Ajustarile nu s-au incheiat in Romania. Suntem la mijlocul drumului. Orice intoarcere din drum va fi aspru sanctionata de pietele externe si pun in pericol tintele de deficit la care ne-am angajat, a explicat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Mai mult, in opinia sa, in acest moment Romania nu isi permite reducerea contributiilor fiscale platite de angajator. "Nu avem spatiu fiscal pentru asa ceva. Daca economia va creste cu 1,5% anul acesta, am putea de la anul sa marim fondul de salarii cu 5%. Nu salariile, ci fondul din care se platesc", a mai spus Dumitru.

In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, inflatia la finalul anului va depasi estimarile facute pana in prezent de specialisti (ceea ce poate conduce la presiuni suplimentare pe partea cheltuielilor sociale), iar cresterea economica de 1,5% nu aduce nimic concret in planul nivelului de trai. "Oamenii vor simti o imbunatatire a nivelului de trai peste 2-3 ani", a mai spus acesta. In 2011, principalele riscuri interne sunt: scaderea angajamentului politic pentru procesul de consolidare fiscală, în anticiparea alegerilor programate pentru 2012, eventuale derapaje de la o politică fiscal-bugetara strictă (cum ar fi reversarea unor măsuri de austeritate implementate deja).

Evaziunea fiscala din TVA, contribuţii sociale şi impozitul pe venit se ridică, în România, la circa 10 miliarde de euro, adica 9% din PIB, a mai explicat Dumitru. Potrivit acestuia, doar evaziunea pe TVA depăşeşte 4 miliarde euro, adică 3,8% din PIB.