Pentru prima data o agentie de rating americana sugereaza ca lucrurile nu stau OK in SUA. Scaderea perspectivei rating-ului SUA de la stabil la negativ troneaza astazi cu litere de-o schioapa pe prima pagina a tuturor ziarelor. Asa cum am precizat, este vorba de o sugestie, deoarece rating-ul SUA ramane neatins.

Pana la urma, chiar daca avem de-a face cu o avertizare, este un lucru pozitiv deoarece, in sfarsit, o agentie de rating americana revine cat de cat cu picioarele mai aproape de pamant. Cred ca este deja clar pentru toata lumea ca lucrurile nu stau deloc OK in SUA. In aceste conditii, mentinerea ratingului maxim este prea mult. Desigur, ceea ce a facut S&P este un lucru mai mult simbolic. Modificarea perspectivei este doar o atentionare, rating-ul ramanand neschimbat. Dar, chiar si asa, avem de-a face cu un prim pas, mai bine zis cu o fisura in opiniile pana acum de neschimbat ale agentiilor americane de rating.

Stirea a fost minimalizata de multi oficiali si analisti americani. Opinia unora a fost ca este vorba de un fenomen temporar si ca oricum lucrurile nu stau atat de rau incat sa se ajunga la scaderea rating-ului. Oare asa sa fie? Sa ne uitam putin pe cifre. Anul acesta SUA va avea un deficit de 10,8% din PIB, iar datoria guvernamentala va depasi 70% din PIB. Practic, la 70% este nivelul de alarma. Odata depasita aceasta valoare, luarea de masuri de reducere a gradului de indatorare devine obligatorie. Are oare SUA puterea de a se comporta matur de-acum inainte? Personal cred ca nu. Previzibila schimbare de putere de anul viitor va aduce un nou executiv si, in mod sigur, un apetit proaspat pentru cheltuieli.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.