"Nu cred ca se va gasi usor o solutie de limitare a creditului in valuta prin masuri administrative. Sunt convins ca BNR analizeaza cu mare atentie aceasta problema, dar e bine sa lasam piata sa decida", a declarat miercuri presedintele ARB si CEC Bank Radu Ghetea, in cadrul seminarului "Pregatirea pentru perioada post-criza", organizat de ZF. "Asta desi am sustinut public din 2004 ca e bine sa avem creditarea legata de moneda in care are cash-flowul", a mai precizat seful ARB.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

In legatura cu taxarea bancilor, explica seful ARB, "am respins si respingem" acest proiect. "Atata vreme cat Statul roman nu a platit niciun cent pentru salvarea vreunei banci nu vad de ce ar fi introdusa o asemenea taxa care ar duce la scumpirea costului creditelor, atat a celorvechi cat si a celor noi", a mai precizat Radu Ghetea.

Alte declaratii ale presedintelui ARB

  • Bancile incearca sa scape de activele rele. Cel mai bine ar fi sa isi incaseze acele active. De multe ori insa, bancile vand activele rele la preturi mai mici. Fie in interiorul grupului, fie in afara lui.
  • Bancile trebuie sa plateasca factura crizei. Sunt clare obligatiile pe care le avem. Trebuie sa ne asumam acele credite care nu s-au intors si care s-ar putea intoarce intr-o perioada indelungata. Trebuie sa le scoatem temporar din bilant pentru a putea asigura continuarea activitatii bancare.
  • Sper ca refinantarea sa se termine cat de curand pentru ca ea nu ajuta la cresterea creditarii. Sunt convins ca bancile au in laboratoarele lor si alte produse in afara celor destinate refinantarii. Speram sa incepem sa dam credite noi, sa atragem noi clienti nu numai prin refinantarea celor de la alte banci.
  • Nu mai avem activitatea de dinainte. Trebuie sa ne multumim cu marje mai mici. Nu cred ca vom vedea rasturnari in ierarhia bancara. A existat acest tip de moment in 2005-2008 cand unele banci "tasneau", dar acestea au cam trecut.
  • Noi am respins in totalitate legea privind insolventa persoanelor fizice si consideram ca trebuie facute cateva modificari esentiale la legea privind insolventa persoanelor juridice.
  • Vom derula actiuni prin care incercam sa promovam o imagine noua a bancilor si de a contribui la educatia financiara.