​Autoritatea Bancara Europeana a fixat lista celor 90 de banci care vor fi supuse testelor de stres, majoritatea bancilor romanesti fiind pe lista prin intermediul bancilor mama. Testele din acest an vor fi mai dure decat cele desfasurate in 2010, cand rezultatele au indicat drept sanatoase institutii care s-au dovedit a fi apoi vulnerabile. Banca Centrala Europeana va juca un rol cheie in alcatuirea criteriilor noilor teste, autoritatea monetara asteptandu-se la o crestere a numarului bancilor in pericol ca urmare a aplicarii criteriilor legate de lichiditate. Recent, in urma testelor de stres bancar din Irlanda, s-a constatat ca Allied Irish Banks trebuie sa atraga 13,3 miliarde de euro, Bank of Ireland are nevoie de 5,3 miliarde de euro, EBS de 1,5 miliarde de euro, iar Irish Life & Permanent de patru miliarde de euro.

In paralel, FMI va conduce teste de stress bancar in Marea Britnie, Suedia si Luxemburg. Testele de stress bancar se fac cu regularitate, fiind parte a efortului BCE de mentinere a increderii in sistemul bancar. Criteriile finale care vor sta la baza acestor teste de stress vor fi cunoscute cel mai tarziu in luna mai, iar rezultatele finale vor aparea in trimestrul al treilea, mai noteaza Reuters.

Testele derulate in vara anului trecut de catre Comitetul Supraveghetorilor Bancare indicau de pilda ca bancile irlandeze Bank of Ireland si Allied Irish Banks erau in regula, insa la scurt timp dupa ce rezultatele au fost date publicitatii, ambele banci s-au confruntat cu serioase probleme de lichiditate. "Supraveghetorii bancari din Irlanda au subestimat riscurile sau testele nu au indicat cu rigoare problemele acestora", au declarat oficiali din cadrul BCE.

Problemele sectorului bancar irlandez a lovit prin ricoseu "Landesbanken" -urile germane si "cajas" -urile (casele de economii) spaniole.Si bancherii romani se asteapta ca BNR sa deruleze noi teste de stress, Banca Centrala demarand o serie de controale in randul unor banci comerciale locale, interesandu-se de cazurile de executare silita si de volumul si numarul creditelor neperformante, au declarat pentru HotNews.ro surse bancare. „Au venit cu mandat foarte clar, pe numarul de cazuri de executare silita si evolutia creditelor neperformante in 2010. Fireste, le-am pus la dispozitie intreaga documentatie, scopul acestor controale fulger fiind legat probabil- asta intuim noi acum- de posibile viitoare teste de stress”, au declarat oficialii unei banci comerciale. Semnalul a fost confirmat si de alti bancheri comerciali, in vreme ce oficiali ai BNR au spus ca asemenea controale sunt normale.

In 2006, BCE a simulat o criza venita printr-o bula imobiliara, aratandu-se ca bancile vor rezista cu brio unui asemenea scenariu.