Codul Muncii a fost publicat in Monitorul Oficial. Vezi principalele modificari care vor intra in vigoare la 1 mai

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 1 aprilie 2011, 8:46 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(01 Apr 2011) PDF, 140KB
La 1 mai 2011 va intra in vigoare noul Cod al Muncii, recent publicat in Monitorul Oficial nr. 0225 din 31 Martie 2011. Documentul- o reforma comparabila cu cea a cotei unice, dupa cum il descria prim-ministrul- vizeaza infiintarea de noi locuri de munca si o mai mare flexibilitate a pietei muncii. „Practic nu este o publicare a unui nou Cod al Muncii, ci o modificare destul de extinsa insotita de abrogarea mai multor prevederi din vechiul act normativ. Avand in vedere amploarea dezbaterilor produse de acest act normativ, speram sa fie de bun augur si sa aduca efecte benefice”, explica pentru HotNews.ro consultantul fiscal Adrian Benta.

Principalele modificari/reformulari introduse:

 • Contractul de munca se incheie in forma scrisa anterior inceperii activitatii salariale prin grija angajatorului. Contractul se inregistreaza in registrul salariatilor si se transmite la ITM.
 • Perioada de proba este de maxim 90 zile pentru functiile de executie si 120 zile pentru functiile de conducere.
 • Primele 6 luni de la debutul in profesie sunt considerate STAGIATURA pentru absolventii de invatamant superior. La sfarsitul perioadei, angajatorul va elibera salariatului o adeverinta vizata de ITM. Efectuarea stagiului se va reglementa prin lege speciala.
 • Daca in desfasurarea activitatii salariatul trebuie sa detina un aviz/autorizatie ce se reinnoieste, iar acesta nu respecta acest fapt, contractul de munca inceteaza de drept dupa 6 luni de la data la care trebuia efectuata reinnoirea.
 • In cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu diminuarea salariului.
 • Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoara o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza.
 • Perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, in cazul concedierii  pentru motive ce nu tin de vina salariatului (necorespunzator profesional, inapt medical dovedit prin expertize).
 • Termenul de preaviz in cazul demisiei este de maxim 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie si 45 de zile pentru salariatii cu functie de conducere sau conform clauzelor din contractul de munca daca s-a semnat in alt fel.
 • Contractul de munca cu perioada determinata este de maxim 36 de luni. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
 • Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
 • Prin exceptie, durata de 48 ore/saptamana inclusiv orele suplimentare, poate fi prelungita, insa media pentru o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore/saptamana.
 • Pentru anumite profesii sau activitati, stabilite prin contractul colectiv de munca, perioada de referinta se poate stabili pana la 6 luni.
 • In plus, sub rezerva legalitatii reglementarilor privind protectia sanatatii, din motive tehnice si de organizarea a muncii, perioada de referinta poate fi de maxim 12 luni.
 • Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in termen de 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 • In perioada de reducere a activitatii se pot acorda zile libere platite pentru orele suplimentare in urmatoarele 12 luni.
 • Salariatii ce desfasoara munca de noapte beneficiaza fie de reducerea cu o ora a duratei muncii, fie de un spor de 25% pentru munca prestata noaptea.
 • In cazul in care programarea concediului de odihna se face fractionat, angajatorul are obligatia ca cel putin o perioada intr-un an sa fie de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Vezi in atasament Legea privind noul Cod al Muncii, asa cum a fost publicata in M.O.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

42619 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Legea 53 modificari la Codul Muncii (Vineri, 1 aprilie 2011, 10:15)

  gigi managerul [anonim]

  Va rog sa corectati titlul. Nu Codul Muncii a fost publicat in MO.
  In Mo a fost publicata Legea nr.53/2011 - modificari aduse la Codul muncii

  Multumesc
 • +2 (4 voturi)    
  pe mine.. (Vineri, 1 aprilie 2011, 10:48)

  So [anonim]

  Personal legea asta ma frige la orele suplimentare (platite bine in cazul meu), dar imi prinde bine la articolul referitor la concediul de odihna de 2 sapt legate minimum. Apoi la faza cu preavizul si perioada de proba versus "cultura" angajatorului de Romania prevad oaresce abuzuri.
  • 0 (6 voturi)    
   pe tine... (Vineri, 1 aprilie 2011, 11:23)

