Rata anuala a inflatiei a urcat in luna martie la 8,01%, ca urmare a scumpirii alimentelor cu aproape 10%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresteri importante de preturi s-au inregistrat si in cazul marfurilor nealimentare (7,41%) si a serviciilor (5,70%).

Evolutia ratei inflatieiFoto: INS

In luna martie, preturile de consum au crescut cu 0,6% fata de luna anterioara.

Dintre alimente, cartofii (+6,59%), zahar (+6,05%) si fructele proaspete (+5,26%) au cunoscut cele mai mari majorari de preturi fata de luna februarie, alimentand cresterea indicelui general al preturilor.

Combustibilii si tutunul, cele doua produse asupra carora s-a concentrat BNR in ultimele rapoarte asupra inflatiei, s-au scumpit cu 2,25%, respectiv 0,12%. Celelalte produse din categoria marfurilor nealimentare au inregistrat cresteri de maxim 0,29% in luna martie, in vreme ce ceasurile, aparatele audio-video, articolele sportive si autoturismele si piesele de schimb s-au ieftinit nesemnificativ.

In ceea ce priveste tarifele la servicii, acestea au scazut pe total cu 0,34%. Cea mai mare crestere de pret in aceasta categorie a avut loc la apa, canal, salubritate, cu 0,83%, in vreme ce tarifele la transportul aerian s-au diminuat cu 1,84%, iar abonamentele la telefon cu 1,84%.

INS mai arata ca, daca excludem impactul majorarii preturilor la combustibili, preturile de consum au crescut in martie cu 0,4% comparativ cu februarie. Preturile de consum au urcat in martie cu 0,21% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun.

Produsele ale caror preturi sunt reglementate sunt medicamente, energie electrica, gaze naturale, energie termica, transport CFR, transport pe apa, posta si curier, abonament radio-TV, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, pasaport, apa, canal, salubritate, transport urban in comun, chirii stabilite de administratia locala.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3% plus/minus un punct procentual, in timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat saptamana trecuta ca, cel mai probabil, BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania estimau ca rata lunara a inflatiei din luna martie s-a situat la 0,5% (estimarile au variat intre 0,3% si 0,6%), iar rata anuala probabil a ajuns la 7,8% (estimarile au variat intre 7,7% si 8,0%). Totodata, analistii apreciaza ca la sfarsitul acestui an rata anuala a inflatiei va fi de 4,8% (estimarile variaza intre 4,4% si 5,7%).