Leul a inregistrat luni o sedinta de usoara apreciere, BNR afisand luni un curs de referinţă de 4,0869 lei in fata monedei unice europene (fata de cotatia de vineri- 4,09 lei/euro), dar in fata dolarului a pierdut teren, cotatia afisata de institutul de emisiune fiind de 2,8522 lei pentru un dolar american, fata de cursul de vineri- 2,8331 lei/dolar. Dealerii din piata au declarat pentru HotNews ca nivelul este o consecinta a volumelor reduse de tranzactionare pe fondul unei piete mici cum e cea locala.

"A fost o zi fara tranzactii surpriza, miscarea leului confirmand tendinta de apreciere pe care acesta a inregistrat-o in ultimele zile. Constatam o volatilitate redusa a cursului, pe fondul unor fundamente economice care confirma ca acest nivel pare adecvat pentru moneda nationala", a comentat un dealer pentru HotNews.ro

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut comparativ cu şedinţa precedentă, situându-se sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an. BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,19% pe an, faţă de 2,25% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 2,69% pe an, de la 2,75% în şedinţa anterioară. Ratele pe termen scurt ar trebui sa ramana in apropierea valorilor curente in urmatoarele zile, pe masura ce perioada de mentinere a rezervelor obligatorii se apropie de sfarsit, in timp ce potentialul de reduceri al ratelor cu scadenta mai lungi pare epuizat la nivelele actuale, se arata intr-un raport al unei banci comerciale.

"Vineri au fost publicate rezultatele celui mai recent sondaj ZEW din Europa Centrala si de Est iar evaluarile expertilor financiari privind conditiile curente din economia Romaniei cat si perspectivele acesteia s-au imbunatatit in aprilie. In pofida acestor imbunatatiri, situatia curenta din Romania este vazuta ca cea mai slaba de la nivelul regional in timp ce perspectivele sunt cele mai optimiste, ajutate probabil si de modul in care este evaluata situatia curenta", se mai arata in documentul citat.

MF intentioneaza sa vanda astazi certificate de trezorerie cu scadenta la cinci luni in valoare de 1 miliard lei, deviind de la scadenta obisnuita de sase luni probabil pentru a uniformiza structura datoriei publice. "Participantii la piata secundara sunt pregatiti sa cumpere certificatele cu scadenta la sase luni la 6,3% si este posibil ca randamentul mediu al licitatiei de astazi sa se situeze chiar usor sub acest nivel", se mai arata in raport.