Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu aproape 52% pana la 582,4 milioane euro in primele doua luni din 2011
In primele doua luni ale acestui an, valoarea exporturilor a crescut cu 41,9% pana la 6,9 miliarde euro, in timp ce importurile au crescut cu 25% pana la valoarea de 7,5 miliarde euro.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in primele doua luni din acest an a fost de 5,03 miliarde euro la expedieri si de 5,4 miliarde euro la introduceri, reprezentand 72,8% din total exporturi si 72,4% din total importuri. In perioada mentionata, masinile si echipamentele de transport au detinut cele mai importante ponderi atat in totalul exporturilor (42,2%) cat si in cel al importurilor (34,6%).
Doar in luna februarie din acest an, deficitul comercial s-a redus cu 259,5 milioane euro fata de aceeasi luna din 2010, pana la valoarea de 391,5 milioane euro.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
singura chestie e sa fie pe bune, ca se pot manari statisticile astea, ceva de speriat
oricum 42% este foarte mult... daca se inchide fabrica de dacii... e rau.
ar trebui diversificat mai mult indomeniul utilajelor si masinilor...
1.Va reduce in continuare deficitul comercial si va intarii leul.
2.Va reduce inflatia
3.Va usura viata romanilor.
4.Va usura viata intreprinzatorilor care vor putea achizitiona masini de lucru:dubite,furgoane,camionete,etc second hand cu bani mai putini si cu banul in mana scapand de ratele inrobitoare la banci.Banii multi pentru masinile noi ajung sa sustina economia altor tzari in defavoarea noastra.Banii putini pentru masini second hand lasa capital de lucru intreprinzatorilor.
5.Vom scapa de masinile inmatriculate in BG si care scapa de control RAR .Nu conteaza cat de veche e masina daca este in parametr tehnici ceruti de lege.
Concluzia e simpla, Dacia Renault este un contributor important la exporturile Romaniei dar nu critic.
Vor face diseara mese rotunde unde marii analisti ai tarii vor analiza si vor demonta aceasta stire bucata cu bucata.
Hai baieti ciuvica ,badea ,gadea,ciutacu,ursu,stancu,soviani pregatiti-va ca aveti treaba.
eu unul personal nu mi-am mai cumparat o haina din noiembrie, combustibil am ajuns la norma de 50 lei pe luna, mancare consumam cam jumatate fata de anul trecut, si tot asa mai departe...
normal ca nu se mai importa nimic cand nu se consuma.
dar desi ne bucuram ca scade deficitul, consumul asta redus inseamna faliment si iar intrare in criza profunda, pentru ca intr-o economie de piata numai consumul dicteaza bunastarea si cresterea afacerilor si a profitului pentru firme.
dar cum sa mai consumi cand vezi benzina la 6 lei, painea la 5 lei, te duci intr-un magazin si cu 100 lei iesi cu sacosa goala, iar salariile sunt cele mai mici din europa.
asta e romania, dosarul meu de emigrare in australia intra in linie dreapta anul asta, pt ca nu se mai poate sa traiesti decent in romania.
o economie bazata pe consum nu este sustenabila. consumul la noi trebuie sa creasca iar peste vreo 5 ani de crestere a productie.
altfel la fiecare criza ne aduna fmi-ul iar de pe jos si tipati ca ne vindem tara.
daca ati avea un pic de cunostinte economice n-ati mai posta de dragul de a posta.
in crestere economica Romania nu exporta nici jumatate cat exporta acum. Si era si atunci renault la Pitesti.
Deci au crescut si importurile si exporturile, doar ca exporturile au crescut cu 41% iar importurile cu 25%.
de ce? ca nu vom mai putea importa ni-mic:))
vb aia...dupa criza fiecare vom avea o mica avere...daca inainte am avut una mare.
:) rominia.....faliment
Concret, daca am elimina 80% din importul de produse agricole si alimentare (cartofi, morcovi, usturoi si rosii din Romania nu din Turcia sau China) am reduce deficitul comercial spre 0.
Iar cu putin efort in agricultura (radamente medii mai mari la hectar, irigatii, reintroducerea in circuitul agricol al terenului nelucrat) am putea chiar trece pe excedent al balantei comerciale, extrem de pozitiv pt finantele si moralul Romaniei.
De fiecare data cand cumparam produse importate desi am avea si alternativa unor romanesti de calitate apropiata, sustinem cu banii nostri economii straine si mai ales ne faultam singuri la bugetul national.
Nu e intamplator ca in multe state vestice politicienii nu ezita sa sustina pe fata, uneori agresiv, produsele nationale, ele sunt cele care creeaza locuri de munca si aduc mai multi bani la buget.
Faptul ca Romania exporta mai mult ca niciodata si majoritar produse manufacturate, cu mare valoare adaugata, demonstreaza ca avem resursa de capital uman necesara pt a o economie competitiva.
O zi placuta
Parca cineva nu vrea!
O fi un plan peste capul nostru!?
Pare ca da! Si e girat de neofiti!
Preturi > la tiganii de pe marginea drumului....1.5 leu kg , tinute in soare, pe trotuar, gramada, vreo-2-3 puradei misunau prin praf, vinzatorul era mizerabil, negricios si absolut scirbos (nu imi venea sa iau nici restul-banii atinsi de el)......
Intr-un supermarket.........lubenizta import grecia...0,86 lei. (zero virgula optzecisisase). Tinute daca nu chiar la rece, dar nu la +35 grade ca cele de pe trotuar...puteam plati cu cardul, aveam de unde lua o punga, vinzatoarea era macar vizibil mai curata si totusi, "alba"......
De ce sa cumpar produsul rominesc? Tiganul sigur nu era nici pers autorizata, nici nu platea CAS, tax si impzite (deci as fi incurajat economia subterana......
In plus...pt acelasi lucru - un pepene verde - plateam aproape dublu, in conditii de igiena si deservire proaste...
deci..DE CE sa cumpar ceva rominesc?
Suna frumos....economia nationala locuri de munca in tara........bla bla bla....dar portofelul personal e limitat...asa ca la pretul mai mare/calitate mai proasta nu am de ce sa aleg ceva produs in tara...
Sunt mai destepti grecii ca vind pepeni in rominia (cu tot cu transport, adaos supermarket, etc ........la jumate din pret fata de romini? Da, sunt. Asta este. Atita stim, atita putem.