Un acord asupra cheltuielilor a fost incheiat in extremis vineri seara la Washington intre democratii si republicanii din Congresul american pentru a evita o paralizie a administratiei federale, cu aproximativ o ora inainte de termenul limita, fixat la miezul noptii, relateaza AFP.

Presedintele Barack Obama a reactionat rapid, recunoscand ca acest acord bugetar va fi sinonim cu taieri "dureroase", insa explicand ca SUA vor trebui sa traiasca din propriile mijloace.

"Dupa cum se intampla in orice compromis, cele doua parti au fost nevoite sa ia decizii dificile si sa cedeze in anumite puncte care erau importante pentru ele", a adaugat presedintele la capatul unei zile pline de suspans din cauza incertitudinii ce a planat asupra continuarii operatiunilor guvernamentale ale primei puteri mondiale si dupa miezul noptii de vineri (04:00 GMT, sambata).

Presedintele republican al Camerei Reprezentatilor John Boehner, care a anuntat acordul, si-a exprimat multumirea fata de angajamentul care, potrivit lui, va "reduce costurile si va avea grija ca guvernul nostru sa functioneze in continuare".

Acordul include 38,5 miliarde de dolari de taieri bugetare prin raport cu nivelul cheltuielilor curente. Acesta va finanta administratia pentru restul exercitiului bugetar al lui 2011, adica pana la 30 septembrie.

Dupa acest proces dificil, seful majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a salutat un acord "istoric".

Presedintele Barack Obama si liderii din Congres au purtat in ultimele 2 zile discutii, fara a ajunge la vreun rezultat, dar negocierile au continuat pana tarziu in noapte pe tema bugetului care sa acopere ultima perioada a exercitiului 2011, pana in 30 septembrie.

In lipsa acestui buget, serviciile ne-esentiale ale administratiei ar fi fost paralizate incepand de vineri, la miezul noptii (sambata 04,00 GMT). Acest lucru ar fi dus la suspendarea a 800.000 de posturi federale. Parcurile nationale ar fi fost inchise, nu s-ar mai fi acordat vize iar declaratiile de impozite nu ar mai fi fost analizate.