Produsul Intern Brut este format din consumul populatiei, din investitii, din exporturile nete si din consumul guvernamental, aceasta din urma categorie reprezentand banii pe care statul ii aloca sustinerii intregului aparat administrativ, incluzand aici serviciile publice generale, apararea, justitia, cercetarea etc. Cum au evoluat acest tip de cheltuieli in ultimii 41 de ani, si care sunt diferentele intre perioada de dinainte de 1989 si cea de dupa?

Ponderea in PIB

In 2010, consumul guvernamental* a avut o pondere in PIB de 16,4%, usor mai mare decat in 2009 si cu 13,5% mai mare decat in 1989, detalii in grafic. In anii `70, ponderea trecea constant de 20%, scazand apoi pana la un minim de 12,4% in 1987, procent care nu a mai fost atins pana in prezent.

Pe de alta parte, maximul a fost atins in 1994, atunci cand consumul guvernamental a generat 26,9% din PIB. Dupa cum se poate observa pe grafic, in anii de boom economic, ponderea consumului guvernamental a scazut continuu, insa acest lucru nu s-a datorat reducerii cheltuielilor, ci cresterii mai rapide a consumului populatiei.

Evolutia in preturi constante

Calculat in preturi constante la nivelul anului 2005, in 2010, consumul guvernamental a totalizat 17,2 miliarde dolari, in scadere cu 3,6% fata de 2009, insa in crestere cu 4% fata de 2006. Cu alte cuvinte, dupa doi ani in care guvernul a tot redus cheltuielile publice, aparatul administrativ continua sa consume mai mult decat inainte de criza.

Mai mult, fata de 1989, in 2010 cheltuielile erau in termeni reali cu 26% mai mari. Evolutia intre 1970 si 2010 se poate observa in grafic.

Ritmul anual de crestere

Ne amintim cu totii cu cat scandal a reusit guvernul sa taie anul trecut din cheltuielile publice, iar efectul a fost o reducere a consumului guvernamental cu fabulosul procent de 3,6%. Pentru comparatie, in 1980, respectiv in momentul in care Romania se afla in incetare partiala de plati, Ceausescu a redus intr-un singur an cheltuielile publice cu 27,6%, detalii in grafic.

De asemenea se poate observa faptul ca, dupa ce in 2006 si 2007 guvernul a tinut cheltuielile publice sub control, in 2008 (an electoral) s-a dat drumul la robinet.

Cum stam in comparatie cu altii

Romania nu sta nici mai bine nici mai rau decat alte tari din punctul de vedere al ponderii consumului guvernamental in PIB, insa marea noastra problema este ca incasam prea putini bani din taxe si impozite.

Spre exemplu, in Germania, consumul guvernamental are o pondere in PIB de aproape 20%, in Marea Britanie de 22,5%, iar Danemarca de 28%, procente superioare celui aferent Romaniei. Pe de alta parte, noi incasam din taxe si impozite putin peste 30% din PIB, iar ei trec bine de 40%, aceasta diferenta de 10% fiind egala cu aproximativ 12 miliarde euro, sau o treime din veniturile bugetare actuale.

* “Cheltuiala pentru consumul final individual al administraţiilor publice” plus “Consum final colectiv efectiv al administraţiilor publice”

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.