INS: Salariul net a scazut in februarie cu 10 lei. Ramanem cu salariile brute cele mai scazute din regiune. Vezi care au fost salariile brute in tarile din jur

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 5 aprilie 2011, 10:25 Economie | Finanţe & Bănci


În luna februarie 2011, salariul mediu brut a fost de 1944 lei, cu 1,0% mai mic decât luna precedentă, iar salariul mediu net a fost de 1414 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 10 lei. Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (3790 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (855 lei). Cele mai mari creşteri ale salariului net au fost in banci, asigurari si fonduri de pensii- 30,4%, mai arata INS. Evident ca atunci cand salariul net scade iar preturile cresc, ponderea cheltuielilor alocate creste la randul ei, scazand indicatorii care tin de calitatea vietii. Fata de tarile din jur, Romania continua sa aiba printre cele mai mici salarii brute.

Doar in Bulgaria se castiga mai putin decat in Romania, potrivit datelor consultate de HotNews pe site-urile institutelor nationale de statistica ale diferitelor state. In plus, evolutiile economiilor vecine permit cresteri salariale (vezi cazul Poloniei sau Cehiei), in vreme ce criza locala obliga la ajustari continue. In graficul de mai jos aveti salariile exprimate in echivalent lei din cateva state din jur.

Potrivit INS, fluctuaţiile salariului sunt determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de
salariu comparat
Foto: Hotnews
perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
 • Februarie 2011 comparativ cu ianuarie 2011
În luna februarie 2011, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă, mai anunta statisticienii romani.
Creşteri s-au înregistrat ca urmare a acordării în luna februarie 2011 a primelor ocazionale, majorărilor salariale, dar şi a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, în unele activităţi din sectorul economic s-au plătit şi sume restante, aferente lunilor anterioare, când unităţile economice s-au confruntat cu dificultăţi financiare şi salariaţii au fost în concedii fără plată.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 30,4% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), respectiv cu 27,6% în fabricarea produselor din tutun;
- cu 8,4% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 8,3% în prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite);
- între 4% şi 5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea băuturilor;
- între 3% şi 4% în activităţi de servicii anexe extracţiei, intermedieri financiare (cu excepţia  activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Scăderile salariilor nete faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
-între 9% şi 13% în telecomunicaţii, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), alte activităţi extractive, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
- între 3% şi 4% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate.
 • Bugetarii- scaderi dar si cresteri, depinde de baza de comparatie
În sectorul bugetar  s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (-6,9%), ca urmare a acordării în lunile precedente, în unele instituţii, a sumelor din alte fonduri, respectiv în învăţământ (-1,2%), ca urmare a dificultăţilor financiare şi neplăţii salariaţilor din unele unităţi şcolare. În sănătate şi asistenţă socială s-a înregistrat o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2011 (+0,3%), ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului din aceste unităţi.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 14,7% în învăţământ, cu 12,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,4% în administraţia publică.

Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 15,7% în administraţia publică, 11,8% în învăţământ, respectiv cu 10,2% în sănătate şi asistenţă socială.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2796 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Astia au scazut ca mai apoi sa raporteze cresteri (Marţi, 5 aprilie 2011, 11:06)

  Catalin [anonim]

  Eu nu am mai intalnit in istorie o gurvernare care sa isi considere cetatenii atat de prosti. PDL-ul si Basescu transforma bancurile in realitate.
  • +2 (4 voturi)    
   salarii (Marţi, 5 aprilie 2011, 11:48)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Eu ma incadrez in sectorul (banci, finante, fonduri pensii), si va spun sincer ca salariul a scazut in loc sa creasca. Deci mai mult ca sigur, salariile din aceste sectoare s-au majorat la cei cu functii de conducere.
   PS: Catalin, iti dau raspuns printr-o vorba frumoasa: 4 ani furam noi, 4 ani furati voi, noi nu va legam pe voi...voi nu ne legati pe noi; si ma refer la partide!
 • -2 (8 voturi)    
  explicatie (Marţi, 5 aprilie 2011, 11:28)

  panaite [utilizator]

  cresterea economica este data de cresterea PIB. PIB este suma tuturor salariilor si profiturilor intr-un an. Daca PIB creste, oare de ce scad salariile ??? SIMPLU : cresc PROFITURILE CAPITALISTILOR. Multumim oranduirii sociale anticrestine numita CAPITALISM !
  • +1 (3 voturi)    
   prietene (Marţi, 5 aprilie 2011, 12:32)

   havel [anonim] i-a raspuns lui panaite

   //PIBul nu e suma tutoror salariilor si profiturilor dintr-un an(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   nu intelegi nimic (Marţi, 5 aprilie 2011, 17:52)

   argoman [utilizator] i-a raspuns lui panaite

   Tocmai ca PIB-ul Romaniei a scazut dupa epuizarea bumului speculativ imobiliar si a iluziei ca se poate trai doar din imprumuturi.
 • +1 (3 voturi)    
  si in spania au scazut drastic (Marţi, 5 aprilie 2011, 12:00)

