Potrivit datelor BNR, soldul creditelor acordate populatiei era de aproximativ 100 miliarde lei la sfarsitul lunii februarie, suma din care 35% reprezinta creditele in lei, iar 65% creditele in valuta. In acelasi timp, depozitele populatiei la banci totalizeaza peste 105 miliarde lei, ceea ce inseamna ca volumul depozitelor este usor mai mare decat cel al creditelor. Cum stau lucrurile pe judete? scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In totalul soldului de credite, capitala are o pondere de 33,8%, topul primelor 5 pozitii fiind completat de judetele Cluj (4,7%), Constanta (4,5%), Timis (3,8%) si Iasi ( 3,75%), detalii in grafic.

Primele 10 unitati administrative cumuleaza 65% din soldul total de credite acordate populatiei, iar ultimele 10 cumuleaza doar 7%. Procentele sunt asemanatoare cu cele privitoare la depozite, subiect despre care am scris ieri.

Daca discutam despre moneda in care au fost acordate creditele se observa ca, desi la nivel national, ponderea creditelor in lei este de doar 35%, in 28 dintre judete procentul este mai mare, iar in 14 este mai mic. Astfel, in top se afla judetul Gorj, unde ponderea creditelor in lei este de 67,1%, iar la capatul celalalt se afla judetul Salaj (!!) cu un procent de 24,3%. In Bucuresti, Timis si Cluj procente sunt cuprinse intre 25,5% si 26,4%.

Mai departe – exista diferente extrem de mari intre judete in ce priveste gradul de acoperire al creditelor prin depozite, detalii in al treilea grafic. In judetul Mehedinti spre exemplu, soldul creditelor este aproape dublu fata de soldul depozitelor, in timp ce, in judetul Harghita, soldul depozitelor este cu peste 60% mai mare decat soldul creditelor.

Per total, in 21 de unitati administrative, soldul depozitelor este mai mare decat cel al creditelor, iar in alte 21 de unitati situatia este inversa. In urma cu doi ani, doar in Bucuresti si in alte 3 judete soldul depozitelor era mai mare decat cel al creditelor, ceea ce arata faptul ca populatia mai mult imprumuta decat economisea, Mehedintiul conducand detasat la acest capitol. Pe de alta parte, in ce priveste capitala, gradul de acoperire a fost mai mare in 2008 decat acum.

In concluzie, in judetele in care populatia are un venit peste medie, atat depozitele cat si creditele in valuta au o pondere mai mare, iar in judetele in care populatia are un venit sub medie se lucreaza mai mult cu lei.