Problema reglementarii creditului in valuta la care facea referire guvernatorul BNR Mugur Isarescu nu este o initiativa locala ci europeana, a confirmat miercuri viceguvernatorul institutiei de emisiune, Bogdan Olteanu. "​Declaratiile sale au fost facute in cadrul seminarului "Pregatirea pentru perioada post-criza", organizat de ZF.Exista acum o discutie privind reglementarea creditului in valuta. Avem si acum constrangeri privind creditul in valuta. Exista de asemenea si o intentie la nivelul UE in aceasta chestiune si vom vedea cum se va finaliza. In cele din urma, pentru Romania nu va fi o optiune de a aplica o eventuala decizie ci de a vedea modul in care ea va fi facuta", a spus Olteanu.

Bogdan OlteanuFoto: Rompres

Potrivit viceguvernatorului, lobby-ul facut de banci pentru modificarea Ordonantei 50/2010 a fost transparent si corect. "In toamna lui 2009 noi am organizat o dezbatere la BNR la care au participat mai toate partile implicate. Consiliul Concurentei, ANPC, bancile samd. Noi am sfatuit autoritatile publice sa nu impuna masuri exagerate. Nu s-a urmat punctul nostru de vedere din acel moment, bancile au procedat transparent si au facut lobby in mod transparent", a mai spus Olteanu.

In opinia viceguvernatorului, numărul clienţilor executaţi silit de către bănci nu a atins in Romania nivelele din alte state si din cauza reglementărilor mai stricte ale BNR care au impus băncilor o activitate de finanţare mai prudentă.

"Faptul că nu avem zeci de mii de familii executate silit se datorează inclusiv reglementărilor mai stricte. Sistemul bancar a rămas stabil şi datorită politicii mai prudente adoptată de banca centrală în trecut", a mai explicat Olteanu.