In teorie, Uniunea Europeana este o zona economica gigantica de aproximativ 500 de milioane de consumatori integrati in cel mai mare bloc de tranzactionare din lume. Adevarul este insa ca in interiorul blocului inca functioneaza 27 de sisteme juridice nationale, fiecare cu propriile sale proceduri in ceea ce priveste cererile, sechestrul asigurator si falimentele, scrie NY Times, citat de EurActiv.ro.

Oficialii europeni spun ca datorii in valoare de cel putin 55 de miliarde de euro sunt amortizate in fiecare an, din cauza ca oamenii de afaceri sunt descurajati de procesele costisitoare si incalcite din tarile straine. Acestia considera ca problemele de colectare a datoriilor sunt un factor de descurajare profunda a comertului in cadrul Uniunii Europene si unul dintre motivele pentru care Europa este mereu cu un pas in urma Statelor Unite in ceea ce priveste crearea locurilor de munca.

In timp ce o mare parte a Europei este inca afectata de criza economica, oficialii UE incearca sa vina cu propuneri pentru solutionarea acestei probleme relativ simple, in speranta ca vor reusi sa creeze un stimul rapid pentru sanatatea financiara a continentului.

Colectarea datoriilor este doar un exemplu al deficientelor cu care se confrunta aceasta piata, care rareori functioneaza ca un spatiu unificat, din cauza numeroaselor probleme juridice, lingvistice si culturale. De exemplu, calificarile profesionale dintr-o tara sunt rareori recunoscute in alta, iar reglementarile locale impiedica dezvoltarea afacerilor.

O piata unica mai eficienta, spun oficialii Uniunii, ar putea genera intre 60 si 140 de miliarde de euro din actiuni comerciale conexe - echivalentul a inca 0,6 - 1,5 la suta din produsul intern brut al blocului.

Insa tarile membre ale Uniunii isi apara dreptul de a controla reglementarile din domeniul de afaceri si de a opera sisteme juridice civile si comerciale independente.

Intr-un efort de a imbunatati situatia, Comisia Europeana lucreaza la o serie de propuneri de eficientizare a pietei unice. Acestea includ 12 masuri care ar ajuta la revigorarea pietei unice, printre care se numara un acord care ar duce la recunoasterea diplomelor si specializarilor in toate statele membre.

Anul acesta este asteptata implementarea unui sistem standardizat la nivel european, prin care se va sechestra suma de bani datorata de catre o companie, direct din contul bancar al debitorului.

Mai putin de 3 din 10 companii din Uniunea Europeana fac acum afaceri dincolo de granitele nationale, in conformitate cu un sondaj realizat de catre Uniune. Potrivit unui alt raport, doar 8% dintre companiile mai mici din Europa fac afaceri in afara tarilor lor de origine.

Comisia europeana intentioneaza deschiderea unui numar de douasprezece proiecte pentru relansarea pietei unice in 2012, potrivit unui proiect dat publicitatii miercuri de catre oficialii CE. Printre cele 12 parghii de crestere, competitivitate si progres social se afla mobilitatea lucratorilor, finantarea IMM-urilor, protectia consumatorilor, continutul digital, domeniul fiscal si retelele transeuropene. "Cele 12 santiere pe care le deschidem astazi ne vor permite sa ii redam un impuls hotarator in serviciul intreprinderilor, al lucratorilor si al consumatorilor", a explicat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a invitat toti actorii implicati, in primul rand statele membre si Parlamentul European, sa isi insuseasca acest plan de actiune si sa adopte cele douasprezece actiuni cheie pana in 2012, acordand astfel mai multe sanse de reusita initiativelor actorilor de pe piata unica si permitandu-le acestora sa profite din plin de oportunitatile pe care piata unica le ofera.