Principalele modificari/reformulari introduse:
- Contractul de munca se incheie in forma scrisa anterior inceperii activitatii salariale prin grija angajatorului. Contractul se inregistreaza in registrul salariatilor si se transmite la ITM.
- Perioada de proba este de maxim 90 zile pentru functiile de executie si 120 zile pentru functiile de conducere.
- Primele 6 luni de la debutul in profesie sunt considerate STAGIATURA pentru absolventii de invatamant superior. La sfarsitul perioadei, angajatorul va elibera salariatului o adeverinta vizata de ITM. Efectuarea stagiului se va reglementa prin lege speciala.
- Daca in desfasurarea activitatii salariatul trebuie sa detina un aviz/autorizatie ce se reinnoieste, iar acesta nu respecta acest fapt, contractul de munca inceteaza de drept dupa 6 luni de la data la care trebuia efectuata reinnoirea.
- In cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu diminuarea salariului.
- Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoara o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza.
- Perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de vina salariatului (necorespunzator profesional, inapt medical dovedit prin expertize).
- Termenul de preaviz in cazul demisiei este de maxim 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie si 45 de zile pentru salariatii cu functie de conducere sau conform clauzelor din contractul de munca daca s-a semnat in alt fel.
- Contractul de munca cu perioada determinata este de maxim 36 de luni. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
- Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
- Prin exceptie, durata de 48 ore/saptamana inclusiv orele suplimentare, poate fi prelungita, insa media pentru o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore/saptamana.
- Pentru anumite profesii sau activitati, stabilite prin contractul colectiv de munca, perioada de referinta se poate stabili pana la 6 luni.
- In plus, sub rezerva legalitatii reglementarilor privind protectia sanatatii, din motive tehnice si de organizarea a muncii, perioada de referinta poate fi de maxim 12 luni.
- Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in termen de 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
- In perioada de reducere a activitatii se pot acorda zile libere platite pentru orele suplimentare in urmatoarele 12 luni.
- Salariatii ce desfasoara munca de noapte beneficiaza fie de reducerea cu o ora a duratei muncii, fie de un spor de 25% pentru munca prestata noaptea.
- In cazul in care programarea concediului de odihna se face fractionat, angajatorul are obligatia ca cel putin o perioada intr-un an sa fie de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Vezi in atasament Legea privind noul Cod al Muncii, asa cum a fost publicata in M.O.
In Mo a fost publicata Legea nr.53/2011 - modificari aduse la Codul muncii
Multumesc
Dar cele 15 zile legate din vechiul cod oricum nu se respectau, nu cunosc pe nimeni care sa fi avut vreodata 3 saptamani de concediu legat, drept e ca nu cunosc prea multi bugetari. Deci nu cred ca in fapt se va schimba ceva iar 2 saptamani legate de concediu mi se par suficiente (avand in vedere ca 1 saptamana nu se pierde ci se ia alta data).
Si ca sa raspund la intrebarea cu majuscule, sunt angajator si nu angajat, deci nu am cerut niciodata concediu 3 saptamani. Ai dreptate cu tonul retoric al intrebarii.
da nu s-au gandit ca mai exista tari cu doar 20zile de concediu anual
Din ce am citit eu, nu se schimba decat faptul ca orele pot fi recuperate prin ore libere in urmatoarele 60 de zile (inainte erau 30).
Dar prevederea ca se platesc daca nu se pot compensa cu ore libere, ramane... ea este mentionata in Art120, care nu s-a modificat din ce pricep eu:
Art. 120. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Rog Hotnews sa clarifice.
1. inainte concediul era "öbligatoriu" neintrerupt 15 zile, care oricum nu se respecta decat foarte rar (legea nu prevedea amenzi in acest caz), deci nu stiu cum te avantajeaza?????
2. nu stiu cum te frige la ore suplimentare cand in fapt te ajuta, a fost marita perioada de calcul a mediei de 48 ore/sapt pana la 12 luni (cu exceptii), pe cand inainte perioada era mul mai scurta de 3 saptamani
Acum, practic, firmele nu au nimic impotriva sa iti iei fractionat - asta si pentru ca nu se fac controale in directia asta (altfel multe companii ar fi amendate).
Insa, daca tu ceri 2 sapt legate si firma iti refuza, poti invoca legea. Pentru asta e facuta asa, pentru a-ti oferi suport legal in caz ca vrei sa te odihnesti mai mult.
Asta e parerea mea.
a.
Cainos articol, patronul are drept total asupra persoanei si proprietatilor tale. Daca este rau intentionat iti ia si casa cu o lege de tip Gulag de partea lui ...
Pacat de multii patroni onesti si competenti care au creat companii de top cu enorma competenta, inspiratie si munca, acum vor priviti de catre angajatii lor ca niste stapani de sclavi ...
Nu este normal nici ca angajatul sa faca ce vrea si sa nu poata fi tras la raspundere. Cel mai evident exemplu este un angajat care opereaza un utilaj, executa un "dans" care nu are nici o legatura cu fisa postului si distruge utilajul si/sau alte bunuri.
* In cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu diminuarea salariului.
* Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoara o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza.
Dar art 53 alin 1privind reducerea zilelor de lucru de la 5 la 4 are exceptie, in concluzie daca se reduce programul de la 5 la 4 zile salariul este redus proportional fara acordarea unei indemnizatii de 75 %.
Deci, daca firma e in buda, patronul are 2 variante:
1. tine angajatii la servici 4 zile/sapt si le da 80% salariu
2. Ii trimite acasa si le da 75%
Ce nu e clar???
Eu in comparatie cu tine am analizat pe scurt modificarile si m-am pus in cele 2 ipostaze: angajator si angajat. Am gasit varianta corecta ca pe tine, avand in vedere ca esti superficial, sa te pun sa lucrezi doar 4 zile pe saptamana si in loc de 700 brut sa iti dau 560 lei. scade impozitul si te-am aranjat. asa am aranjat si bugetul de stat cu diferenta plus contributiile angajator. Stii cumva cati salariati sunt platiti cu minimul pe economie si restul la negru?
Citeste si vei afla....
Gata ca nu vreau sa iti deschid ochii prea mult!
Daca te prind in mediul privat, te spulber.
Codul vechi - Art. 53
Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului
Modificare:
Art. 53 Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare
In concluzie oricand un angajator poate trimite acasa un angajat (corect oe 75% din sariul de baza) sau sa ii reduca timpul de munca de la 5 la 4 zile cu reducerea aferenta a salariului invocand reducerea activitatii.
Rog redactia hotnews daca poate sa scrie un articol pe aceasta tema. Multumesc!
Sotul meu lucreaza de aproape un an de zile in cadrul unei companii mari din Romania. Este angajatul companiei din luna iulie a anului trecut. Nu si-a luat concediu pentru zilele lucrate anul trecut desi a cerut sa i se acorde acest drept, dar nu i s-a aprobat nicio cerere. De cateva zile insa i s-a comunicat ca i se pot da 4 zile de concediu din cele 10 de anul trecut.
Conform noului cod al muncii articolul 143, alineatul (5):
“(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
A facut o cerere scrisa specificand ca doreste conform legii sa i se aprobe un concediu de 10 zile, insa i s-a spus ca nu-i da nimeni nimic si sa nu mai insiste.
Puteti sa ne ajutati cu un sfat? Ce ar trebui sa facem sa i se dea acest drept?
Va multumesc!