În luna februarie 2011, salariul mediu brut a fost de 1944 lei, cu 1,0% mai mic decât luna precedentă, iar salariul mediu net a fost de 1414 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 10 lei. Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (3790 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (855 lei). Cele mai mari creşteri ale salariului net au fost in banci, asigurari si fonduri de pensii- 30,4%, mai arata INS. Evident ca atunci cand salariul net scade iar preturile cresc, ponderea cheltuielilor alocate creste la randul ei, scazand indicatorii care tin de calitatea vietii. Fata de tarile din jur, Romania continua sa aiba printre cele mai mici salarii brute.

Doar in Bulgaria se castiga mai putin decat in Romania, potrivit datelor consultate de HotNews pe site-urile institutelor nationale de statistica ale diferitelor state. In plus, evolutiile economiilor vecine permit cresteri salariale (vezi cazul Poloniei sau Cehiei), in vreme ce criza locala obliga la ajustari continue. In graficul de mai jos aveti salariile exprimate in echivalent lei din cateva state din jur.

Potrivit INS, fluctuaţiile salariului sunt determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de

salariu comparat

salariu comparat

Foto: Hotnews

perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

  • Februarie 2011 comparativ cu ianuarie 2011

În luna februarie 2011, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă, mai anunta statisticienii romani.

Creşteri s-au înregistrat ca urmare a acordării în luna februarie 2011 a primelor ocazionale, majorărilor salariale, dar şi a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, în unele activităţi din sectorul economic s-au plătit şi sume restante, aferente lunilor anterioare, când unităţile economice s-au confruntat cu dificultăţi financiare şi salariaţii au fost în concedii fără plată.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

- cu 30,4% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), respectiv cu 27,6% în fabricarea produselor din tutun;

- cu 8,4% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 8,3% în prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite);

- între 4% şi 5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea băuturilor;

- între 3% şi 4% în activităţi de servicii anexe extracţiei, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Scăderile salariilor nete faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

-între 9% şi 13% în telecomunicaţii, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), alte activităţi extractive, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

- între 3% şi 4% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate.

  • Bugetarii- scaderi dar si cresteri, depinde de baza de comparatie

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (-6,9%), ca urmare a acordării în lunile precedente, în unele instituţii, a sumelor din alte fonduri, respectiv în învăţământ (-1,2%), ca urmare a dificultăţilor financiare şi neplăţii salariaţilor din unele unităţi şcolare. În sănătate şi asistenţă socială s-a înregistrat o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2011 (+0,3%), ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului din aceste unităţi.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 14,7% în învăţământ, cu 12,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,4% în administraţia publică.

Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 15,7% în administraţia publică, 11,8% în învăţământ, respectiv cu 10,2% în sănătate şi asistenţă socială.