   GD [anonim] i-a raspuns lui So

   Pai in legea actuala nu era vorba de 15 zile (3 saptamani) legate minimum?
   • +4 (4 voturi)    
    . (Vineri, 1 aprilie 2011, 11:51)

    Ivanu [utilizator] i-a raspuns lui GD

    15 zile legate minimum e prea mult, eu prefer 10 vara, cateva zile pt nevoi urgente si restul intre Craciun si Anul Nou.
   • +3 (3 voturi)    
    15 -> 10 (Vineri, 1 aprilie 2011, 12:30)

    rz [anonim] i-a raspuns lui GD

    Asa e, pana acum erau 15 zile lucratoare legate, de acum sunt 10. Deci nu vad de ce angajatul ar fi bucuros (din "ore suplimentare platite bine in cazul meu" deduc ca So este angajat).

    Dar cele 15 zile legate din vechiul cod oricum nu se respectau, nu cunosc pe nimeni care sa fi avut vreodata 3 saptamani de concediu legat, drept e ca nu cunosc prea multi bugetari. Deci nu cred ca in fapt se va schimba ceva iar 2 saptamani legate de concediu mi se par suficiente (avand in vedere ca 1 saptamana nu se pierde ci se ia alta data).
    • -1 (3 voturi)    
     ma lesi... (Vineri, 1 aprilie 2011, 17:36)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui rz

     hai ma, ma lasi? tot timpul aruncati pe bugetari! Fii mai bine sincer: AI CERUT VREODATA DE CIND ESTI ANGAJAT, CONCEDIU DE 3 SAPTAMINI SI NU TI S-A DAT ??? Eu lucrez in mediu foaaarte privat si nimeni nu a comentat nimic ca mi-am programat vara 3 saptamini de concediu!
     • +1 (1 vot)    
      vina?? (Vineri, 1 aprilie 2011, 18:42)

      rz [anonim] i-a raspuns lui gogu

      N-am nimic cu bugetarii, n-am acuzat pe nimeni de nimic. Constatam doar ca prevederea cu 10 zile concediu legat nu va aduce cine stie ce mari schimbari in majoritatea cazurilor din privat. Un ante-comentator a primit minusuri pentru ca a zis ca in legea in vigoare (pana ieri presupun) erau 15 zile si acum s-au redus, de unde mirarea ca So se bucura (nu ca ar avea cine stie ce motive de suparare). El avea dreptate si am tinut sa-l sustin.

      Si ca sa raspund la intrebarea cu majuscule, sunt angajator si nu angajat, deci nu am cerut niciodata concediu 3 saptamani. Ai dreptate cu tonul retoric al intrebarii.
    • 0 (0 voturi)    
     concediul legal.. (Duminică, 3 aprilie 2011, 20:23)

     oana [anonim] i-a raspuns lui rz

     chiar daca erau legate cele 15 zile erau m.mult scriptic pentru ca legea bunului simt(chiar se punea in aplicare concomitent cu litera legii) dicta si atunci fiecare dintre noi, la serviciul PERSONAL, cu buna intelegere ne alegeam timpul de preferinta ,legate fiind aprox.8-10 zile lucratoare LEGATE in anotimpuri diferite.Spre ex.eu, daca luam 8 zile lucratoare vara- pt.plaja, automat luam si toamna sau primavara diferenta. In felul acesta cel care vroia sa schieze iarna,avea in mine un inlocuitor s.a.m.d. In felul acesta a fost f.bine. Ar fi fost absurd toti sa cerem 3 sapt.concediu de odihna in iulie.Cine mai lucra?Mentionez ca eram bugetara ..
   • +2 (2 voturi)    
    15zile e recomandare EU (Vineri, 1 aprilie 2011, 12:47)

    dan [anonim] i-a raspuns lui GD

    15 zile minim erau recomandari de la uniunea europeana. au facut ei ceva studii si au ajuns la concluzia ca atat e minim pentru o refacere completa.

