Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi posibila la "orizontul anului 2013", cu aproximativ 4-5 procente, a declarat miercuri Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la o conferinta organizata de BCR. El a precizat ca exista "o serie de argumentatii macroeconomice" in acest sens.

Asculta declaratiile lui Valentin Lazea

Descarca fisierul audio in format MP3

"Opinia mea personala este ca, dintr-o serie de argumentatii macroeconomice, o reducere a CAS va fi posibila la orizontul anului 2013, cu aproximativ 4-5 procente. Nu la nivelul anului acesta", a declarat Lazea.

Unul din argumentele mentionate de economistul sef al bancii centrale este faptul ca Romania a aderat la pactul Euro Plus, iar in Europa exista o abordare foarte "conservativa" din punct de vedere fiscal. Un alt argument ar fi ca in acordul cu Fondul Monetar International nu exista nicio mentiune cu privire la o reducere de taxe.

Marti, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca reducerea CAS este o masura buna, care va stimula competitivitatea. El a aratat ca scaderea contributiilor de asigurari sociale se va reflecta in profitul companiilor, ceea ce inseamna ca acestea vor avea mai multi bani pentru investitii.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca CAS-ul trebuie redus atat cat permite economia. "Pe bugetul asta stau foarte multe lucruri, si atunci faci cat poti. Mai bine un pas mic intr-o directie buna decat deloc", a adaugat Croitoru.

Guvernul ia in calcul reducerea CAS la angajator cu trei puncte procentuale, din a doua jumatate a anului 2011.