Cheltuielile cu personalul bugetar au crescut semnificativ între 2005 şi 2008, fondul de salarii crescând cu 1,5 puncte procentuale din PIB. În aceeaşi perioadă, câştigul mediu în sectorul bugetar a crescut cumulat cu 63% la sută în termeni reali, majorând discrepanţa dintre salariul mediu din sectorul public şi cel privat. Cresterile salariale si ale numarului angajatilor la Stat au fost doar doua dintre motivele care au dezechilibrat bugetul de stat. S-a ajuns la o situatie in care dintr-o luna, bugetul putea acoperi (in 2010) cheltuielile doar pentru 20 de zile, iar pentru 10 zile rămase guvernul era obligat să se împrumute. BNR a avertizat permanent ca toate cresterile salariale au fost dincolo de productivitate si ca, odata, mai devreme sau mai tarziu, corectia va aparea.
- "In 1990 Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Erau circa 800.000 cu tot cu cei din Comitetul Central. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane si ne intrebam unde este problema", a spus intr-o conferinta de presa Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
În perioada 2005-2008 numărul de angajaţi bugetari a crescut cu aproximativ 170.000 până la 1,4 milioane de persoane. Cele mai mari creşteri ale numărului de personal au avut loc la nivelul autorităţilor locale (aproximativ 90.000), la care s-a adăugat o creştere a personalului de aproximativ 50.000 de angajaţi în cadrul administraţiei centrale.
Ca urmare a eforturilor de ajustare fiscală, numărul de personal din sectorul bugetar a scăzut în mod constant de la sfârşitul anului 2008 în principal pe seama îngheţării posturilor vacante (în vigoare din mai 2009) şi a înlocuirii doar unui post pentru 7 eliberate.
În consecinţă, numărul total de angajaţi în sectorul guvernamental a scăzut cu 132.000 (la 1,26 milioane angajaţi) între sfârşitul anului 2008 şi decembrie 2010. Mai mult de 50 la sută din aceste reduceri de personal au avut loc la nivel local (aproximativ 76.000), din care 29.000 de persoane în cadrul învăţământului preuniversitar. De asemenea, un declin puternic al numărului de angajaţi s-a înregistrat în sectorul de sănătate (aproximativ 33.000).
Personalul din sectorul bugetar este împărţit aproximativ egal între administraţia centrală şi instituţiile auto-finanţate şi administraţiile locale. Numărul persoanelor angajate în sectorul bugetar a fost de aproximativ 1,26 milioane de oameni în luna decembrie 2010. În cadrul instituţiilor finanţate din bugetul de stat numărul de personal este de aproximativ 350.000 de oameni, cu cea mai mare parte a personalului în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Apărării. Instituţiile auto-finanţate, cea mai mare parte spitale şi universităţi, au aproximativ 380 de mii de angajaţi. Aceste instituţii sunt în mare parte finanţate prin transferuri directe de la bugetul administraţiei centrale. Restul de aproximativ 600 de mii de persoane se află la nivelul autorităţilor locale.
Dar sunt de acord cu tine ca-i abureala, fiindca tocmai se pregatesc sa creasca salariile la bugetari. Pun pariu ca patronii nu vor putea tine pasul.
Urmeaza 2012 si e nevoie de voturile bugetarilor, ca-s multi si ei.
cel mai corect e sa se ia dupa fisa postului nu neaaparat dupa studii...
dar iti spun ceva: dute tu sa te angajezi medic fara sa faci medicina... e , conteaza studiile?
Indiferent ce studii ai, o sa-i bagi in puscarie cu gramatica ta.
aia cu "3 facultati si 17 mastere" au oricum niste salarii de te zgarii pe ochi cand le afli...
restu plevei are 10 mil...
Indiferent ce fac, indiferent cum presteaza, sunt platiti cu cat scrie in acte.
La privat, trebuie sa-ti meriti banii.
La stat trebuie sa ai diploma si vechime.
Nu intelegeti legatura dintre munca si remuneratie!!!!
un primar are 1000 ron salariu. a vazut cineva primar sarac? a vazut cineva medic sarac?
daca era atata lapte si miere la privat de ce s-or fi angajat atatia la stat in 2007/2008? de ce nu pleaca nici un referent expert in toate sa-si caute un job pe piata REALA a muncii?
De ce mia taiat salariu?? Crezi ca n-eam falsificat diplomele ???
Amuzanti oamenii astia...
cu „3 MASTERE si 2 DOCTORATE”, atenţie la limba română folosită: „De ce mia taiat salariu?? Crezi ca n-eam falsificat diplomele ???”
