Economiile tarilor emergente sunt amenintate de afluxuri masive de capital, afirma statele membre ale grupului BRICS reunite la Sanya, in China, care se declara ingrijorate si de volatilitatea cursurilor materiilor prime, relateaza AFP.

"Solicitam mai multa atentie in fata riscurilor de afluxuri masive de capital transfrontaliere cu care se confrunta in prezent economiile emergente", potrivit declaratiei comune redactata cu ocazia summitului liderilor Braziliei, Rusiei, Chinei si Africii de Sud (Brics).

Randamentele plasamentelor sunt mai ridicate in economiile emergente decat in statele dezvoltate, unde satele dobanzilor sunt foarte mici. Afluxurile masive de capital creaza o presiune inflationista si o apreciere a monedei in tarile cu o rata libera de schimb, cum este cazul Braziliei.

China s-a protejat de acest ultim fenomen urmarind atent cursul yuanului, considerat subevaluat de principalii parteneri comerciali ai Chinei, un subiect care insa nu figureaza in declaratia de la Sanya.

Pentru a-si reduce dependenta de dolar, statele grupului BRICS au semnat, in marja declaratiei comune, un acord de cooperare financiara care prevede deschiderea de linii de credit acordate in monedele nationale ale statelor membre, potrivit unui comunicat al bancii rusesti de dezvoltare Vnesheconombank (VEB).

Brics este ingrijorata si de variatiile cateodata brutale al cursurilor la materiile prime, accentuate de razboiul din Libia si de seismul si criza nucleara din Japonia.

"O volatilitate excesiva a preturilor materiilor prime, in special la alimente si energie, prezinta noi riscuri pentru continuarea relansarii economiei mondiale", potrivit declaratiei comune.

BRICS precizeaza ca sustine reforma sistemului monetar international in cadrul G20, care reuneste principalele puteri economice ale planetei, dezvoltate sau emergente.