Am fost curios sa vad ce fac alte administratii in lume, cum se restructureaza ele si cum reusesc sa treaca prin criza asta. Ei bine, inoveaza, asta fac. Unii extind serviciile IT, altii organizeaza retele nationale de dezbateri in care se explica de ce se ia cutare masura sau care sunt scenariile de lucru. În Walonia, iniţiativa principala este Planul Marshall 2.0, prin care se vrea stimularea firmelor regionale. O altă iniţiativă este „Ensemble simplifions” (un fel de “Să simplificaţi bine!”), preluata si de francezi. O alta idee a belgienilor este “Better Administrative Policy“. Cu titlu de exemplu putem retine: Noua-Zeelanda: New Zealand: Better Administrative and Support Services, Australia- Ahead of the game, Belgia (La Flandre en action: Pacte 2020); Franta: Révision générale des politiques publiques (RGPP); Finlanda: grande restructuration des communes et des régions; Irlanda: Transforming Public Services; Anglia: Spending Review 2010, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Ca amintisem de australieni, merita sa dati o raita si pe aici.

Interesanta este si initiativa guvernului nipon. Dar despre japonezi se poate vorbi zi de vara pana-n seara, mai ales despre National Public Service Act.

Nu mai zic de Danemarca, stat care a trecut printr-o reforma (Struktureformen) care la noi clar nu ar fi reusit. Am fi vazut lacrimi, fluierase de os care jeluiau frumos si multe emisiuni debile la cateva televiziuni.

Despre fiecare initiativa se poate discuta mult si bine, dar am vrut mai degraba sa arat ce se poate face in materie de reforma a administratiei. Si ceea ce la noi din pacate….