Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economia Rusiei a crescut cu 4% in 2010

Cresterea economiei Rusiei s-a accelerat in trimestrul patru din 2010 ca urmare a majorarii pretului materiilor prime si a investitiilor sporite ale companiilor. In perioada octombrie-decembrie 2010, Produsul Intern Brut a crescut cu 4,5% fata de perioada similara din 2009, dupa un avans de 3,1% in trimestrul trei din 2010, a anuntat vineri Serviciul Federal de Statistica. Economistii se asteptau ca economia Rusiei sa creasca cu 4,8% in trimestrul patru din 2010. Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat o crestere de 4%.

In urmatorii ani, Rusia vrea sa inregistreze o crestere de 7-8% si spera sa-si indeplineasca acest obiectiv prin reducerea participatiilor detinute de guvern in sectoarele cheie si prin scaderea birocratiei, a declarat recent ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin. Acesta a explicat ca, in urmatorii trei ani, ministerele isi vor reduce numarul de angajati cu 20% si pana la mijlocul acestui an vor prezenta planuri de eficientizare a cheltuielilor. In plus, a subliniat oficialul rus, guvernul va vinde o parte importanta din participatiile detinute de stat la marile companii.

Alexei Kudrin a afirmat recent ca deficitul Rusiei ar putea scadea la 3% din PIB anul acesta, cand bugetul se bazeaza pe un pret de 75 de dolari al barilului de petrol.

Fiscul american vaneaza milionarii

Fiscul american a lansat anul trecut o campanie de verificare a milionarilor, in special a celor cu averi de peste 10 milioane de dolari, numarul controalelor de audit la care a fost supusa aceasta categorie crescand cu 73%, potrivit datelor IRS (Internal Revenue Service). Pe ansamblu, numarul verificarilor efectuate de Fisc au crescut anul trecut cu 18%.

Anul trecut au fost verificati mai atent si americanii cu venituri de 5-10 milioane de dolari. IRS a controlat declaratiile a aproape 12% din americanii cu astfel de averi, ceea ce marcheaza o crestere de 54% fata de anul precedent. In cazul americanilor cu venituri de peste un milion de dolari, controalele de audit au urcat anul trecut cu 15%.

Controalele la care au fost supusi milionarii au rolul sa majoreze veniturile incasate de fisc si sa imbunatateasca imaginea IRS in randul contribuabililor, care cred ca institutia favorizeaza bogatii.

Intrucat persoanele instarite isi pot permite sa cheltuiasca mai mult pentru pregatirea declaratiilor fiscale, exista perceptia ca pot pacali sistemul mai usor decat persoanele de rand. Mai multe controale in cazul milionarilor s-au transpus in venituri fiscale mai mari. Astfel, fondurile colectate in urma verificarilor au crescut anul trecut cu 18%, la 57,6 miliarde de dolari.

Ford a urcat in martie pe primul loc in SUA in functie de vanzari, pentru prima oara in 13 ani

Ford Motor a devansat in martie General Motors (GM) in functie de vanzarile din Statele Unite, ocupand prima pozitie pe piata pentru prima oara in aproape 13 ani.Vanzarile Ford au urcat cu 19% fata de intervalul similar din 2010, la 212.777 vehicule, in timp ce General Motors a inregistrat o crestere de 10%, la 206.621 unitati.

Este prima oara din 1998, cand productia General Motors a fost afectata de o greva in perioada iulie-august, cand Ford a devansat GM in privinta vanzarilor.

Reprezentantii GM si Ford au refuzat sa comenteze.

Al treilea mare producator auto american, Chrysler Group, a raportat o crestere de 31% a vanzarilor, peste estimari.

La nivelul pietei americane, vanzarile au avansat cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la un nivel care implica livrari anuale de 13,1 milioane vehicule, cu mult peste nivelul de 11,6 milioane unitati comercializate in 2010, conform Autodata.

Cutremurul din Japonia nu a avut in martie un impact asupra vanzarilor auto din Statele Unite, desi au existat unele probleme minore, de aprovizionare si productie.

Toyota Motor a raportat o scadere de 6% a vanzarilor in martie, usor peste asteptari, dar livrarile Honda Motor si Nissan au crescut puternic.