Potrivit unui sondaj realizat de Globescan, doar 59% dintre americani mai cred ca economia libera de piata reprezinta cel mai bun sistem economic, procent in scadere semnificativa fata de cel inregistrat in 2002, cand 80% din populatie avea aceeasi parere. Mai mult, americanii au fost depasiti de chinezi la acest capitol, in China procentul fiind de 67%. Sondajul a fost realizat pe un esantion de aproape 13.000 de persoane din 25 de tari, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Dintre cele 25 de tari analizate, in 20 de tari sondajul a avut loc atat in 2009 cat si in 2010, iar pe acest esantion, ponderea suporterilor capitalismului a ramas neschimbat, 59% dintre respondenti sustinand acest sistem economic.

In ce priveste SUA, cea mai mare scadere din ultimii doi ani s-a inregistrat in randul celor care castiga mai putin de 20.000 de dolari anual, procentul reducandu-se de la 76% in 2009, la doar 44% in 2010.

In Europa, cea mai mare incredere in economia de piata o au germanii, 68% dintre cei intervievati fiind de parere ca acest sistem este cel mai bun, in timp ce la polul opus se afla francezii si turcii cu procente de doar 31%, respectiv 27%. In cazul francezilor aversiunea este de inteles daca ne gandim ca, anul trecut, criza a determinat guvernul sa majoreze varsta de pensionare, masura care s-a lasat cu lupte de strada.

In imaginea alaturata (click pe imagine pentru marire) se poate observa situatia pe tari, datele indicand faptul ca doar in Japonia, Franta si Turcia suporterii economiei libere de piata sunt minoritari.

Nicio tara din zona CEE nu a fost inclusa in studiu, insa cel putin in ce priveste Romania, dupa doi ani de criza, perioada in care s-au taiat salarii, pensii si ajutoare sociale, iar numarul oficial al locurilor de munca s-a redus cu 700.000, este posibil ca perceptia asupra capitalismului sa se fi schimbat destul de mult.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.