S-ar putea ca salariul de 800 RON să reflecte în mod real instruirea şi calificarea.
Insa daca acela e trecutul sau (3 masterate si 2 doctorate), atunci isi merita soarta.
Oricum si faptul ca ai 3 masterate si 2 doctorate, dovedeste un lucru...nu esti hotarat si ai un ghiveci in cap. Mai bine urmezi un fir (un Master si un Doctorat intr-un singur domeniu) si atat.
Du-te in privat daca esti asa de bun. Privatul te da afara in momentul zero cu diplomele tale cu tot.
De exemplu la nivel de primarii si sanatate, majoritatea nu au studii superioare (adica universitare).
Oricum si privatul si in publicul are manelistii ei.
Sa traim noi bine, cica...
sau daca proiectezi poduri, cai ferate etc?
exista limitari inerente daca nu ai studii, nu ai ce face.
Daca insa e vorba despre "vanzari" sa zicem ... poti sa ai unul cu liceu care vinde mai bine decat unul care a terminat o facultate (Comert de exemplu). Joburile acestea unde nu prea conteaza calificarea sunt majoritatea in privat deci cam greu sa-l iei pe nea Gheorghe sa-l faci profesor de matematica intr-un an.
Stii e o vorba: teoria ca teoria, insa practica te omoara.
Invata tu 1000 de formule, insa cu ce te ajuta daca nu ai vazut si practic cum acea formula este aplicata. Faci un filtru pe hartie, insa daca nu vezi si unul practic, sa vezi cum sunt rejectate componentele care te intereseaza, atunci degeaba.
La descurcareala asta ma refeream.
daca ai facut facultatea sa pui diploma in rama e problema ta.
Stai linistit ca nu ma laud ca am terminat o facultate. Niciodata nu m-am vazut mai presus decat cei care n-au facut o facultate.
Pai cate firme avea de supravegheat sectorul de stat in 1990? Pai cate legi suplimentare activitatii de baza erau de aplicat? Azi cred ca jumatate din personalul din istitutii publice se ocupa de legi cretine, pe langa functia lor de baza: responsabil cu gunoaiele separate, responsabil de riscuri, responsabil de aer. responsabil de apa, responsabil de anticoruptie, responsabil pe Legea 544, responsabil pe legea 677 etc etc. NU spun ca nu si-au bagat ca borfasii toate leprele de rude in servicu; dar nici sa ne comparam mereu la anul 1990, cand altul era statul si altele erau functiile lui. Sa nu ma pacaleasca nimeni ca in cifra de 800 000 intrau si cei de la MIlitie, de pilda; or, multi din aia sunt acum civili, la evidenta persoanei, de pilda. Deci, despre ce vorbim???
nu mai e nevoie de 900000 de bugetari care sa care si sa numere cartoane. la nivelul Romaniei, daca nu pui la socoteala armata, politia, profesorii medicii, 100000 de functionari ar trebui sa fie de ajuns. cu cei enumerati mai inainte, 750000 este o cifra indestulatoare (armata are 75000).
Nu salariile bugetarilor sunt disproportionat de mari, ele de fapt sunt de mizerie, ci evaziunea fiscala este larg raspandita la privati.
si ar fi culmea ca statul sa faca evaziune, privatii sunt sufocati de taxe, e normal sa se descurce cum pot, mai ales cand vad unde se duc banii din taxe, in trotuare si sali de sport.
Sa nu-mi ziceti ca nu-i asa..
Diferenta este mult mai mare. Salariul oricarui muncitor din constructii, industrie sau de oriunde altundeva este de cele mai multe ori de 2 sau 3 ori mai mare decat al unui functionar public cu studii superioare dintr-o primarie, al unui profesor dintr-o scoala etc.
Diferenta este cu atat mai mare si mai anormala cu cat incepi sa aprofundezi situatia si vezi ca in sectorul bugetar ponderea celor cu studii superioare este cel putin dubla decat in sectorul privat.
Este creata falsa impresie ca "sectorul privat tine in spate bugetarii". Nimic mai fals. In primul rand salariatul din privat nu contribuie cu nimic mai mult la bugetul tarii decat cel de la stat. Platesc aceleasi taxe, impozite, CASS sau altele. Salariatul din privat primeste salariu pentru un serviciu prestat la fel ca si cel de la stat. Cu diferenta ca natura serviciului celui de la stat se refera la educatie, siguranta, publica, sanatate, aparare nationala, etc.
Cred ca nicaieri in lumea asta nu exista atata rautate ca la noi. Sa asmutim clasele sociale unele intre ele, sa mediul privat impotriva bugetarilor, profesorii impotriva politistilor. "Divide et impera".
