar putea fi îmbunătăţită în acest an, iar revenirea calificativului în categoria investment grade ar putea avea loc în 2012.
eu unul, nu mai cred în tot ce se scrie și tot ce aud; nu de alta, însă sunt unii care ar putea profita de ”inocența” mea și un respect de sine un pic ridicat....
părerea mea...