"Banca Naţională a României poate organiza sesiuni de pregătire adresate casierilor şi agenţilor cu numerar care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României. Sesiunile de pregătire vor fi susţinute de către specialişti din cadrul Direcţiei emisiune, tezaur şi casierie şi vor consta în prezentarea elementelor de siguranţă ale bancnotelor româneşti în circulaţie precum şi a modului cum se procedează în situaţia în care se identifică o contrafacere", se arata intr-un comunicat al BNR. Potrivit celor mai recente date furnizate de institutie, in Romania se inregistreaza 4,55 falsuri la un milion de bancnote. Cea mai falsificata este bancnota de 100 de lei.

În anul 2009, numarul contrafacerilor de moneda nationala expertizate la BNR a totalizat 3.125 bancnote false, înregistrându-se o crestere de 48,5% fata de anul anterior, se arata in cel mai recent raport al bancii centrale pe aceasta tema. "Majoritatea contrafacerilor au fost realizate pe hârtie cerata care încerca sa reproduca polimerul, uneori cu

contrafaceri

contrafaceri

Foto: BNR

imitarea primitiva a ferestrei transparente. Bancnota cu cel mai mare numar de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu un numar de 1.977 bucati, dintre care doar 85 pe un material plastic asemanator substratului de polimer.

Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un numar de 487 de falsuri, dintre care 31 pe material plastic, iar pe locul al treilea bancnota de 500 lei, cu un numar de 317 falsuri", se mai arata in raportul citat.

Falsificatorii au încercat sa gaseasca un material plastic care sa se apropie ca aspect de substratul autentic, dar falsurile au fost slab realizate grafic si tehnic deoarece plasticul folosit a fost diferit din punct de vedere al proprietatilor fizice. Firul de siguranta si filigranul au fost câteodata imitate prin imprimare, dar nu îndeajuns de bine pentru a induce în eroare. La contrafacerile de 500 lei, pe hârtie cerata, s-a încercat imitarea rudimentara a microperforatiilor si a cernelii care îsi schimba culoarea, dar fara a atinge caracteristicile tehnice si de calitate ale unei bancnote autentice. Numarul înregistrat de bancnote românesti falsificate în anul 2009 este de 4,55 falsuri la un milion de bancnote în circulatie.