Sunt bugetar, am toate formele de pregatire superioara, am o pozitie in cariera destul de buna, prestez o munca importanta pentru societate dar sunt platit putin mai mult decat un salahor si mult mai putin decat "meseriasul" lui.
Si mai apare pe la televizor cate un neispravit care spune ca "bugetarii ar trebui sa stea toata ziua cu zimbetul pe buze, ca doar noi ii platim".
Sa ne vedem toti fiecare de treaba noastra, sa muncim si mai ales sa fim si noi bugetarii platiti asa cum se cuvine.
Sunt atatea cazuri la stat unde te trimite pentru o virgula , o stampila, o semnatura de colo colo ...
Una e sa compari salariile de incadrare intre stat si privat si alta e sa compari veniturile nete (primite in mana) intre stat si privat.
Inainte aveai salariu de incadrare de 1000 ron si sporuri de 150% astfel ca primeai in mana 2500 ron. Pe cand la privat aveai un salariu brut de 1000 ron si primeai in mana 700 ron.
Acum ai salariu de 750 brut, sporuri ioc si ai ajuns la acelasi nivel sau sub nivelul celor din privat.
Asa cum traiti voi acum, au trait multi ani cei din privat. In plus ei muncesc deseori peste program, iar voi la 14:00 spargeti usile.
Hmmm ce zici?
2 - la privat de lucreaza mult la negru. multe firme nu trec tot venitu pe cartea de munca
punctul 1 s-ar putea rezolva in parte daca s-ar face comparatie pe posturi cu pregatiri similare, etc... lucru care nu cred ca s-a facut.
punctul 2 nu prea ai cum sa-l rezolvi...
nu vreau sa iau apararea bugetarilor, dar spun numai ca aceste statistici sunt intr-o mare masura irelevante.
astea fiind spuse, eu cred ca nu sunt chiar relevante si ca totusi privatul plateste mai bine.
pe langa asta este prost facuta statistica... daca unu castiga 20000 si cei 15 subalterni ai sau cate 1000 ... media v-a iesi foarte bine, desi realitatea sta altfel.
asta imi aminteste de un banc:
Ce este un statistician?
O persoana care, daca are capul in cuptor si picioarele in frigider, v-a spune ca se simte in media, bine.
Vedeti ce hotarari au incasat din spate.
nu plange de mila nimeni procurorii ci pe aia care chiar au salarii de mizerie
daca ITstii sunt platiti bine asta inseamna sa nu le plangem de mila celor de la privat (inclusiv aia cu salariu minim)? cam asta deduc din logica ta
Daca cei 16% s-ar transforma in 8% (de exemplu) ar iesi si banii negri la suprafata.
Reducerile de personal ar fi trebuit sa aiba loc in administratia locala si centrala, unde s-au angajat foarte multe rude ale celor aflati la conducere, de altfel prosti manageri.
Sanatatea si invatamantul trebuiau lasate in pace si stimulate sa se dezvolte.
Renasterea Romaniei consta in educatie sociala si educatie sanitara.
atat
in starinatate sunt impozitele la fel de mari sau chiar mai mari...
ce-i drept ai 5 impozite si gata, la noi ai 50... + ca aia si ofera ceva pentru impozitele alea date...
din cate stiu eu la stat, din "Salariul Complet" sau "Costul total cu Salariul" (ziceti-i cu vreti tot aia e) plateste cel de la stat doar contributiile pentru salariat adica CAS ~ 10% + Sanatate ~ 6% deci .
La privat salariatul suporta din salariul lui contributiile de mai sus PLUS contributiile chipurile ale angajatorului CAS ~21% + Sanatate ~ 10% care DEFAPT le suporta tot salariatul ptr ca firma nu are decat o suma "Costum total cu Salariul al salariatului" chestia asta e cunoscuta nu e nici un mare secret.
Ce inseamna asta? ca privatul suporta in plus 31% din salariul lui .....
1 - 0: pentru salariatii de la stat!
comparatia intre anii 90 cand aveam 1 patrula de politie pe sector si ramaneai fara casetofon la fiecare 2 luni... si ceea ce este acum... nu-si are sensul...
bafta la analiza!
problema lor consta in optiunile multiple pentru ai de vor sa munceasca: potzi avea venituri la negru, la gri, potzi plati impozitele in alta tzara de cind cu mobilitatea in ue... stai sa vezi cind ne baga in schengen si se vor prinde totzi ce usor se lucreaza cu administratzia din germania de exemplu. si sa potzi inregistra firma, masina, sau sa lucrezi la altzii. si sa le platesti impozite altora. cu alte cuvinte cind vor avea o cuncurentza adevarata la serviciile de kkt pe care le ofera statul romin si amploiatzii lui.
ca idee aia au in in jur de 1 mil de bugetari la 80 de milioane populatzie.
