Guvernul va permite primarilor sa majoreze taxele si impozitele in functie de necesitatile locale si de "gradul de suportabilitate" al populatiei, prin introducerea unui sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan va fi raportata la valoarea mai mare de piata a acestora. Prevederea a fost inclusa in proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014, document obtinut de Mediafax.

Argumentul pentru aceasta modificare il reprezinta cresterea autonomiei colectivitatilor locale prin transferul de noi responsabilitati decizionale, precum si de resurse financiare si patrimoniale.

Documentul prevede acordarea dreptului autoritatilor locale de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si gradul de suportabilitate al populatiei, prin implementarea unui sistem de calcul al valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula de calcul.

Procedura ar urma sa fie reglementata prin modificarea legislatiei fiscale.