Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru a lupta impotriva presiunilor inflationiste din cele 17 state din zona euro, potrivit Reuters. Aceasta este prima crestere a dobanzii cheie operata de BCE din iulie 2008 si pana in prezent.

Majoritatea celor 80 de economisti chestionati de Reuters estimau ca BCE va creste dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale.

Moneda euro nu a inregistrat fluctuatii importante dupa anuntarea deciziei, care a fost facuta cu mai mult timp in urma de reprezentantii BCE.

Cresterea dobanzii cheie de BCE reprezinta sfarsitul politicii bancii de a contracara efectele crizei financiare mondiale. BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 1% din mai 2009.

"A - nu este nicio surpriza. B - economia zonei euro este suficient de puternica pentru a face fata cresterii, iar C - va fi o mica problema pentru periferia zonei euro, dar atata timp cat Eurosistemul continua programul de asistenta de urgenta pentru bancile cu probleme, periferia poate suporta", a declarat Holger Schmieding, economist la Berenberg Bank.

Decizia de a majora dobanda cheie vine la mai putin de 24 de ore dupa ce Portugalia a anuntat ca va solicita ajutorul Uniunii Europene, o decizie indelung asteptata de pietele financiare.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, spune ca Banca Centrala Europeanan monitorizeaza indeaproape riscurile inflatiei din zona euro.

"Este esential ca evolutiile recente ale preturilor sa nu genereze ample presiuni inflationiste pe termen mediu", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa.

Bloomberg noteaza ca investitorii se asteapta la inca doua etape de crestere a dobanzii de politica monetara, care ar putea ajunge la 1,75% pana la sfarsitul anului, in conditiile in care inflatia din zona euro si-ar putea continua cresterea.