    da nu s-au gandit ca mai exista tari cu doar 20zile de concediu anual
   • +1 (1 vot)    
    unde asta? (Vineri, 1 aprilie 2011, 16:20)

    adyQ [utilizator] i-a raspuns lui GD

    ca eu am lucrat in RO pana la sfarsitul anului trecut si nu am auzit ca ar fi 15 zile legate, de fapt la firma nici nu vroiau sa auda de mai mult de doua saptamani de concediu legate, nici macar nu acceptau cererea daca era pe mai mult de doua saptamani, deci de cand era faza asta? macar sa nu mor prost :))
    • 0 (0 voturi)    
     . (Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 10:06)

     Ivanu [utilizator] i-a raspuns lui adyQ

     Faza cu 15 zile consecutive e de mult timp insa patronii nu o respecta pentru ca lipsa unei persoane importante timp de 15 zile e inacceptabila iar angajatii nu o respecta pt ca isi consuma aproape tot concediul astfel.
  • +1 (1 vot)    
   Ore Suplimentare? (Vineri, 1 aprilie 2011, 14:11)

   kisaki [utilizator] i-a raspuns lui So

   Dar cu ce te afecteaza la ore suplimentare?
   Din ce am citit eu, nu se schimba decat faptul ca orele pot fi recuperate prin ore libere in urmatoarele 60 de zile (inainte erau 30).
   Dar prevederea ca se platesc daca nu se pot compensa cu ore libere, ramane... ea este mentionata in Art120, care nu s-a modificat din ce pricep eu:
   Art. 120. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
   (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
   (2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

   Rog Hotnews sa clarifice.
  • +1 (1 vot)    
   vise (Vineri, 1 aprilie 2011, 20:49)

   llll [anonim] i-a raspuns lui So

   cred ca vorbesti fara sa stii diferentele.
   1. inainte concediul era "öbligatoriu" neintrerupt 15 zile, care oricum nu se respecta decat foarte rar (legea nu prevedea amenzi in acest caz), deci nu stiu cum te avantajeaza?????
   2. nu stiu cum te frige la ore suplimentare cand in fapt te ajuta, a fost marita perioada de calcul a mediei de 48 ore/sapt pana la 12 luni (cu exceptii), pe cand inainte perioada era mul mai scurta de 3 saptamani
  • 0 (0 voturi)    
   Nu zau, ore suplimentare platite? (Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 20:37)

   nu zau [anonim] i-a raspuns lui So

   Nu zau, inca se mai platesc ore suplimentare?!?Unde?!?
 • +6 (6 voturi)    
  Da, (Vineri, 1 aprilie 2011, 11:39)

  Ciprian [anonim]

  Initiativa are plusuri si minusuri, per general este bine pusa la punct dar este nevoie de o sustinere legislativa pe partea normelor de aplicare, respectiv a pedepselor pentru cei care incalca aceasta lege.
 • +1 (1 vot)    
  ITM (Vineri, 1 aprilie 2011, 12:11)

  AlinaM [anonim]

  deci mai exista ITM au ba? aci scrie ca se vizeaza niste treburi la ITM... sunt in ceatzaaaaa
 • 0 (0 voturi)    
  concediu (Vineri, 1 aprilie 2011, 12:26)

  dana [anonim]

  Cum oare ma obliga sa imi iau 2 sapt de concediu?
  • +3 (3 voturi)    
   nu cred ca se obliga la concediul de 2 sapt (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:19)

   ionut [anonim] i-a raspuns lui dana

   Teoretic te obliga pentru ca daca nu, este posibil sa comiti abuzuri (asupra propriei sanatati) si sa te imbolnavesti. Este o masura de protectie. Ai putea, la fel sa te intrebi: cum ma poate obliga sa port casca pe santier? E sanatatea mea, fac ce vreau cu ea. Ori, iata, legea obliga acolo.

   Acum, practic, firmele nu au nimic impotriva sa iti iei fractionat - asta si pentru ca nu se fac controale in directia asta (altfel multe companii ar fi amendate).

   Insa, daca tu ceri 2 sapt legate si firma iti refuza, poti invoca legea. Pentru asta e facuta asa, pentru a-ti oferi suport legal in caz ca vrei sa te odihnesti mai mult.

