Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a coborat cu o treapta ratingul Ciprului pentru creditele pe termen lung, pentru a doua oara in ultimele cinci luni, de la "A" la "A minus", potrivit Reuters. Analistii S&P considera ca expunerea semnificativa a sistemului financiar cipriot la Grecia este o slabiciune pentru ratingul Ciprului, in contextul deteriorarii credibilitatii guvernului si a sectorului financiar grec.

"In viziunea noastra, posibilitatea crescuta ca guvernul grec sa restructureze datoria creste riscul ca o parte semnificativa din datoriile sectorului financiar cipriot sa fie transferate spre guvernul din Cipru", a declarat Benjamin Young, analist la Standard & Poor's.

S&P avertizeaza ca o noua retrogradare a Ciprului este posibila, in special in cazul unei noi degradari a conditiilor de credit in Grecia. In sens contrar, daca sectorul bancar cipriot va da dovada de rezistenta si va reusi sa-si consolideze nivelul de capital pentru a face fata expunerii la Grecia, ratingul Ciprului ar putea sa se stabilizeze la nivelul actual.

Actiunea vine la doar o zi dupa ce agentia de evaluare financiara a coborat cu doua trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung de la "BB plus" la "BB minus". Standard & Poor's a aratat ca este "foarte probabil" ca Grecia sa obtina asistenta oficiala dupa 2013, cand Facilitatea Europeana de Stabilizare Financiara va fi inlocuita cu Mecanismul European de Stabilizare. Diferenta esentiala dintre cele doua este ca prin Mecanismul European de Stabilizare va exista posibilitatea de a cere detinatorilor de obligatiuni sa accepte o serie de pierderi inainte ca statele ce fac parte din acest mecanism sa intervina cu banii contribuabililor.