Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Compania petroliera de stat din Azerbaidjan vrea sa deschida 300 benzinarii in Romania

Compania petroliera de stat din Azerbaidjan (SOCAR) intentioneaza sa isi extinda reteaua de benzinarii din strainatate, Romania fiind una din principalele tinte ale azerilor, potrivit publicatiei ABC.az. Rovnag Abdullaiev, presedintele SOCAR, a aratat ca in urmatorii doi-trei ani compania pe care o conduce va deschide circa 300 de benzinarii in Romania.

SOCAR a inceput deja sa-si extinda reteaua din Ucraina, unde au fost deschise sapte noi benzinarii, pentru ca in luna iunie sa urmeze alte 17 unitati.

In prezent, SOCAR detine cea mai mare retea de benzinarii din Georgia, care va ajunge la 100 de unitati in cursul acestui an.

In cazul in care planurile companiei petroliere de stat din Azerbaijan se vor concretiza, SOCAR se va plasa pe unul din primele locuri pe aceasta piata in Romania. In prezent, cea mai mare retea de benzinarii este detinuta de Petrom, cu 550 de unitati, urmata de Rompetrol - 450 unitati, si LuKoil - 300 unitati.

SOCAR este prezenta pe piata locala din 2007, cand si-a deschis o reprezentanta in Bucuresti. Compania petroliera a intentionat sa preia rafinaria Arpechim de la Petrom, insa negocierile au esuat. La jumatatea lunii trecute, Monitorul de Botosani a scris ca SOCAR a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Romtranspetrol, care opereaza 14 benzinarii in judetele Neamt, Suceava, Iasi si Botosani. Suma tranzactiei nu a fost facuta publica.

Ministerul Finantelor a atras 1,75 miliarde lei prin certificate de trezorerie, peste valoarea programata

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,75 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 6,88%. Dobanda maxima acceptata a fost de 6,92%. Valoarea anuntata initial a licitatiei a fost de un miliard de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 3,43 miliarde de lei. Ministerul Finantelor intentioneaza sa atraga 4,5 miliarde de lei in luna aprilie si 13-15 miliarde de lei in cel de-al doilea trimestru pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice. Anul trecut, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an. Autoritatile romane si-au propus pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.

Analisti: Trichet va ingropa economiile europene periferice prin majorarea dobanzii cheie

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va ingropa economiile europene periferice prin majorarea dobanzii de politica monetara in vederea temperarii inflatiei, potrivit analistilor, citati de Bloomberg. Trichet este pe cale sa creasca dobanda cheie pentru prima oara in trei ani, dar are din nou in fata dilema de a lua o decizie care rareori se potriveste tuturor celor 17 state membre ale uniunii monetare, intre care unele au crestere economica record, iar altele se lupta cu recesiunea si criza datoriilor suverane. Consecinta va fi ca normalizarea dobanzii cheie, de la nivelul minim record de 1%, va afecta in mod special Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda, fara sa reuseasca sa inlature riscul inflationist din Germania. Situatia risca sa amplifice redresarea in doua viteze a Europei si sa afecteze obligatiunile statelor europene periferice.

Credit Suisse Group avertizeaza investitorii sa evite actiunile si bancile din regiune, partial de teama ca BCE face o greseala de strategie. Conducerea BCE se reuneste joi, la o luna dupa ce Trichet a surprins investitorii semnaland o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie, in conditiile in care inflatia din zona euro s-a accelerat la 2,6% in martie, cel mai rapid ritm din peste doi ani. Grecia, a carei datorie publica va creste la 156% din PIB in 2014, ar putea suporta costuri suplimentare de 1,6% din PIB legate de serviciul datoriilor, in urma majorarii dobanzii cheie de catre BCE.