Si pentru ca suntem incapabili sa vedem "the big picture" avem impresia ca rezolvam problema dand afara si reducand salariile in sistemul public. Si apoi mai vrem si performanta, competente etc de la angajatul din domeniul public.
Problema nu e nivelul salariului sau numarul angajatilor din domeniul public (salariul am explicat mai sus de ce). Numarul iar nu e mare pentru ca suntem 20 de milioane de romani care trebuie sa beneficieze de aceste servicii. Problema e numarul de angajati din domeniul privat.
Si pentru ca avem un guvern incompetent si dezinteresat de rezolvarea serioasa si pe termen lung a problemelor ... am avut masurile respective.
Dar salariile bugetarilor, la care se refera Consiliul Fiscal, iau in calcul si sporurile pe care le primesc bugetarii?
da-mi daca vrei adresa email si-ti trimit un fluturas sa vezi 0 sporuri
a) din privat am plecat cu o "gaura" de 12 ani pe cartea de munca
b) m-am mutat in alt judet si am o familie. sa ma mut si eu in buc ? sa stam toti gramada la bucale ? interesanta optica.
Mai este o hiba imensa a articolului: stie cineva pe cineva care lucreaza in privata si venitul net alb+gri+negru este mai mic decat "la stat" pe functii si obligatii cat de cat compatibile ?
Multumesc
Cred ca un pic de profesionalism nu strica, mai ales cum nu e prima data cand remarc aceasta fusereala amatoriceasca.
Va multumesc
Eu cred ca este o pervesitate a guvernantilor, o placere satanica a lor sa rada de prostii de la privati ...
foarte bine ca isi bat joc de salariati dar ne ducem de rapa ... ar trebui sa inceteze comedia asta odata
5% CASS + 11% CASS(firma) = 16% CASS
10%CAS + 21% CAS (firma) = 31% CAS
total privat 47% contributii sociale, mai sunt si altele ca somajul si alte furaciuni dar sa nu ne pierdem in amanunte
stat:
5% CASS
10% CAS
total stat 15% contributii sociale
47 / 15 = 3.13
Oricum cred ca analiza din articol elimina diferentele de acest gen (metodologia de calcul) si compara informatii similare (total fond de salarii privat cu total fond de salarii ajustat la stat, brut cu brut, net cu net etc).
CASS 5,5% angajat+5,2% angajator
CAS 10,8% angajat+20,5% angajator
somaj 0,5% angajat+0,5% angajator
iar in ceea ce priveste darile angajatorului de aici in colo sunt aceleasi chiar daca angajatorul este privat sau de stat
asa ca informeazate inainte sa vb si credema pe cuvant ca lucrez cu carte de munca la stat si la privat iar eu platesc la dublu toate aceste nenorocite de taxe"din solidaritate " ca sa citez guvernul nostru scump si drag
parerea mea e ca va consumati energia degeaba certandu-va intre voi si a-ti putea sa folositi aceasta energie luptand cot la cot unii cu altii fie ei bugetari sau privati ptr ca deznodamantul este acelasi noi murim de foame si ei se imbogatesc de pe spatele nostru.
poti explica ?????!!!!!!
47% versus 15%
fa tu calculele si vezi ce iese
47% versus 15% fa tu calculele
... salaiatul privat e luat chiar de prost ...
nu am spus-o eu, a spus-o Caragiale care stia ca te vei naste
Uite:
Salariu baza de calcul: 1.471
Venit brut: 1.471
Pensii: 10,5% : 154
Somaj 0,5% : 7
Sanatate: 5,50% 81
Deducere personala : 200
Venit impozabil: 1.029
Impozit : 165
Card : 1.064
total 27,67% din brut, nu 15%.
Ce baliverne bagi tu este conributia ANGAJATORULUI, in cazul meu o institutie de stat care nu-mi da bani in plic suplimentar si care mai plateste CASS (11%), CAS (21%), somaj.
Vezi de ce cei cu IQ-ul tau nu au loc "la stat" si is acrii strugurii ?
am spus CONTRIBUTII SOCIALE, nu am spus nimic de impozit pe venit/profit 16%, nu l-am pus la calcul ptr ca il platim amandoi, plus NU MA DERANJEAZA DELOC IMPOZITUL PE PROFIT DE 16%.
Ce ma deranjeaza este PENSIE (LA PASTELE CAILOR CIUCIU) de 31% si SANATATE (DIN PARTI) DE 16% ASTA MA DERANJEAZA.
