O trecere in revista a ultimelor stiri aparute pe site-urile catorva banci centrale ne arata ca nu optimismul este moneda pe care pariaza bancherii centrali. BCE va porni tiparnita din Puy de Dôme (Franta) la anul, urmand sa tipareasca pentru inceput 1,25 miliarde bancnote de 5 euro. Banca Spaniei isi reface in scadere calculele, Ungaria la fel, de Irlanda mai bine sa nici nu amintim, Portugalia avertizeaza ca austeritatea va fi necesara, doar Coreea de Sud ce se bucura si anunta o crestere de 6,2%. In Afganistan fostul guvernator al bancii centrale a fost arestat intr-o afacere urata de coruptie... Stiri proaste... poate doar informatia ca Romania iese din recesiune sa ne mai stearga din riduri, scrie Dan Popa pe blogul sau.

BCE- incepe tiparirea de euro. Bancnotele vor fi mai intens colorate, ce frumos….

Banca Centrală Europeană va prezenta în curând următoarea generaţie de bancnote euro, care difera de cele actuale numai prin contrastul culorilor. Noua bancnota de 5 eur va fi tiparita prima, intr-un „tiraj” de 1,25 miliarde de unitati. Bancnota va fi fabricata in Franta, la Puy de Dôme, unul dintre cele doua locuri din Hexagon in care se tiparesc banii (majoritatea comenzilor sunt pentru bancnote trimise in tarile Africii). Programul de imprimare va începe în 2012. Urmeaza apoi bancnota de 1 eur în 2014 şi cea de 20 EUR în 2015. Nu va fi inflatie, nuuuuu….

Spania- Banca Centrala mai pesimista decat Guvernul. Ceea ce nu e deloc greu…

Banca Spaniei a publicat ieri previziunile privind evolutia economiei (spaniole, desigur) în 2011 şi 2012, arătându-se inca o dată mai pesimista comparativ cu estimarile Guvernului atât în ​​termeni de creştere economică, cat si in privinta şomajului şi a deficitului public. PIB-ul ar urma să crească cu 0,8% în 2011 şi cu 1,5% în 2012, în timp ce guvernul „vede” (cum se zice in termeni de business) o crestere de 1,3% în 2011 şi de la 2 la 2,5% pe an până în 2015. Banca Spaniei se aşteaptă ca tara sa atinga un deficit al bugetului de 6,2% din PIB la sfârşitul anului 2011, faţă de obiectivul de 6% şi 5,2% in 2012 (fata de tinta de 4,4%). În privinta somajului, bancherii centrali spanioli spun ca, fata de nivelul de la finele anului trecut (20,33%), in 2011 situatiunea va deveni mai neagra, somajul atingand 20,7% in 2011 si 20,4% in anul care vine.

Banca Spaniei mai avertizează că “în contextul actual, dominat de criza datoriilor suverane din Europa şi de adoptarea de măsuri în numeroase domenii”, incertitudinea proiectiilor este foarte mare.” Pentru necunoscatori, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 3,7% în 2009 şi apoi a stagnat în 2010 (o uşoară scădere de fapt, 0,1%). Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca economia sa creasca in 2011 cu 0,6%, Moody’s vede 0,8% iar OECD 0,9%.

Ungaria- ritm de crestere mai mic

Noul plan de austeritate fiscală în Ungaria şi pe pieţele de export va apasa pe ritmul de crestere, se arata in raportul trimestrial publicat ieri (adicatelea miercuri) de banca centrală a Ungariei (MNB). Autoritatea monetara a revizuit in scadere previziunile sale de crestere pentru acest an, de la 3,1% la 2,9%. Pentru 2012, ritmul de crestere a fost coborat de asemenea de la 4% la 3%. Anul trecut Ungaria a avut o firava crestere de 1,2%, dupa ce in 2009 economia se contractase cu 6,7%. Motorul cresterii au fost exporturile. Noul plan de austeritate al conservatorului Orban va reduce cheltuielile de consum, afectand venitul disponibil, se mai arata in raport. La începutul lunii martie, Budapesta a anuntat un nou program care vizeaza („adresează”, cum zic fitosii) piaţa forţei de muncă. Datoria publică ar trebui să scadă cu circa 80% în prezent la 66% în 2014. Planul, ale cărui detalii nu au fost încă facute publice, se va aplica din 2012.

