Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Valeriu Tabara: Romania pierde anual aproape un miliard de euro pentru ca nu cultiva soia modificata genetic

Romania pierde anual aproape un miliard de euro pentru ca nu cultiva soia modificata genetic. Potentialul de productie la nivel national este de circa doua milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, in cadrul unei conferinte de presa. "Romania importa anual aproape 500.000 de tone de soia din Brazilia, Statele Unite ale Americii si alte tari, iar aceasta este produsa doar prin biotehnologie. Este inadmisibil sa ti se permita sa consumi "otrava", dar sa nu ai dreptul sa o produci", sustine Valeriu Tabara. Potrivit acestuia, romanii mananca in fiecare zi un produs modificat genetic natural, respectiv graul din care se produce painea. "Romania ar putea cultiva doua milioane de tone de soia, fiind singura tara europeana care poate produce aceasta planta la nivel industrial", a afirmat ministrul, care a precizat ca produsele dezvoltate prin biotehnologii sunt mai ieftine cu 40-60% decat celelalte. Conform legislatiei Uniunii Europene in domeniu, autorizarea cultivarii plantelor modificate genetic si autorizarea importurilor din tari terte se realizeaza la nivel comunitar, in procedura de vot fiind implicate toate cele 27 de state membre.

Bogdan Olteanu, BNR: Sunt cateva companii de stat care sunt in restructurare de 20 de ani, fara rezultate

Esecul reorganizarii companiilor de stat descurajeaza firmele sa apeleze la restructurarea activitatilor. Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, sustine ca "sirul insolventelor" nu se va opri in acest an. "Din pacate, in Romania mai este un element care nu incurajeaza piata restructurarii: restructurarea fara sfarsit. Sunt cateva companii de stat care sunt in restructurare de 20 de ani, fara rezultate", a declarat acesta. Potrivit lui Olteanu, "restructurarea continua, dupa cum am vazut in scrisoarea cu Fondul Monetar International. Sper sa avem niste restructurari de succes, vor da incredere mediului de afaceri", a declarat acesta.

Statul va subventiona cu peste 5.000 de euro institutiile care isi cumpara masini electrice prin Programul Rabla

Institutiile publice care isi vor cumpara masini electrice prin Programul Rabla vor beneficia de o prima de casare de 5.300 de euro. Suma este de sase ori mai mare decat cea standard, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a initiat o ordonanta de urgenta in acest sens. Pentru institutiile care isi vor lua masini electrice - insa nu prin Rabla - statul intentioneaza sa acorde o subventie de cel mult 25% din valoarea masinii, a mai spus ministrul, care estimeaza ca in doua saptamani aceasta ordonanta va fi adoptata de Guvern. Ministrul Mediului spune ca vor fi oferite facilitati diferite pentru hibride si pentru masinile 100% electrice, deoarece numai cele din urma sunt considerate complet nepoluante. Pentru inceput, doar institutiile isi vor putea cumpara astfel de masini, deoarece pentru publicul larg nu exista infrastructura necesara utilizarii acestor masini. O borna de incarcare, ce poate fi instalata intr-un garaj, costa aproximativ 400 de euro, iar bateria se incarca in circa opt ore. Declaratiile au fost facute de ministrul Mediului dupa o intalnire cu seful Dacia - Renault in Romania, Jerome Olive, care a confirmat ca marca franceza va aduce in acest an doua vehicule electrice in tara. Ministrul a adaugat in cadrul unei conferinte de presa ca se poarta discutii cu furnizorii de energie pentru a se pune la punct parteneriate. A doua faza a programului va consta in discutiile cu diverse companii - supermarketuri, de exemplu - care ar putea sa fie subventionate din Fondul de Mediu pentru a instala cat mai multe borne de incarcare.

Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB): In 2011, tarile Asiei ar trebui sa aiba ca prioritate controlul inflatiei

Controlul inflatiei ar trebui sa fie "prioritate" pentru tarile asiatice anul acesta, pe fondul cresterii preturilor la petrol, a revoltelor din Orientul Mijlociu si crizei nucleare din Japonia. Avertismentul a fost lansat de Banca Asiatica de Dezvoltare. Organizatia a avertizat ca multe economii emergente dau semne de "posibila supraincalzire". Banca Asiatica de Dezvoltare considera ca rate de schimb mai flexibile si controlul capitalului pot opri cresterea preturilor de consum. Inflatia in Asia este de asteptat sa creasca anul acesta la 5,3%, fata de 4,4% anul trecut. "Presiunile inflationiste cresc si sunt necesare actiuni preventive pentru a preveni supraincalzirea", arata raportul cu privire la perspectivele economice din Asia in 2011, lansat de Banca asiatica de Dezvoltare. Preturile alimentelor au atins niveluri record in regiune, in luna februarie, potrivit bancii, care are ca scop reducerea saraciei si imbunatatirea calitatii vietii in tarile membre.