"Economia romaneasca ar putea sa avanseze cu circa 2% dar nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide in conditiile in care investitiile straine vor sustine procesul investitional iar Guvernul va demara investitiile in infrastructura", a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel, cu ocazia lansarii Raportului "Romania- Revenirea pe crestere". In precedentul raport, estimarea de crestere pentru 2011 a fost de 1,2%.

Lucian Anghel, presedinte BVBFoto: AGERPRES
  • De unde ar putea veni cresterea?

Economistul sef al BCR estimeaza ca investiţiile private ar trebui să reprezinte baza relansării economice dar consumul va înregistra o creştere mai lentă în 2011.

Industriile auto, calculatoare şi produse electronice şi optice, echipamentele electrice, maşinile, utilajele şi echipamentele, precum şi industria metalurgică au fost principalele ramuri care au susţinut creşterea exporturilor în 2010.

Deşi exporturile au depăşit în medie cu circa 10% valoarea din perioada de pre-criză, cu toate acestea, nivelul

constructii

constructii

Foto: Hotnews

exporturilor pe cap de locuitor în România rămâne de departe cel mai scăzut comparativ ţările CEE membre al UE.

Construcţiile se află încă pe un teren nesigur - guvernul a iniţiat o serie de măsuri care să faciliteze relansarea proiectelor de infrastructură în partea a doua a acestui an, dar rămâne de văzut dacă acestea vor deveni realitate atâta timp cât procesul de bugetare multianuală este încă la început. In plus, alternarea la putere de cele mai multe ori nu a menţinut coerenţa necesară realizării obiectivelor pe termen mediu şi lung.

„Există o nevoie stringentă de prioritizare a proiectelor cu impact semnificativ asupra economiei. După evaluarea impactului asupra inflaţiei generat preţurile administrate şi de evenimentele politice recente din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, am decis revizuirea în creştere a prognozei de inflaţie la peste 5% pentru finalul acestui an. In luna martie, aşteptările inflaţioniste au atins un nivel record în ultimii trei ani şi sunt şanse destul de mari să rămână deteriorate în lunile următoare. Vânzările cu amănuntul ar putea fi afectate de nivelul ridicat al inflaţiei; încrederea consumatorilor s-a îmbunătăţit într-o oarecare măsură, dar este încă mult sub nivelul mediu din pre-criză”, a mai spus Lucian Anghel.

  • Ce urmeaza in 2012: crestere probabila de 3,9%, sustine BCR

salarii

salarii

Foto: Hotnews

Oficialii celei mai mari banci locale dupa active au revizuit prognoza de creştere economică pentru anul 2012, de la 2,6% la 3,9%, se mai arata in Raportul prezentat marti.

Vezi documentul in atasament

Consumul privat va înregistra o creştere de 1,5% în 2011, iar vânzările de retail vor reveni pe creştere, de 1,6% în 2011 şi 3% în 2012. Potrivit oficialilor bancii, investitiile straine directe ar putea urca de la 2,6 miliarde de euro în 2010 la 4 miliarde de euro în 2011 şi 4,5 miliarde de euro în 2012.

Rata inflaţiei (decembrie-decembrie) ar putea scadea la 5,2% în 2011 şi 4,7% în 2012, iar somajul la 6,2% în 2011 şi 5,6 % în 2012. Potrivit economistului sef al bancii, economia României a crescut cu aproximativ 0,5% în primul trimestru din 2011 comparativ cu ultimul trimestru din 2010. Acesta ar fi al doilea trimestru în care economia românească creşte comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,1% în trimestrul IV 2010 faţă de trimestrul III 2010.

evolutie monede

evolutie monede

Foto: Hotnews

Cursul mediu estimat de BCR pentru 2011 este de 4,15 lei/euro, iar pentru 2012 de 4 lei/euro, comparativ cu 4,21 lei/euro în 2010.

Potrivit specialiştilor BCR, cursul de schimb se va situa în acest an în banda de variaţie 4-4,2 lei/euro, mai aproape de 4 lei în prima jumătate a anului. Analizele BCR arată că leul este subevaluat de la începutul anului 2009, iar cursul de echilibru se situează la 3,9 lei/euro, nivel însă mai greu de atins în contextul economic actual.

Alte declaratii ale economistului sef al BCR:

  • Ne-am revizuit in urcare cifrele privind inflatia
  • Evolutiile din economiile europene ar putea frana din cresterea estimata de noi
  • Cresterea pretul produselor agroalimentare nu ar trebui sa ne surprinda
  • Dobanda de politica monetara ar putea fi majorata in 2012. De coborat de la actualul nivel nu estimam sa coboare. In plus, exista presiuni care se datoreaza anul electoral
  • Dobanzile se vor situa in aces an in palierul cu care ne-am obisnuit
  • Evolutia cursului euro-leu. Aprecierea leului a venit mai repede decat ne asteptam. Leul va ramane stabil, dar e posibil sa vedem leul intr-o alta banda de fluctuatie: 4-4.2
  • Exportatorii ar trebui sa utilizeze mai consistent instrumentele de protectie la variatiile de curs valutar
  • BNR nu poate fi un panaceu; atunci cand cursul urca, BNR sa intervina, iar atunci cand coboara, sa intre sa il sustina
  • Renuntarea la cota unica nu este de dorit in acest moment

Raportul, realizat de catre colectivul BCR Cercetare, analizeaza evolutiile la nivel macroeconomic ale economiei romanesti din primul trimestru din acest an. De asemenea,sunt abordate tendintele cele mai relevante ale economiei romanesti pentru perioada urmatoare.