Elvetia- daca mareste dobanda cheie, scumpeste francul

Politica monetară a băncii centrale elveţiene este “adecvata”, a declarat miercuri vicepreşedintele Băncii Naţionale Elveţiene (SNB) Thomas Jordan, într-un interviu acordat Finanz und Wirtschaft. FMI anticipase o inasprire a conditiilor monetare, dar Jordan a precizat ca actalul nivel al dobanzii cheie este „adecvat” si reprezintă un avantaj pentru economia naţională. Dar francul elveţian puternic reprezintă o “provocare majoră” pentru exportatori, a mai spus Jordan. “De-a lungul timpului, politica monetară va deveni cu siguranţă mult mai restrictiva, pentru a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, a mai precizat el. În martie, SNB a decis să menţină fluctuaţia ratei dobânzii de referinţă Libor la trei luni, de la 0% la 0,75%, dar a avertizat că nu puate menţine pe termen nelimitat acest nivel din cauza riscului inflaţiei. Banca elvetiana centrală se aşteaptă la o inflaţie in acest an de 0,8% (faţă de 0,4% cat estimase anterior). O înăsprire a politicii monetare, chiar daca ajuta la inflatie, poate scumpi francul, astfel ca decizia BNS este destul de delicata. De asemenea, cu un franc mai slab, SNB ar trebui să ridice rata dobanzii de politica monetara, ceea ce afecteaza ritmul de crestere.

Coreea de Sud- crestere de peste 6 la suta

A patra economie asiatica a inregistrat un ritm de crestere in 2010 care l-ar umple de bubitze pe dl. Boc- 6,2%, a anuntat ieri Banca lor Centrală. In ianuarie, estimarile BNC erau de 6,1 dar uite ca la revizuire…. Pentru 2011 e prevazut un ritm mai lent de crestere, de numai 4,5%.

Belarus- se largeste intervalul in care bancile pot tranzactiona valuta

Banca Centrala din Belarus a trimis o scrisoare bancilor prin care le permite sa tranzactioneze valuta intr-un interval de 10% fata de cursul oficial, fata de marja de 2%, se arata intr-o informare a BCB. Această măsură ar trebui să permită băncilor „sa satisfaca cererea de valuta in crestere a companiilor din Belarus, trezind interesul exportatorilor pentru a-şi vinde produsele în valută”, explică banca. De asemenea, ”contribuie la crearea condiţiilor necesare pentru a creşte rezervele de aur şi pentru a atinge echilibrul în zona comerţul exterior”, se mai precizeaza in document. Măsura se aplică numai băncilor, nu si caselor de schimb valutar. Belarusii au cumparat in ultimele saptamani cantitati mari de dolari mizand pe devalorizarea rublei din Belarus.

Afganistan- fost guvernator arestat pentru deturnarea de fonduri

Un consilier al preşedintelui afgan Hamid Karzai şi fost guvernator al băncii centrale, Noorullah Delaware, a fost arestat la Kabul, acuzat fiind de deturnare de fonduri, a declarat Amanullah Iman, un purtator de cuvant al Procurorului General din Afganistan. “Dl. Delaware a fost arestat la casa sa din Kabul (…) pe baza acuzaţiilor de deturnare de fonduri şi corupţie”, a declarat Iman, fără a oferi alte detalii. Povestea e mai complicata si apar nume de companii straine cum ar fi Lufthansa, contracte de consultanta si altele…

Portugalia- noi masuri de austeritate

Banca Centrala a Portugaliei a avertizat ca noi masuri de austeritate vor fi necesare pentru acoperirea deficitului, se arata intr-un raport postat pe site-ul institutiei. Avertismentul pune o presiune suplimentara asupra Parlamentului, care a fortat demisia guvernului prin respingerea unui nou plan de austeritate. Potrivit documentului citat, există riscul ca Portugalia sa nu isi atinga obiectivele fiscale propuse. In plus, Banca centrală a redus previziunile de creştere pentru 2011 la -1,4% faţă de 1,3% la cat estimase anterior cresterea economiei.

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a coborât marţi ratingul Portugaliei, cu o treaptă după clarificarea termenilor conform cărora statele membre UE vor putea să se împrumute de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), informează un comunicat de presă. În cazul Portugaliei, S&P a retrogradat ratingurile suverane la “BBB minus /A-3” de la “BBB/A-2”, perspectiva asociată fiind negativă. Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când S&P decide să coboare ratingul Portugaliei.

Guvernul Socrates (ramas pana vineri in functie) a prezentat la 11 martie noul plan de austeritate, acesta incluzand îngheţarea pensiilor, impozitarea pensiilor de peste 1500 de euro, reducerea cheltuielilor pentru sănătate şi cateva servicii sociale, amânarea unor proiecte de infrastructură precum şi o importantă reformă a pieţei muncii.

Ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului a avertizat autoritatile portugheze ca nu li se va permite luxul ne-efectuarii de economii bugetare. „Este evident că există angajamente care au fost luate de Portugalia şi nu este posibil ca ţara să se îndepărteze de acestea”, a avertizat Juncker, pe marginea reuniunii miniştrilor europeni de finanţe.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa