Volksbank ar putea fi preluata in scurt timp de catre banca rusa Sberbank, negocierile fiind in faza finala pentru transferul a 51% din pachetul de actiuni al VB, scrie publicaţia Vedomosti, citată de Reuters. Romania nu este insa vizata, scrie publicatia rusa. "In prezent, Sberbank analizeaza achizitia a 51% din Volksbank Inc, interes resprezentand toate filialele bancii, mai putin cele romanesti", mai noteaza publicatia rusa.

Reprezentanti ai Volksbank Romania au precizat ca deocamdata nu se cunosc termenii tranzactiei. "In asemenea deal-uri, este posibil ca Sberbank sa isi doreasca acolo unde preiau majoritatea actiunilor un management propriu, sa preia in parte sau in totalitate portofoliile de depozite sau credite", au declarat pentru HotNews oficiali ai VB.

Studiem toate posibilitatile, in primul rand in tarile Europei de Est, spunea, in februarie, presedintele Sberbank, German Gref. El putut preciza cand va fi adoptata decizia de achzitia a acivelor financiare din strainatate. "Ne aflam in plin proces de cautare si consultare", a mentionat el. Potrivit unor surse din interiorul Sberbank, o hotarare ar putea interveni in cel mai scurt timp. In prezent, Sberbank analizeaza achizitia a 51% din Volksbank Inc, interes resprezentand toate filialele bancii, mai putin cele romanesti. Aceasta chestiune a fost deja dezbatuta, au mentionat srusele respective. Este vorba de Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Ucraina", arata publicatia rusa.

A patra banca din Austria este obligata sa vanda active pentru a restitui statului aproximativ un miliard de euro, ajutor financiar obtinut in timpul recentei crize, iar Sberbank cauta de mult posibilitati de achizitii in Europa de est, Turcia, Asia si se vede jucator international intr-o perspectiva nu prea indelungata. Presedintele Sberbank, German Gref, nu a exclus posibilitatea ca o asemenea achizitie in Europa de Est sa aibe loc inca in cursul acestui an.

Denis Bugrov, directorul departamentului de strategie din cardul grupului bancar rus, a declarat la începutul acestei luni că Sberbank se va extinde prin achiziţii în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Turcia. La acel moment, Bugrov a refuzat să dea detalii exacte cu privire la băncile vizate, însă a specificat că Sberbank este interesată în achiziţia unei bănci care are deja dezvoltată o reţea de distribuţie în Europa Centrală şi de Est.

  • In Romania, activitate cu suisuri si coborasuri

In Romania, activitatea Volksbank a fost perceputa ca fiind destul de furtunoasa. In anii anteriori crizei, VB a atacat segmentul creditelor de retail cu agresivitate, ajungand sa ocupe pozitia a treia in sistemul bancar. Politicile sale privind comisioanele, ca si unele vulnerabilitati interne au dus la inlocuirea presedintelui executiv, in locul lui G. Schreiner fiind adus fostul CEO al VB Cehia, Johann Lurf. Banca a dat Statul Roman in judecata, considerand ca Ordonanta 50 le-a provocat pierderi de 10 milioane de euro. Dublarea costurilor cu provizioanele a facut ca Volksbank sa inregistreze o pierdere de 36 milioane de euro in 2010.

Volksbank este si "campioana" proceselor intentate de grupurile de clienti nemultumiti, reuniti pe Internet intr-o asociatie care lupta in Justitie pentru anularea unor comisioane considerate ilegale.

  • Sberbank- cea mai mare banca rusa. Controleaza un sfert din activele bancare ale tarii

Sberbank este cea mai mare banca rusa, controland circa 25% din activele bancare din tara.Este a 43-a banca la nivel mondial, cu sucursale in Kazahstan, Ucraina şi Belarus. Mai dispune de un birou in Germania, o sucursală în India şi urmeaza sa deschida o sucursala in China. În cadrul strategiei sale de dezvoltare, banca intenţionează să genereze pana in 2014 aproximativ 5% din venitul net din afaceri facute in afara Rusiei. Actionarul principal este Statul prin intermediul Bancii Centrale care detine 60,25% din capitalul Sberbank. Presedintele bancii este liberalul German Gref, un reformator care a condus o perioada Ministerul Economiei, sub administratia Putin. Banca are circa 20.000 de agentii si peste 240.000 de salariati. Înfiinţată în 1841, Sberbank a ajuns sa detina 48% din depozitele de retail, 32% din creditele de consum şi 31% din împrumuturile corporative din Rusia.

  • In Romania a mai operat o banca rusa, dar a falimentat in scurta vreme

In tara noastra a mai operat Nova Bank, care s-a retras dupa cativa ani de functionare. roblemele de lichiditate au aparut dupa ce banca a transferat o suma importanta la Moscova, catre actionarul majoritar Alpur Invest, firma inregistrata in Elvetia. La solicitarea de readucere a banilor, Nova a ales sa achizitioneze cu suma respectiva imobilul in care isi derula activitatea. Respectiva cladire apartinuse actionarului majoritar, care l-a preluat de la Banca de Investitii si Dezvoltare, in momentul lichidarii acestei institutii de credit. Ulterior, Alpur a vandut cladirea altor firme, de la care a fost cumparata de Nova Bank.

Nova Bank este fosta Banca Unirea, al carei actionar majoritar era Banca Populara Romana, intrata in faliment. Institutia de credit a fost preluata in urma cu doi ani de societatea din Elvetia, controlata se pare de investitori rusi. In aceste conditii, Nova este singura banca din Romania cu actionariat, indirect, rusesc.

Actionarul semnificativ al bancii este grupul elvetian Alpur, grup din care fac parte mai multe companii rusesti din zona metalurgiei si energiei, dar si Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova.

Actiuni la Nova Bank mai detineau societatile de investitii financiare (SIF) -3,8% si CNSLR Fratia - 0,7%.

La inaugurarea bancii, in decembrie 2002, au participat presedintele Ion Iliescu si ministrul de externe Mircea Geoana