Potrivit datelor BNR prezentate lunar in sectiunea “indicatori de risc bancar“, la sfarsitul lunii februarie, restantele la banci au ajuns la 16,2 miliarde lei, suma din care 15,4 miliarde lei reprezinta intarzierile mai mari de 30 de zile. Aceste date se bazeaza pe analiza expunerilor fata de un singur debitor, expunere egala sau mai mare de 20.000 lei, si reprezinta 89,7% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acelasi timp, potrivit datelor din buletinul lunar, in luna februarie, volumul restantelor (intarzieri mai mari de 30 de zile) generate de persoanele fizice a totalizat 5,9 miliarde lei, respectiv 37,6% din volumul total al restantelor. Prin urmare, rezulta ca persoanele juridice au generat restul de 62,4% din restante sau 10,3 miliarde lei.

Cum a evoluat in ultimii trei ani ponderea restantelor populatiei in total restante se poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. Astfel, varful a fost atins in septembrie 2009, luna in care ponderea a fost de 43,7%, scazand apoi sub 39% in lunile urmatoare.

Evolutia in sume absolute

In sume absolute, restantele reprezentand intarzieri mai mari de 30 de zile au crescut in ultimele sase luni (sept 2010 – febr 2011) cu 2,3 miliarde lei sau 17,7%, suma din care 869 milioane lei reprezinta cresterea restantelor in cazul persoanelor fizice, iar 1,44 miliarde lei cresterea inregistrata de persoanele juridice.

In ultimele 12 luni cresterea a fost de 6,7 miliarde lei, din care 2,4 miliarde apartin populatiei, iar 4,3 miliarde companiilor, detalii alaturat.

Evolutia ponderii restantelor pe categorii

Potrivit indicatorilor monetari pe februarie, volumul creditelor acordate populatiei se ridica la 99,6 miliarde lei, iar volumul creditelor acordate companiilor totalizeaza 106,8 miliarde lei.

Prin urmare, daca raportam restantele (30 de zile+) la volumul creditelor ajungem la o pondere de 9% in cazul companiilor, si 5,6% in cazul populatiei. Pentru comparatie, in februarie 2010, procentele erau de 5,3%, respectiv 3,5%, ceea ce inseamna ca, in ultimele 12 luni, ponderea restantelor inregistrate de persoanele juridice a crescut cu 3,7 puncte procentuale, iar cea a persoanelor fizice a crescut cu 2,1 puncte procentuale.

La final

Luand in considerare cifrele de mai sus putem deduce ca majorarea semnificativa a volumului restantelor in ultimul an s-a datorat in primul rand companiilor, nu populatiei.

Mai mult, ponderea restantelor companiilor este net superioara ponderii restantelor populatiei, in timp ce, in ambele cazuri, ritmul anual de crestere se afla pe un trend de scadere, insa continua sa ramana ridicat, detalii in graficul alaturat. In februarie 2011, restantele populatiei erau cu 70,3% mai mari decat in februarie 2010, restantele companiilor fiind in crestere cu 83,8%.

Pe de alta parte, datele comunicate lunar de BNR nu iau in considerare expunerile mai mici de 20.000 de lei, volumul total al creditelor aflate in aceasta situatie situandu-se undeva in jurul sumei de 20 miliarde lei, majoritatea reprezentand probabil credite acordate populatiei.

Daca vom considera ca restantele au o pondere de 7-8%, rezulta o suma de aproximativ 1,5 miliarde lei despre care nu stim cum se imparte intre populatie si companii.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.