Cele şase texte de lege cuprinse in pachetul legislativ privind guvernanţa economică au fost votate de membrii Comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului. In esenta, pachetul prevede intensificarea monitorizării tarilor membre, aplicarea de noi sanctiuni, reducerea flexibilitatii in privinta cheltuielilor si o mai mare transparenta in luarea deciziilor. Toate acestea urmeaza sa fie abordate in cadrul unei discutii cu Preşedinţia maghiară, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European. Potrivit documentului, tarile care prezinta date falsificate risca o amenda de 0,5% din PIB. De asemenea,statele care nu iau masurile de corectie recomandate vor constitui un depozit purtator de dobândă in suma de 0,1% din PIB. La doua recomandari ignorate, statul vinovat va plati o amenda. In plus, daca recomandarile nu sunt respectate in forma "intenţionata şi grava", amenda ar putea creşte de la 0,1% la 0,3% din PIB.

Statele membre ale căror datorii depăşesc 60% din PIB vor fi obligate sa si le reduca în medie cu 5% pe an, timp de trei ani, se mai arata in document.

Patru din cele 6 documente se refera la chestiuni fiscale (incluzand si o reforma a Pactului de Stabilitate si Crestere-PSC), iar doua dintre ele au scopul de a detecta si a lua masuri in cazul unor dezechilibre macroeconomice in UE si zona euro.

Instrumentele legislative acopera trei subiecte majore:

1. CE vrea ca statele membre sa respecte cu strictete PSC si sa existe o coordonare fiscala mai accentuata. Datoria excesiva va fi urmarita cu atentie, iar responsabilitatea fiscala a statelor membre este incurajata prin stabilirea unor indicatori minimi pentru cadrele fiscale nationale.

Pana acum Ungaria si Grecia au fost acuzate de catre europeni de falsificarea datelor privind starea economiei. Vezi aici detalii

2. CE isi propune o supraveghere mai larga economica, pentru a preveni, detecta si corecta dezechilibrele macroeconomice si lipsa sau scaderea de competitivitate din UE si in special din zona euro. Asta inseamna crearea unui tabel de punctaj cu indicatori economici si financiari si analize de tara aprofundate. Daca va fi necesar, se vor face recomandari statelor membre. Daca nu se conformeaza, tarile din zona euro vor fi amendate.

3. Ultimul element al propunerilor legislative urmareste intarirea mecanismelor de penalizare. Introducerea unei largi palete de sanctiuni si stimulente, care sa fie aplicate gradual, in faze incipiente in procesul de supraveghere.

Vezi in detaliu documentul original pe site-ul Parlamentului European