Romania va inregistra in 2012 cea mai mare crestere economica din randul noilor state membre ale Uniunii Europene (UE10), Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa creasca anul viitor cu 4,4%, se arata intr-un raport la Bancii Mondiale. In acelasi timp, Romania este singura tara al carei PIB a scazut in 2010, iar in acest an va inregistra cel mai redus ritm de crestere economica din UE10.

Cresterea economica din UE10Foto: Banca Mondiala

Conform EU10 Regular Economic Report, cresteri economice importante se vor inregistra anul viitor si in Slovacia (4,3%), Polonia (4,2%) si Letonia (4,0%).

Totodata, raportul Bancii Mondiale mai arata ca Romania si Bulgaria, tari in care criza a venit mai tarziu, vor cunoaste in acest an cele mai mari imbunatatiri in ceea ce priveste cresterea economica, alaturi de Letonia si Lituania. Expertii BM se asteapta ca economia romaneasca sa creasca cu 1,5% in acest an, dupa ce in 2010 a inregistrat o contractie de 1,3%.

In Slovenia, Cehia si Ungaria cresterea economica ar putea fi cuprinsa intre 2,5% si 3% in 2012. In cazul Sovaciei si Poloniei, performanta economica va ramane solida datorita dezechilibrelor reduse de dinainte de criza, a integrarii ridicate cu retelele de productie europene, a absorbiei ridicate a fondurilor UE si, in cazul Poloniei, a consumului intern solid.

Citeste aici raportul Bancii Mondiale.