  Mihai B [anonim]

  si in spania au scazut... si nu vorbesc de domeniul de stat ci de cel privat...
  de la 1200 salariul a ajuns la 800..
  • 0 (0 voturi)    
   salarii (Marţi, 5 aprilie 2011, 14:21)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui Mihai B

   perfect adevarat. dar eu, din cate stiu, in Spania mancarea te costa 100-200 euro pe luna, apa nu platesti, doar curent electric si ceva chelt comune la bloc. Deci raportat la salar cheltuielile sunt de pana in 50%. In Romania cheltuielile cu mancarea sunt aproape 50% dintr-un salar minim pe economie. Si asta reflecta nivelul de trai al populatiei. Sa nu crezi ca munceste mai mult un spaniol decat un roman in sectorul ec-financiar. Deci cine sunt devina? dupa cum am mai zis...partidele, si lipsa tehnocratilor.....
 • -1 (3 voturi)    
  jurnalisti romani (Marţi, 5 aprilie 2011, 12:22)

  Havel [anonim]

  Nu stiu daca ramanem cu salariile cele mai scazute, dar cu siguranta ramanem cu cei mai incompetenti jurnalisti din regiune, care habar n-au care sunt tarile vecine ale Romaniei. Cum vine asta cu Polonia si Cehia, economii "vecine" ale Romaniei. De ce nu faceti comparatia cu Moldova, Serbia, Ucraina, "mai vecine" decat Polonia si Cehia. Nu zic sa ne comparam doar cu cei mai prosti, dar trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant...din cei 5 vecini ai Romaniei, doar unul este o tara mai bogata (Ungaria). In rest, relevanta unei comparatii cu Cehia e egala cu relevanta unei comparatii cu Albania (amandoua sunt tari aproximativ in regiunea noastra)
  • +1 (1 vot)    
   comparatie (Marţi, 5 aprilie 2011, 12:44)

   Economistul [anonim] i-a raspuns lui Havel

   Comparatia din articol se refera la tarile din Europa de Est , din cadrul UE. Nu poti sa compari Romania cu Moldova sau Ucraina. E ca si cum ai pune un atlet care alerga incaltat sa concureze cu unul descult.
   • 0 (0 voturi)    
    comparatie (Marţi, 5 aprilie 2011, 13:00)

    havel [anonim] i-a raspuns lui Economistul

    Faptul ca noi am intrat in Uniunea Europeana si altii nu, trebuie sa fie amintit, ca un lucru pozitiv care s-a intamplat in tara noastra in ultimii 20 de ani. Am intrat intr-o clasa de premianti, si chiar daca suntem corigentii clasei, suntem peste toti ceilalti din clasa de repetenti. In cazul tau, cu atletul incalcat, poate cel incaltat este atletul mai bun, care datorita rezutlatelor bune, a reusit sa isi cumpere incaltari. Deci comparatia e relevanta. Eu sunt impotriva lamentarilor. Suntem o tara de plangaciosi. Suntem cei mai prosti cei mai saraci...asta se aude 24/7 la noi in tara. Uitam ca, in mare, toate tarile care au intrat in Uniunea Europeana au fost la un moment dat mai sarace decat membrii mai vechi. Nu e nicio tragedie ca cehii au salarii mai mari decat noi, e normal, si noi avem salarii mai mari decat altii, si ce-i cu asta? Suntem la inceput de drum, dar noi macar am inceput drumul....
 • -1 (1 vot)    
  Hmmm (Marţi, 5 aprilie 2011, 12:27)

  MRSmrs [utilizator]

  -"Vezi care au fost salariile brute in tarile din jur "-
  Nu se regaseste nimic in articol care sa justifice aceast titlu.
  Cel care a scris articolul,poate ma lamureste unde se afla stirea despre "salariile brute"din tarile din jur.
 • 0 (0 voturi)    
  si ce? (Marţi, 5 aprilie 2011, 17:57)

  argoman [utilizator]

  Salariile din Romania sunt inca prea mari pentru nemunca de acum si in special in sectorul bugetar.Ar mai fi loc pentru reduceri daca nu le-ar tremura fundul PD-L-istilor.
 • 0 (0 voturi)    
  ca sa vezi (Miercuri, 6 aprilie 2011, 10:56)

  aaa [anonim]

  Reducerea salariilor in sectorul bugetar a condus la reducerea salariilor in sectorul privat, doar nu credeati ca patronii din RO ar fi marit salariile. A rezultat o putere de cumparae mai mica care a condus la reducere a vanzarilor si pentru a ramane la aceleasi profituri s-a trecut la scumpiri care s-au propagat in lant: materii prime-energie-combustibili, producator-distribuitor-vanzator. In final vrem sa recunoastem sau nu ceea ce am obtinut se traduce in reducerea nivelului de trai. Luna aceasta am facut un experiment, la o familie de 4 persoane am vrut sa vad daca ma incadrez la un consum alimentar in suma de 1000 lei si inca 22 bonuri a 7,4 lei. Cu regret va anunt ca mi-a fost imposibil sa ma incadrez si asta fara a face extravagante sau risipa. Realitatea este ca in toata Europa produsele agro-alimentare s-au scumpit asa ca 200 euro nu cred ca mai ajung ptr o luna.
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Miercuri, 6 aprilie 2011, 12:26)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui aaa

   Perfect adevarat dl aaa


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by