Asesoft sustine intr-un comunicat de presa postat si pe site-ul Reporter Virtual ca nu s-a implicat in politica editoriala a Realitatea Media si respinge orice implicare a Consiliului de Administratie al Realitatea Media in redactie, cu sau fara agenti de paza plasati langa jurnalisti. Comunicatul, remis dupa intrunirea de vineri a Consiliului de Administratie al companiei, mai arata ca persoanele desemnate de Asesoft au respectat in totalitate contractul de management si au actionat cu "deplin profesionalism atat in interesul Asesoft cat si in interesul Realitatea Media".

"Asesoft nu s-a implicat in litigiile penale si comerciale dintre Realitatea Media si institutiile statului. Conflictul dintre compania de stat Coresi si Realitatea Media dureaza de mult timp si a ajuns in faza de litigiu pe rolul instantei. Asesoft a actionat in interesul Realitatea Media, incercand sa protejeze totodata investitia facuta. Evacuarea Realitatea Media din spatiu nu era o solutie. Asesoft a adus in Realitatea Media peste 1,5 milioane euro care au fost platiti exclusiv statului. Vechile datorii au fost cuprinse intr-un angajament de plata acceptat de ANAF, se spune in comunicat.

Reprezentantii companiei precizeaza ca Asesoft a investit deja peste 10 milioane de euro in Realitatea Media.

Comunicatul CA Realitatea Media poate aduce prejudicii firmei, sustin oficialii Asesoft, facand referire la convocarea Consiliului de Administratie al Realitatea Media pentru a "pune in discutie contractul de management" cu firma controlata de Sebastian Ghita.

De asemenea, reprezentantii companiei care a preluat managementul Realitatea Media in octombrie 2010 spun ca Asesoft nu s-a implicat in politica editoriala, deciziiile asupra continutului editorial fiind luate de jurnalistii Realitatea Media. Ei mai arata ca decizia de a nu mai colabora cu Adrian Ursu si Oana Stancu a avut legatura cu relatia lor directa cu Sorin Ovidiu Vantu.

"Asesoft si persoanele desemnate in relatia cu Realitatea Media nu au legatura cu noile emisiuni introduse in post. Asesoft respinge orice implicare a Consiliului de Administratie al Realitatea Media in redactie, cu sau fara agenti de paza plasati langa jurnalisti", sustin reprezentantii companiei conduse de Sebastian Ghita.

In incheierea comunicatului, se precizeaza ca orice litigiu intre Asesoft si Realitatea Media trebuie rezolvat in instanta.

In octombrie 2010, confruntata cu serioase probleme financiare, Realitatea Media a incheiat un contract de management cu Asesoft, evaluat la 76 de milioane de euro. Atunci s-a anuntat ca Sorin Ovidiu Vintu ramane doar actionar, Asesoft si omul de afaceri Sebastian Ghita, care conduce aceasta companie, preluand managementul Realitatea Media. Catalin Tolontan afirma, atunci, pe blogul sau ca "investitia lui Ghita este protejata printr-o clauza severa a contractului cu SOV. In cazul in care Vantu se razgindeste si vrea sa preia controlul managerial al postului TV va trebui sa plateasca o suma imensa". Tot in octombrie aparusera stenogramele din dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu, in care acesta vorbea cu oameni din trustul Realitatea despre functionarea companiei "dupa nevoile mele", despre cum "a fost la butoane" si despre cum a lasat "supape majore".

  • Dupa putin timp, CNA decidea, dupa dezbateri aprinse, sa aprope prelungirea licentei audiovizuale prin satelit pentru Realitatea TV. La CNA a pledat si Stelian Tanase, prezentat ca viitor director general al postului. Stelian Tanase avea sa renunte, in iarna, la aceasta functie.
  • In februarie au fost anuntate mai multe schimbari in conducerea Realitatea, Sorin Freciu devenind presedinte executiv pentru a-i permite directorului general Sorin Enache sa se ocupe mai mult de cresterea calitatii postului.
  • Tensiunile dintre Sebastian Ghita si Sorin Ovidiu Vantu aveau sa ajunga in atentia presei la mijlocul lunii februarie, cand emisiunea "Ora de foc", realizata de Adrian Ursu si Oana Stancu, a fost scoasa din grila Realitatii. Cei doi au parasit, in scurt timp, postul, reclamand "cenzura" din partea lui Sebastian Ghita.
  • In aceeasi perioada, Sorin Ovidiu Vintu afirma ca nu are motive sa rezilieze contractul cu Sebastian Ghita, in pofida unor discutii in contradictoriu, dar si-a exprimat nemultumirea fata de eliminarea "Orei de foc" din grila Realitatea.  In mediile jurnalistice s-a vorbit, in aceeasi perioada, despre o confruntare intre cei doi, in care la sediul Realitatea au fost chemate garzi de corp.
  • Tensiunile au crescut din nou spre sfarsitul lunii martie. In 28 martie, la Realitatea TV au aparut din nou bodyguarzii si a fost chemata politia, in acea zi avand loc noi discutii ale conducerii Realitatea Media. Discutiile au avut loc in momentul in care pe post erau prezentate telegrame Wikileaks si pe fondul unor dispute privind un acord de inchiriere semnat intre Asesoft si Coresi, proprietarul spatiului din Casa Presei. Potrivit relatarilor din presa, mai multe documente legate de transferul contractului de chirie de la Realitatea Media purtau semnatura lui Sorin Enache, insa acesta a aratat ca nu el a semnat documentele respective.
  • In data de 31 martie, Realitatea Media publica un comunicat in care arata ca Consiliul de Administratie al societatii este convocat pentru a pune in discutie contractul de management incheiat cu Asesoft. Potrivit acestuia, "este o analiza care se impune din mai multe motive", printre care sunt mentionate o plangere penala formulata de directorul general Realitatea Media si "o serie de alte decizii manageriale" care "au pus in pericol existenta unor unitati de business din grup". Este anuntata, totodata, schimbarea din functie a directorului editorial Catalin Popa si a redactorului-sef al Departamentului Stiri, Madalina Dulama.