Despre limitarea creditarii in valuta s-a mai pomenit prin 2008, dar in termeni mai duri, daca nu chiar extremisti. Existase o propunere venita din partea ARB, de interzicere a creditarii in valuta, daca luam niste lecitina si ne amintim de vorbele lui Radu Ghetea. Atunci, propunerea sefului ARB starnise valuri. Economistul sef al BRD spunea pe buna dreptate ca nu poti impune omului in ce moneda sa se imprumute. Insusi Isarescu iesise sa combata ideea, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Brusc, lucrurile capata tendinte exact opuse. Sa limitam creditul in valuta, sustine astazi Guvernatorul. Ce s-a intamplat intre timp? Ce furtuni iscat-a in sufletul Guvernatorului creditarea in valuta? Din cate stiu, restantele la creditele in lei sunt mai mari decat la cele in valuta (vezi graficul de langa)

neperformante lei-valuta

neperformante lei-valuta

Foto: Hotnews

BNR a mai incercat sa limiteze creditarea in valuta si, contrar opiniilor exprimate de unii apropiati ai bancii de amisiune, tentativa nu le-a reusit.

  • Concret, iata ce a facut pana acum BNR:

August 2004- Martie 2006

Majorarea RMO pentru pasivele în valută diferenţiat după scadenţă. Pentru pasivele în valută cu o scadenţă mai mare de 2 ani este majorată de la 0% până la valoarea de 40%. Pentru pasivele cu o scadenţă mai mică de 2 ani, RMO a fost majorat de la 25% la 40%;

Februarie 2004 -August 2005

Reglementări pentru descurajarea creditării (lei şi valută): limitarea gradului de îndatorare (30/35/40%) şi a nivelului valorii garanţii în total credit (75%).

Septembrie 2005

- Limitarea expunerilor instituţiilor de credit (persoane juridice române) reprezentând credite în valută acordate persoanelor fizice şi companiilor la maximum 300% faţă de fondurile proprii (după deducerea provizioanelor specifice de risc de credit);

- Clienţii persoane fizice care nu dispun de venituri certe în aceeaşi monedă cu împrumutul contractat nu pot fi încadraţi de instituţiile de credit decât în cel mult categoria de performanţă financiară B;

Februarie 2008

Stabilirea în mod diferenţiat a coeficienţilor de provizionare pentru creditele acordate în valută sau indexate la cursul unei valute acordate persoanelor fizice expuse la riscul valutar;

August 2008

Luarea în considerare a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de curs de schimb pentru stabilirea gradului maxim de îndatorare (stabilit la nivel individual prin folosirea modelelor interne de risc).

  • Au functionat masurile?

lei sau valuta

lei sau valuta

Foto: Hotnews

Daca ne uitam strict la rezultate, am zice ca nu. Si atunci, vorba unui coleg din HotNews, de ce acum limitarea creditarii in valuta? Raspunsul este simplu: BCE vrea aplicarea unei masuri la nivelul intregii Europe. Daca se iau masuri la nivel national, bancile reusesc sa le dribleze. Daca masurile vin din 10 directii, e mai greu.

  • Cum se poate face limitarea asta?

Asa cum a mai incercat BNR, mai putin cu cresterea RMO la valuta, ca nu mai tine…. Cel mai probabil va umbla la gradul de indatorare si la provizionare. Va avea “succesuri” o asemenea masura? Daca se ia simultan in 27 de state, poate ca da. Bancile vor urla o vreme si vor ameninta ca isi muta sediile in zone non-UE.Vor santaja probabil cu scumpiri ale creditelor in monede locale si in zona finantarii Statelor.

  • Ce inseamna pentru romani  limitarea imprumuturilor in valuta?

Pentru o economie care tinde sa se integreze in Euroland in urmatorii 5-150 de ani, inseamna o prostiuta tardiva. Problema e

credit lei sau valuta

credit lei sau valuta

Foto: Hotnews

ca ai un diferential consistent si o tendinta de apreciere a leului. Ne gandim la efectul celebru Balassa Samuelson. Ne mai gandim ca pe o piata aparent libera e mai dificil sa restrictionezi.

In celalalt talger punem puterea de persuasiune a Guvernatorului. E clar care parte castiga sau o iau de la capat?

P.S. Mai putem discuta despre multe alte lucruri legate de creditarea/restrictia la creditare in lei sau euro. Despre cat de eficace e sa impui limite la tranzactiile in euro intr-o tara in care afacerile se fac in moneda europeana (de la vanzarile auto pana la imobiliare si retur)

Dar am zis sa ne oprim aici.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa