Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Curtea de la Luxemburg: Taxa de prima inmatriculare incalca normele europene

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitiei a Comunitatilor Europene, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti.

CEJ afirma ca legislatia europeana interzice statelor membre sa ia masuri de taxare in exces a unor produse provenind din alte state, in favoarea celor de provenienta autohtona. Desi constata ca sistemul de taxare introdus de Romania nu face vreo diferenta explicita intre statutul masinilor in functie de provenienta lor sau de nationalitatea proprietarului, nefiind astfel o discriminare directa, CEJ apreciaza ca taxa poate fi discrimnatorie indirect, avand in vedere efectele pe care le produce.

Desi UE nu impiedica statele membre sa introduca noi taxe, legislatia europeana obliga tarile membre sa aleaga si sa aranjeze sistemul de taxe astfel incat acestea sa nu aiba efectul de a promova vanzarile auto second-hand din piata autohtona, astfel descurajand importul de masini similare, continua CEJ.

Punctul de vedere al CEJ a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul intrucat a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Magistratii sibieni au vrut sa afle de la CEJ daca taxa contravine sau nu legislatiei europene.

El si-a sustinut actiunea in instanta pe aceea ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in Romania si revandute.

BCE a majorat dobanda cheie la 1,25%, pentru prima data din iulie 2008

Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru a lupta impotriva presiunilor inflationiste din cele 17 state din zona euro. Aceasta este prima crestere a dobanzii cheie operata de BCE din iulie 2008 si pana in prezent. Majoritatea celor 80 de economisti chestionati de Reuters estimau ca BCE va creste dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale.

Moneda euro nu a inregistrat fluctuatii importante dupa anuntarea deciziei, care a fost facuta cu mai mult timp in urma de reprezentantii BCE.

Cresterea dobanzii cheie de BCE reprezinta sfarsitul politicii bancii de a contracara efectele crizei financiare mondiale. BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 1% din mai 2009. Decizia de a majora dobanda cheie vine la mai putin de 24 de ore dupa ce Portugalia a anuntat ca va solicita ajutorul Uniunii Europene, o decizie indelung asteptata de pietele financiare.

Bloomberg noteaza ca investitorii se asteapta la inca doua etape de crestere a dobanzii de politica monetara, care ar putea ajunge la 1,75% pana la sfarsitul anului, in conditiile in care inflatia din zona euro si-ar putea continua cresterea.

Ungaria acorda ajutoare de stat in valoare de peste 60 milioane euro pentru Audi si Opel

Statul ungar a decis acordarea de ajutoare in valoare de 63 milioane euro pentru Audi si General Motors care s-au angajat la investitii de 1,4 miliarde euro in tara vecina. Autoritatile estimeaza ca isi vor recupera banii in trei ani de la Audi si in cinci ani de la GM, iar pe termen lung sectorul auto va ajunge sa reprezinte aproape 20% din exporturile Ungariei.

Astfel, Audi s-a angajat sa investeasca la uzina de la Gyor alte 900 milioane euro pana in 2013 si sa creeze 1.800 de noi locuri de munca, urmand sa produca si o noua versiune de A3. Statul maghiar a decis acordarea de ajutoare de 42 milioane euro, aproximativ 5% din valoarea investitiilor promise.

Pe de alta parte, Opel va primi 20,8 milioane euro ajutoare de stat pentru planul sau de investitii la uzina din Szentgotthard, la granita cu Slovenia. La acea unitate va fi adaugata o noua familie de motoare si vor fi create 800 de noi locuri de munca pana in 2012. Cele doua investitii vor crea peste 2.600 de locuri de munca directe si alte 17.000 indirecte, la diversi furnizori.