   Asta e parerea mea.

   a.
   • 0 (0 voturi)    
    pe noi ne obliga (Vineri, 1 aprilie 2011, 14:01)

    dana [anonim] i-a raspuns lui ionut

    pe noi ne obliga :(
 • -2 (2 voturi)    
  art. 270: raspundere patrimoniala angajat - jaf (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:05)

  angajat [anonim]

  "Art 270: Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor. "
  Cainos articol, patronul are drept total asupra persoanei si proprietatilor tale. Daca este rau intentionat iti ia si casa cu o lege de tip Gulag de partea lui ...
  Pacat de multii patroni onesti si competenti care au creat companii de top cu enorma competenta, inspiratie si munca, acum vor priviti de catre angajatii lor ca niste stapani de sclavi ...
  • 0 (2 voturi)    
   eu inteleg altfel art.270 (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:27)

   io [anonim] i-a raspuns lui angajat

   ".....in temeiul normelor si raspunderii civile contractuale....". Eu inteleg ca se aplica doar in cazul in care ai semnat un contract prin care garantezi cu ceva (cazul gestionarilor). Sper ca nu gresesc.
  • 0 (2 voturi)    
   esti in cauza? (Vineri, 1 aprilie 2011, 14:56)

   curios [anonim] i-a raspuns lui angajat

   A. esti gestionatr si FURI din gestiune. Nu ai raspundere? B. lucrezi intr-un birou si distrugi un computer de 5000 euro. Nu ai raspundere? C. lucrezi intgr-o uzina si distrugi o masina de 200 000 euro. Nu ai raspundere ? PS. si vrei sa te angajeze careva? fa-te baiatule sef sindical!
   • -2 (4 voturi)    
    Nu-i asa (Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 13:20)

    cotcodacii [anonim] i-a raspuns lui curios

    C. Esti angajat in productie si nu ai facut suficient profit pt patron. Si nu ai raspundere? Pai patronul tau cu ce isi mai ia X5. Sa-ti ia casa ca asa meriti! Extraordinar in ziua de azi toti sclavii vor sa aiba drepturi. Si daca durata de lucru este de 48 de ore saptamanal inclusiv orele suplimentare cine spune cate ore sunt suplimentare din 48. Scrie undeva? Deci program normal de la 7,00 la 19,00 de luni pana sambata inclusiv ca si asa trantorilor nu faceti nimic si stati numai la tigara cate 5 unii chiar 10 minute pe zi.
  • 0 (2 voturi)    
   Vedete-as patron. (Vineri, 1 aprilie 2011, 17:31)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui angajat

   Sa angajezi niste salariati care sa-ti distruga utilajele,sa-ti strice materia prima si sa nu poti sa le faci nimic.Ce zici?Ti-ar place?
  • +2 (2 voturi)    
   "in limita a 5 salarii minime" (Vineri, 1 aprilie 2011, 18:55)

   rz [anonim] i-a raspuns lui angajat

   Exagerezi, alineatul (5) din articolul 270 zice ca oricum suma nu poate depasi 5 salarii minime brute pe economie. Daca angajatul refuza sa plateasca, angajatorul trebuie sa-l dea in judecata si sa demonstreze ca angajatul i-a provocat daune. Daca reuseste asta, inseamna ca angajatul chiar a provocat dauna respectiva si deci trebuie sa plateasca.

   Nu este normal nici ca angajatul sa faca ce vrea si sa nu poata fi tras la raspundere. Cel mai evident exemplu este un angajat care opereaza un utilaj, executa un "dans" care nu are nici o legatura cu fisa postului si distruge utilajul si/sau alte bunuri.
 • 0 (0 voturi)    
  atentie la modificari (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:45)

  llll [anonim]

  Ati prezentat urmatoarele modificari majore:

  * In cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu diminuarea salariului.

  * Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoara o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza.

  Dar art 53 alin 1privind reducerea zilelor de lucru de la 5 la 4 are exceptie, in concluzie daca se reduce programul de la 5 la 4 zile salariul este redus proportional fara acordarea unei indemnizatii de 75 %.
  • +3 (3 voturi)    
   Cum??? (Vineri, 1 aprilie 2011, 18:15)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui llll

   Deci tu ai vrea sa-ti dea si 80% din salariu si indemnizatie de 75% simultan??????

