Eşecul reorganizării companiilor de stat descurajează firmele să apeleze la restructurarea activităţilor, potrivit viceguvernatorului Băncii Naţionale a României Bogdan Olteanu, care apreciază că "şirul insolvenţelor" nu se va opri în acest an. "Din păcate în România mai este un element care nu încurajează piaţa restructurării: restructurarea fără sfârşit. Sunt câteva companii de stat care sunt în restructurare de 20 de ani, fără rezultate. Restructurarea continuă după cum am văzut în scrisoarea cu FMI. Sper să avem nişte restructurări de succes, vor da încredere mediului de afaceri", a spus Olteanu, la seminarul "Se va opri şirul insolvenţelor în 2011?", organizat de Ziarul Financiar si citat de Mediafax.

Olteanu a afirmat că insolvenţele vor continua, chiar dacă numărul firmelor nou intrate în incapacitate de plată va fi mai mic faţă de anii precedenţi.

"Nu se va opri şirul insolvenţelor. Evaluările bancherilor arată că pe la mijlocul anului 2011 se va atinge vârful în ceea ce priveşte creditele neperformante. Nu avem suficiente date şi metode prin care să determinăm o relaţie matematică - legătura dintre neperformanţe şi insolvenţe -, dar intuiţia şi bunul simţ ne spun că există o legătură între ele. De aceea insolvenţele vor creşte. Vom avea mai multe insolvenţe adăugându-le la cele vechi. Nu cred că va creşte fluxul, şi am putea constata că în 2010 s-a atins vârful insolvenţelor", a spus Olteanu.

În primele două luni, circa 4.000 de firme au intrat în insolvenţă. În ultimii doi ani, numărul insolvenţelor a fost de circa 20.000 de firme de an.