Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana exclude o restructurare a datoriei Greciei

Comisia Europeana exclude in continuare o restructurare a datoriei Greciei, declara comisarul pentru Afaceri economice, Olli Rehn, in conditiile in care aceasta ipoteza este din nou obiectul speculatiilor. Potrivit saptamanalului german Der Spiegel, ministrii de Finante din Zona Euro au abordat chestiunea unei eventuale restructurari a datoriei Greciei in cadrul unei conferinte telefonice care a avut loc in data de 2 aprilie. In timpul acestei discutii, "cativa ministri de Finante s-au indoit ca Grecia va putea, in ciuda masurilor de austeritate, sa suporte singura greutatea datoriei sale si sa stranga singura bani de pe piete la inceputul anului viitor", mai scrie Der Spiegel.

Ministrii de finante din UE: Economisim nu pentru a infuria oamenii, ci pentru binele general

Ministrii de finante europeni au justificat in cadrul unei reuniuni politicile de austeritate lansate in Europa si au facut apel la "intelegere". In acelasi timp mii de persoane protestau la Budapesta impotriva rigorii bugetare, la apelul sindicatelor europene.

Suntem convinsi ca politicile bugetare solide, politicile macroeconomice solide si o supraveghere atenta a evolutiei preturilor in economie, in general, sunt cheia pentru o crestere durabila si crearea pe termen lung de locuri de munca", a afirmat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

"Oamenii trebuie sa inteleaga ca noi economisim nu pentru a-i infuria, ci pentru a putea inca finanta viitorul politicilor sociale", a declarat la randul sau ministrul luxemburghez de finante Luc Frieden. "Este vorba de asemenea de binele general", chiar daca "o politica de economii nu este usoara", a adaugat el. Mii de sindicalisti europeni, inclusiv din Romania, protestau sambata dupa-amiaza in centrul Budapestei, in contextul reuniunii UE de la Godollo.

O manifestate asemanatoare a adunat deja intre 20.000 si 30.000 de persoane la Bruxelles la sfarsitul lunii martie.

Bruxelles: A fost creat Finance Watch, grup de presiune impotriva lobby-ului bancar

Mai multe asociatii ale consumatorilor, organizatii non-guvernamentale si sindicate europene au anuntat crearea Finance Watch, un grup de presiune consacrat luptei impotriva influentei bancilor si pentru promovarea reformelor financiare. Acest grup, care are sediul la Bruxelles, va fi constituit din circa 30 de asociatii, printre care Oxfam, Federatia europeana a investitorilor, Confederatia sindicatelor europene si diverse asociatii ale consumatorilor.

Finance Watch va organiza prima sa adunare generala in iunie. Ideea de a crea Finance Watch a fost lansata in iunie anul trecut de 22 de deputati europeni care au propus crearea unei "contragreutati la puterea lobby-ului din sectorul financiar".

Facebook analizeaza posibilitatea intrarii pe piata chineza

Compania Facebook, proprietarul celei mai populare retele de socializare pe Internet din lume, discuta cu mai multi potentiali parteneri despre posibilitatea intrarii pe piata chineza, potrivit unor surse apropiate situatiei. Prin intrarea in China, Facebook va avea acces la cea mai mare piata de Internet din lume, cu peste 457 de milioane de utilizatori. In prezent, in China, cei care vor sa utilizeze reteaua de socializare se bazeaza pe retele private de Internet pentru a ocoli firewall-urile care blocheaza accesul la informatiile cenzurate de guvern. Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a vizitat China la sfarsitul anului trecut si a discutat cu reprezentanti ai furnizorilor locali de servicii de Internet, printre care Baidu si Sina.

Piata chineza a publicitatii on-line s-ar putea tripla la 13 miliarde de dolari pana in 2014, potrivit unor analisti. Guvernul chinez blocheaza unele site-uri de Internet considerate nepotrivite, precum Facebook, Twitter si YouTube, care nu respecta regulile privind cenzura.