Exemplu pentru bugetarul de tine care se face ca nu pricepe (sau poate chiar nu pricepe, astia de la stat n-au facut in viatza lor calculele astea)
pentru ca eu sa primesc salar de 4000 RON, trebuie sa decartez la stat 3342 RON "taxe si contributii pe salar".
Stai tu linisti, IQ-ul meu e bine mersi nut-i fa tu griji ptr el, daca chiar te intereseaza vorbeste si tu cu un contabil, la o firma privata ... nu la stat , si o sa te lamureasca
la privat conteaza "valoara pe piatza", care deja este o piatza globalizata, a ceea ce stii TU sa faci, indiferent de diplome, acreditari, etc
cam asta este diferentza esentiala.
cei care lucra la stat zic: "plateste-ma la valoarea studiilor mele"
cei care lucra la privat zic: "plateste-ma la PROCENT DIN VALOAREA PE CARE O OBTII TU PE PIATZA IN URMA MUNCII MELE"
e o diferentza enorma
media salariala in sistemul bugetar = media salariala in sistemul privat conform INS + media salariala "platita la negru". Cum in Romania sunt peste 1 mil. de salariati platiti la salariul minim pe economie, acestia apartinand in exclusivitate mediului privat - ceea ce este foarte putin probabil sa se intample in realitate - rezulta ca, de fapt, discutam de o cu totul alta medie salariala in domeniul privat.
PS: Nu sunt bugetar.
cand eram angajat in privat, pe CM aveam 10 milioane, in mana, 25.
acum soacra si matusa, angajate in privat una are 700 pe CM, 700 in mana, cealalta (pensionara de la loto), are 700 pe CM si e la negru tot.
de ce privatii sa primeasca ce li se cuvine de drept, mai bine ii punem intr-o situatie sa isi fure ce li se cuvine, ca sa le putem striga "Hotilor!!!" (si sa radem de ei pe infundate)
Eu am avut salar de 3500 ron multi ani, pe cartea de munca si la privat evident, iar cand sa ma duc sa-mi incasez ajutorul de somaj, aflu ca iau cu 50 de lei mai mult decat unu care a avut salariul minim pe economie. Foarte echitabil.
De asemenea contributiile CNAS. Unu care plateste 1000 ron contributii are aceleasi servicii cu unu care plateste 35 ron. Pai e normal sistemul? Asa... in genera?
Germania are 800 000 de bugetari la o populatie de patru ori mai mare ca a Romaniei.
Chiar si mai aproape, in Polonia, e acelasi numar de bugetari ca in Romania la o populatie mult mai mare ca a Romaniei.
Concluzia este ca sectorul bugetar in Romania este mult supradimensionat la cat intr-adevar este nevoie ca sa mearga treburile.
Din nefericire, masa asta de manevra este mare si are putere mare de vot...
Sa moara profesorii de gimnaziu/liceu si doctorii, sa traiasca justitia si politia. Ne indreptam cu pasi repezi spre un stat militienesc intr-o republica bananiera in viitor populata de maimutze fara scoala de baza, dar cu posibilitati de itnrare in facultate..
eu sunt medic rezident anul II (BUGETAR) dar lucrez si in mediul privat la un call center(IN FAIMOSUL PRIVAT),si imi pare rau sa va anunt ca dupa 6 ani de facultate si 2 ani rezidentiat salariul meu net e de 1030+180(bonuri de masa) si lucrat in fiecare zi 8 ore+3 garzi de 24 ore pe luna iar in privat lucrez 3 ore jumate pe zi si am un salariu de 750.iar cand am avut posibilitatea sa lucrez zilnit 7 ore jumate luam 1500-1600 RON pe luna.asa ca nu va mai fandositi cu jungla voastra din privat.aveti un birou unde stati eventual cu aer conditionat vara si caldura iarna si nu va freaca decat un sef la cap pe cand eu am 2 saloane(femei+barbati) majoritatea varstnici care nu se spala si in cel mai bun caz au pampers daca nu fac in pleosca(iar mirosurile sunt de nedescris),care se vaita toata ziua si ai de munca taica nu stai,iar cand esti de garda vin pe banda rulanta la orice ora cu tot felul de boli inchipuite unele mai importante decat altele,iar daca e sa dormi nu ai unde !!!!!!!!Sfatul meu e sa nu lasati actuala putere sa ne intoarca pe unii impotriva celorlalti ca noi nu o sa avem de castigat ci doar ei pentru ca in asa fel nu o sa ne unim niciodata si sa-i dam de la putere,iar lucrurile se agraveaza ptr noi toti!