Comisia Europeana a primit cererea formala a guvernului portughez "pentru un ajutor financiar al Uniunii Europene si FMI", a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, citat de AFP.

UPDATE Ora 10.30 Ministrul spaniol al Finantelor, Elena Salgado, a apreciat ca Portugalia va fi "cu siguranta" ultima tara din Zona Euro care va beneficia de un plan financiar international de sustinere, in conditiile in care Spania este considerata de piete drept un viitor candidat potential.

"Am primit cererea formala de ajutor de la guvernul portughez pentru un ajutor financiar de la UE si FMI", a spus Rehn, care participa la o reuniune a ministrilor Finantelor din Uniune la Godollo, la circa 30 de km de Budapesta.

"Am primit aceasta cerere formala ieri seara", a adaugat el.

"Salut aceasta actiune responsabila pentru binele stabilitatii financiare in Europa si pentru a ajuta Portugalia sa faca fata dificultatilor economice", a adaugat acesta.

Un imprumut de 80 pana la 85 miliarde de euro pentru planul de ajutor al Portugaliei este "in ordinele de marime rezonabile", declarase anterior ministrul belgian al Finantelor, Didier Reynders.

Pe de alta parte, Finlanda a precizat, tot vineri, ca Portugalia trebuie sa prezinte masuri bugetare "foarte stricte".