   Deci, daca firma e in buda, patronul are 2 variante:
   1. tine angajatii la servici 4 zile/sapt si le da 80% salariu
   2. Ii trimite acasa si le da 75%

   Ce nu e clar???
   • -2 (2 voturi)    
    mai citeste (Vineri, 1 aprilie 2011, 20:36)

    lll [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    @bogdan nu vreau sa fiu rau dar te rog reciteste modificarile, vezi varianta veche a legii, citeste comentariul meu si apoi treci la buda, ca te pricepi mai bine. Daca nu transmitele celor de la partid ca nu te-au instruit bine. Acum ai inteles?

    Eu in comparatie cu tine am analizat pe scurt modificarile si m-am pus in cele 2 ipostaze: angajator si angajat. Am gasit varianta corecta ca pe tine, avand in vedere ca esti superficial, sa te pun sa lucrezi doar 4 zile pe saptamana si in loc de 700 brut sa iti dau 560 lei. scade impozitul si te-am aranjat. asa am aranjat si bugetul de stat cu diferenta plus contributiile angajator. Stii cumva cati salariati sunt platiti cu minimul pe economie si restul la negru?
    Citeste si vei afla....
    Gata ca nu vreau sa iti deschid ochii prea mult!
    • 0 (0 voturi)    
     Angajeaza-te la stat (Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 18:59)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui lll

     sau ocupa un post in administratie si angajeaza.

     Daca te prind in mediul privat, te spulber.
 • +1 (1 vot)    
  diferente (Vineri, 1 aprilie 2011, 13:55)

  lll [anonim]

  Diferente:
  Codul vechi - Art. 53
  Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului
  Modificare:
  Art. 53 Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare

  In concluzie oricand un angajator poate trimite acasa un angajat (corect oe 75% din sariul de baza) sau sa ii reduca timpul de munca de la 5 la 4 zile cu reducerea aferenta a salariului invocand reducerea activitatii.
 • +2 (2 voturi)    
  Contractul colectiv de munca 2011 (Vineri, 1 aprilie 2011, 16:34)

  Ralu [anonim]

  Ce stiti de contractul colectiv de munca pe 2011-2014? S-a aprobat sau se va mai aproba de catre Ministerul Muncii? Intre timp se poate sa existe o perioada asa de mare, a trecut deja un trimestru, fara sa existe la nivel un contract colectiv de munca valid? Erau niste in contractul asta niste beneficii ale salariatilor (vezi drepturile gravidelor si ale proaspetilor parinti) de care in 2011 nu s-a putut beneficia. Este corect si legal lucrul acesta?

  Rog redactia hotnews daca poate sa scrie un articol pe aceasta tema. Multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  concediu (Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 22:10)

  horia1962 [utilizator]

  in Romania se vorbeste de 15 zile de concediu legata,de 10 zile legate......d-lor,concediul este de 15 ZILE CALENDARISTICE,adica doua saptamani....20 de zile concediu probabil ca sunt ZILE LUCRATOARE,ceea ce inseamna 30 de zile calendaristice,cum este dealtfel peste tot in UE,patronul lasa angajatului alegerea perioadei de doua saptamani cum o doreste acesta,restul de doua,cum doreste angajatorul.....asta e toata filozofia...
 • 0 (0 voturi)    
  concediu (Vineri, 6 mai 2011, 22:23)

  Alina [anonim]

  Buna ziua,

  Sotul meu lucreaza de aproape un an de zile in cadrul unei companii mari din Romania. Este angajatul companiei din luna iulie a anului trecut. Nu si-a luat concediu pentru zilele lucrate anul trecut desi a cerut sa i se acorde acest drept, dar nu i s-a aprobat nicio cerere. De cateva zile insa i s-a comunicat ca i se pot da 4 zile de concediu din cele 10 de anul trecut.
  Conform noului cod al muncii articolul 143, alineatul (5):
  “(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

  A facut o cerere scrisa specificand ca doreste conform legii sa i se aprobe un concediu de 10 zile, insa i s-a spus ca nu-i da nimeni nimic si sa nu mai insiste.

  Puteti sa ne ajutati cu un sfat? Ce ar trebui sa facem sa i se dea acest drept?

  Va multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by