Echipele mobile ale Autorităţii Naţionale a Vămilor (A.N.V.) au descoperit peste 3.000 de baxuri conţinând 30.000.000 de ţigarete marca Jin Ling produse în antrepozitul fiscal aparţinând societăţii Galaxy Tobacco S.A. situat în Sfântu Gheorghe (Covasna), informeaza un comunicat al ANAF. Potrivit informatiilor remise HotNews, tigaretele erau destinate vanzarii pe pieţele europene sau ale ţărilor terţe, valoarea lor fiind de circa 3 milioane de euro. Potrivit ANAF, Galaxy Tobacco ar fi produs in antrepozitul fiscal de la Sfântu Gheorghe 10.000 de baxuri de tigari pe care le-ar fi vandut, valoarea medie de piata fiind de circa 10 milioane euro. Firma Galaxy Tobacco este fosta Societate Nationala „Tutunul Romanesc”, a carei privatizare a constituit una din cele mai controversate vanzari a Statului Roman, fiind permanent in centrul unor scandaluri financiare.

In perioada in care ANAF a efectuat controalele, Galaxy Tobacco era condusa de Antonello Celestini, cel care l-a acuzat pe presedintele Sorin Blejnar de implicare in traficul cu petrol. In decembrie 2010, tot in urma unui scandal in care a fost implicata Galaxy Tobacco a fost trimisa in judecata (alaturi de Celestini) fostul secretar de stat la Finante Gratiela Iordache, acuzata de complicitate la evaziune fiscala.

Vezi si sinteza Raportului de control privind privatizarea SNTR

”Pentru a se sustrage obligatiilor legale de achitare a accizelor si taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de tutun brut sau tutun partial prelucrat, inculpatii Duta Vasile si Celestini Antonello, reprezentanti ai firmei SC GALAXY TOBACCO SA au conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabila reprezentata de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, in favoarea firmei italiene CTS SRL. Prejudiciul total adus bugetului de stat se ridica la aproximativ 44 milioane euro, rezultat din neachitarea obligatiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000 tone de tutun", se arata in documentarea cazului din decembrie 2010.

Regimul suspensiv de plata a accizelor (impozite aplicate produselor sensibile) a fost conceput ca un instrument de lucru al societatilor comerciale, iar antrepozitul fiscal a fost creat, ca si concept, ca o parghie de supraveghere a operatiunilor cu produse sensibile din punct de vedere fiscal.